Nem mindegy milyen teher van a kiszemelt ingatlanon lakáshitelnél

Nem mindegy milyen teher van a kiszemelt ingatlanon lakáshitelnél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-04
 

Sok magyar csak lakáshitelből tudja megvásárolni álmai lakását. Számtalanszor találkozunk olyan ingatlannal, amin már egy bank terhe van – például, mert az eladó is csak kölcsönből tudta megvenni azt korábban. Ez sok esetben nem gond, mert a bankunk az új hitelből kifizeti a korábbi tartozásokat. De van olyan teher, amiket nem hajlandó egy pénzintézet rendezni, ilyenkor vagy bukjuk az ingatlant, vagy mélyen a zsebünkbe nyúlunk, és saját forrásból fizetjük ki a tartozásokat.

Jelenleg sokan csak lakáshitelből tudnak megvenni egy lakást. Mivel ez az állapot már egy ideje fennáll egyre gyakrabban találkozhatunk olyan házzal a keresgélés során, amin van valamilyen teher – például az eladó jelzáloghitele -, melyet a vásárlás során rendezni kellene.

A legtöbb esetben ezt a terhet az új hitelből a bank automatikusan kifizeti. Ez jó hír, hiszen ez a lakás vételárának jelentős részét kiteheti – a jelenlegi szabályok értelmében egy lakás forgalmi étékének maximum 80%-ig nyújtható hitel -, ennyi saját megtakarítással pedig nem biztos, hogy rendelkezünk.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan rendezhetjük lakáshitelünkből a lakás terheit?

Először is ezt bele kell írni az adásvételi szerződésbe. Fel kell tűntetni, hogy a ház tulajdoni lapját milyen jogok terhelik és azok hogyan kerülnének le onnan. A banki hitelből rendezésnél pedig sokszor számlaszámot – ahova bankunk az utalást teljesítheti – és várható összeget is meg kell adni.

Azonban nem elégséges a szerződésben szerepeltetni ezeket az adatokat, a bank gyakran kér külön fennálló tartozás igazolást, melyben megerősítik az összeget és a számlaszámot is.

Viszont nem szükséges a teherhez kapcsolódó hitel fizetési múltjáról igazolást hozni. Ez érthető is, hiszen a kifizetendő kölcsön esetleges korábbi emaradásai minket, mint vevőket egyáltalán nem minősít. További jó hír, hogy számos bank a tartozás kifizetésével egy időben elutalja a maradék összeget is az eladó részére, azaz a teljes pénzügyi teljesítés nem csúszik amiatt, mert tartozás van a lakáson.

Nem minden terhet hajlandó kifizetni a bankunk!

Eladónk banki hitelét kifizeti a minket megfinanszírozó hitelintézet. De mi a helyzet, ha másfajta teher van a kiszemelt lakáson? Munkáltatói kölcsönt, önkormányzati hitelt általában a korábban leírt módon kifizetnek a pénzintézetek egy új lakáshitelből.

Ha végrehajtás miatt van teher egy lakáson, akkor azt már nem hajlandó a legtöbb bank kifizetni, ugyanez a helyzet a magánkölcsönökkel is. Sőt egyes pénzintézetek még a CSOK – korábban szoc. pol. – támogatást sem hajlandók hitelből rendezni.

Ebben az esetben bizony saját megtakarításunkból kell rendeznünk a kérdéses terhet, viszont a tervezett önerő nem biztos, hogy elég erre a célra. További saját megtakarítást pedig igencsak nehéz előteremteni. Nézzük meg egy példán keresztül egy terhelt ingatlan vásárlását.

Fiatal pár 30 millió forintért vásárolna egy használt lakást. A vásárláshoz 8 millió forint saját megtakarítást használna fel a pár, a további 22 millió forintot hitelből fizetnék ki. Az ingatlanon szerepel egy 10 millió forintos teher, mely az eladók lakáshiteléhez kapcsolódik és van még egy 10 millió forintos teher, ami az eladók CSOK igényléséhez – 3 gyermek után járó támogatás – köthető. A párt finanszírozó bank a lakáshitelt kifizeti az új kölcsönből, de a támogatást nem. Így viszont a felhasználni kívánt önerő nem elégséges. Vagy további kétmillió forinttal növelni kell az önerőt, vagy meghiúsul a lakás vásárlása.

Az sem mindegy, hogy mikorra kell saját megtakarításunkból tehermentesíteni az ingatlant

Lényeges kérdés lehet, hogy bankunk mikorra várja el a tartozások rendezését az önerőből. A szerződéskötéskor átadjuk az előleget, foglalót. Nagyobb összeget ekkor nem szívesen fizetnénk ki, hiszen még az sem biztos, hogy megkapjuk a hitelünk. Elképzelhető azonban, hogy az előleg nem elégséges a lakást terhelő tartozások kifizetésére. Ha a bank bírálatra várja el ezeknek a zálogjogoknak törlését, akkor még további összeget át kell adnunk az eladó részére. Ráadásul a törlés is időbe kerül, emiatt az egész hitelezési folyamat elhúzódhat. Ha viszont a bank csak a hitelszerződés megkötésére várja el a tartozások rendezését, akkor nagyobb biztonságban vagyunk. Hiszen az már biztos, hogy a kölcsönt megkapjuk.

Terhelt ingatlan vásárlásakor érdemes a Bankmonitor szakértőjéhez fordulni, aki megmondja, hogy melyik bank hajlandó hitelből kifizetni az adott tartozásokat. Illetve abban is tud iránymutatást adni, hogy a saját megtakarításból mikorra várja el a pénzintézet a fennálló tartozások kifizetését.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés