Nem minden otthonteremtési támogatás érhető el az összes banknál. Mutatjuk hol, mire számíthatsz!

Nem minden otthonteremtési támogatás érhető el az összes banknál. Mutatjuk hol, mire számíthatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-18
 

Egy ingatlan megvásárlásához szükséges pénz előteremtésében komoly segíthet jelenthet a Babaváró és a Falusi CSOK támogatás, valamint a maximum 3 százalékos kamatú CSOK hitel és CSOK Plusz hitel, amelyeket ráadásul piaci lakáshitellel is ki lehet egészíteni. Igen ám, de ezek nem mindegyike érhető el az összes banknál, ami akkor jelenthet nehézséget, ha kombinálnánk a lehetőségeket.

Ha saját megtakarításból vásárolnánk meg egy ingatlant, akkor mindössze annyi a dolgunk, hogy a vételárat kifizessük az eladó részére. Bonyolultabb a helyzet akkor, ha lakáshitelre is szükségünk van, bár a szóba jöhető bankok köre ebben az esetben is széles.

Nem minden típusú lakáshitel érhető el az összes banknál

Kicsit szűkíti a lehetőségeinket, ha konkrét elképzelésünk van arról, milyen kamatperiódussal vennénk fel jelzáloghitelt, ezek közül a 10 éves kamatperiódusú és a végig fix termékek uralják jelenleg a piacot. A Bankmonitor által vizsgált kilenc hazai bank (Gránit, K&H, UniCredit, MBH, Erste, CIB, Raiffeisen, OTP, MagNet) közül ugyanis jelenleg az OTP kizárólag fix kamatú lakáshitelt ad, míg a Gránit, a Raiffeisen és a MagNet ajánlatai között csak 10 éves kamatperiódusú kölcsönöket találhatunk. (A kamatperiódus azt mutatja meg, hogy a hitel kamata és havi törlesztője milyen időközönként módosulhat a szerződésben előre rögzített képlet alapján. Egy 10 éves kamatperiódusú hitelnél erre évtizedenként egy alkalommal van lehetőség, míg a végig fix hitelek kamata és havi törlesztője a futamidő végéig változatlan.)

Hirdetés

Hirdetés

Lakáshitel mellé jól jöhet a Babaváró támogatás

A fiatal házaspárok túlnyomó többsége lakáscélra – vásárlásra, építésre vagy felújításra – fordítja az akár 11 millió forint összegű Babaváró hitelt. Már csak azért is, mert a Babaváró összegének 75%-a önerőként szolgálhat egy vele együtt igényelt lakáshitelhez, ez pedig akár 8,25 millió forint saját forrást is pótolhat.

Szerencsére minden lakáshitelezéssel foglalkozó bank kínálatában szerepel a Babaváró hitel, így nem okozhat gondot ezek kombinálása. De nem feltétlenül kell a Babavárót és a lakáshitelt azonos pénzintézettől igényelni, pénzügyileg időnként jobb, ha nincs árukapcsolás. Akkor fordulhat például ez elő, ha a számunkra legolcsóbb lakáshitelt kínáló bank éppen nem ad jóváírást a Babavárót igénylőknek. Ez pedig akár 150-180 ezer forint egy összegű nettó visszatérítést is jelenthet, így érdemes emiatt akár külön választani a folyamatokat.

CSOK Plusz – nem mindenhol érhető még el

Némileg más a helyzet akkor, ha a 2024-ben berobbanó CSOK Pluszt venné igénybe egy pár, ezt ugyanis használt lakás vásárlására aktuálisan hét, új lakás vásárlására és építésére pedig hat-hat bank adja csak. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha egy pár tudja és akarja kombinálni a CSOK Pluszt a Babaváróval, akkor bizony már némileg szűkebb lesz a választható pénzintézetek köre. Ez egyébként meglehetősen jó pénzügyi döntés lehet, hiszen ugyanazon gyerekek megszületése a Babaváró és a CSOK Plusz esetében egyaránt kedvezményt érhet. (A Babavárónál az első gyerek érkezését követően véglegesedik a kamatmentesség, míg a második és a harmadik babánál elengedik a fennálló tőketartozás egy részét, illetve egészét. A CSOK Plusznál a második gyerektől minden új baba 10-10 millió forinttal csökkenti a meglévő adósságot.)

Mindössze három bank kínálatában szerepel a Falusi CSOK

Még nehezebb a helyzet akkor, ha a család az egyetlen, meglévő gyerekre is igényelhető támogatást, a Falusi CSOK-ot szeretné kihasználni. A gyerekszámtól függően 1, 4, illetve 15 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást ugyanis mindössze három bank kínálja (OTP, MBH, K&H), közülük ráadásul a K&H Bank kizárólag új építésű önálló lakóház vásárlására vagy építésére. Ezért, ha egy család egy helyen szeretné igényelni a Falusi CSOK támogatást, a CSOK Pluszt és a Babaváró hitelt, akkor bizony még jobban leszűkül a lehetőségeik köre.

Amennyiben a család meglévő gyerekre használná ki a Falusi CSOK támogatást – ebben az esetben házasok, élettársak vagy akár gyereküket egyedül nevelő egyedülálló szülők is igényelhetik -, akkor emellé felvehetnek támogatott, maximum 3 százalékos kamatú CSOK hitelt is. (Ez, szemben a CSOK Plusszal már két meglévő vagy vállalt gyerekkel is igényelhető, a maximális hitelösszeg pedig két gyereknél 10 millió, míg három gyereknél 15 millió forint.) A CSOK hitel és a Falusi CSOK kombinálása nem okozhat problémát, ugyanis ezt két terméket ugyanaz a három pénzintézet (K&H, MBH, OTP) értékesíti.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés