Nem léptem be a hitelmoratóriumba, de mégsem tudok fizetni. Mi a megoldás?

Nem léptem be a hitelmoratóriumba, de mégsem tudok fizetni. Mi a megoldás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-07-13
 

Javában dübörög a hitelmoratórium: a lakossági ügyfelek kétharmada, míg a vállalkozások négyötöde döntött úgy, hogy szünetelteti a törlesztést. De mit tehet az, aki anno úgy nyilatkozott, fizetne mégis tovább, ám közben az anyagi helyzete rosszra fordult? És mi a megoldás akkor, ha egy adós szüneteltetést kért, ám végül mégis törlesztene, és akár visszamenőleg is rendezné az elmaradt részleteket? Ennek jártunk utána.

A hitelmoratórium szerint valamennyi március 18-áig folyósított hitel, kölcsön és lízingszerződés havi törlesztése automatikusan felfüggesztődik 2020. december 31-ig, amennyiben az adós máshogy nem rendelkezik. Fontos kiemelni, hogy a moratórium haladékot biztosít a tőke-, a kamat- és minden hitelhez kapcsolódó díj megfizetése alól, vagyis az adósnak – ha máshogy nem dönt – év végéig semmit nem kell a fizetnie. Mivel a moratóriumba történő belépés automatikus, ha valaki élni kíván a lehetőséggel, annak gyakorlatilag semmilyen tennivalója sincs. Amennyiben a moratórium első időszakának kapkodásában mégis levonta a bank az aktuális törlesztőt- ez főleg az első hetekben fordult elő -, akkor azt hamarosan visszautalták az ügyfél részére.

Hirdetés

Hirdetés

Azt hittem, hogy tudok törleszteni, de mégsem

Előfordulhat, hogy valaki márciusban még úgy gondolta, őt nem érinti a válság, ám a helyzet mostanra megváltozott: elveszítette az állását, vagy jelentős fizetéscsökkentést kellett elfogadnia. Ha ő anno úgy nyilatkozott, hogy nem lép be a moratóriumba, ám most mégsem tud szerződés szerint törleszteni, akkor ez nem jelent problémát. Amennyiben ugyanis nem törleszt, akkor a bank ezt automatikusan úgy tekinti, hogy belépett a moratóriumba, az elmaradt részlet után pedig nem számít fel semmilyen plusz költséget. Amennyiben az adós anyagi helyzete a későbbiekben sem változik, akkor nincs más dolga, mint továbbra sem törleszteni, így a moratórium megmarad egészen 2020. december 31-ig.

Hasonló a helyzet a csoportos beszedési megbízások esetében is, vagyis, ha nem áll rendelkezésre a számlán a havi törlesztő megfizetését teljes egészében fedező összeg – pedig az adós korábban nyilatkozott arról, hogy szeretne tovább törleszteni –, akkor az ügyfél nem késedelembe esik, hanem automatikusan belép a moratóriumba.

Azt hittem, hogy nem tudok törleszteni, de végül mégis fizetném tovább a hitelemet

Amennyiben a vártnál kedvezőbben alakul az anyagi helyzetünk, akkor dönthetünk úgy, hogy mégis tovább fizetjük hitelünk vagy hiteleink havi törlesztőit. Ha a részletet elutaljuk, vagy pénztárban befizetjük, akkor a bank ezt úgy fogja tekinteni, hogy az adott időszakra ki kívánunk lépni a moratóriumból, vagyis csökkenni fog a tartozásunk. Fontos, hogy ez nem jelent a jövőre vonatkozóan elköteleződést, vagyis, ha a következő hónapban nem utaljuk el vagy fizetjük be a részletet, akkor ismét visszaáll a moratórium.

Emiatt elképzelhető olyan helyzet, hogy valaki rendszertelen időközönként törleszt, így év végéig az esedékes törlesztők egy részét nem fizeti csak meg. Ezért aztán a hitele futamideje is kevésbé lesz meghosszabbítva ahhoz képest, mintha a moratórium mind a kilenc hónapját kihasználta volna az adós.

A csoportos beszedési megbízásoknál kicsit bonyolultabb a helyzet: ha a számlán rendelkezésre áll a törlesztő teljes összege, akkor a bank azt le fogja vonni, amennyiben az adós korábban úgy nyilatkozott, hogy nem lép be a moratóriumba. Ezért ebben az esetben fontos nyilatkozni arról, hogy mégis belépnénk a moratóriumba, valamint vissza kell vonni a csoportos beszedési megbízást is.

Mi van, ha csak pár forinttal maradtam el a törlesztéssel?

A moratórium egyik érdekessége, hogy elég akár csak 10 forinttal kevesebbet elutalni a havi törlesztőre, a bank azt úgy fogja értékelni, hogy be kívánunk lépni a moratóriumba, vagyis a jövőre nézve felfüggesztjük a törlesztést. Viszont ha csak pár napot csúszunk, vagyis utólag fizetünk, akkor azt végül jóvá fogják írni.

Utólag rendezném az elmaradásaimat

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mégis tudjuk törleszteni a hitelünket, akkor egyrészt kiléphetünk a moratóriumból, másrészt felmerülhet az ötlet, hogy utólag rendezzük az elmaradásunkat. A moratóriumról tett nyilatkozat azonban csak a jövőre nézve érvényes, utólag nem lehet kilépni belőle. Ha a korábbi elmaradt részleteket mégis utólag rendeznénk, akkor erre előtörlesztésként van lehetőségünk, aminek viszont 1-2%-os költsége van.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Hirdetés