Nem találod bankszámlád díjkimutatását? Megmutatjuk, hol keresd a netbankodban!

Nem találod bankszámlád díjkimutatását? Megmutatjuk, hol keresd a netbankodban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-13 Frissítve: 2020-02-20
 

Januárban minden lakossági számlatulajdonosnak kellett kapnia a bankjától egy díjkimutatást, ami átlátható formában tartalmazza, hogy 2019 utolsó öt hónapjában mennyit költött bankolásra. Kiderül, hogy mennyibe került a készpénzfelvétel, vagy éppen a tranzakciókról szóló SMS-ek, de ha folyószámla hitelkeret is van, akkor ennek minden költsége is megjelenik. Olvasóinktól ugyanakkor azt a visszajelzést kaptuk, hogy sokan nem kapták meg a kimutatást, vagy legalábbis nem találták meg. Ezért az alábbiakban nem csak a díjkimutatással kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze, hanem annak is utánajártunk, hogy bankoknént hol lehet a netbankon belül megtalálni a dokumentumot.

Mi is ez az úgynevezett PAD díjkimutatás?

A 2014/92/EU irányelv rendelkezik a lakossági bankszámlák díjainak összehasonlíthatóságáról, ez alapján pedig a 11/2018.(VIII.13.) Korm. rendelet kötelezi a bankokat arra, hogy 2020. január 31-ig ügyfeleiknek meghatározott formátumú, egységes díjkimutatást küldjenek.  Az EU-s irányelv elnevezetése a Payment Account Directive, így innen a „PAD” rövidítés, amivel a díjkimutatás kapcsán sokszor találkozhatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Miért jó nekünk a PAD díjkimutatás?

A havi kivonatokhoz képest sokkal átláthatóbban mutatja a tényleges bankolási költségeket, ami arra is rámutat, hogy min kellene változtatnunk, ha lefaragnánk kiadásainkból.

Milyen díjakat tartalmaz a díjkimutatás?

  • A fizetési számlához kapcsolódó díjakat
  • A betéti kártyához kapcsolódó díjakat
  • Az internetbank és a mobilalkalmazás díjait
  • A telefonos banki szolgáltatások díjai
  • Az SMS szolgáltatás díjait
  • A fizetési számlához kapcsolódó kamatokat
  • A folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatokat és díjakat

Hol található a díjkimutatás az internetes banki felületen?

OTP Bank díjkimutatás: A SZÁMLAKIVONATOK, SZERZŐDÉSEK, EGYÉB DOKUMENTUMOK/EGYÉB DOKUMENTUMOK menüponton belül futtatni kell egy részletes keresést. A találatok között DÍJKIMUTATÁS néven találjuk meg a dokumentumot.

Erste Bank díjkimutatás: Az INFORMÁCIÓK/POSTALÁDA/DOKUMENTUMOK menüponton belül találjuk meg PAD KIMUTATÁS néven.

UniCredit Bank díjkimutatás: A BANKOLÁS menüponton belül ki kell választani a számlánkat, majd a MEGTEKINTÉS gombra kattintva a KATEGÓRIÁBAN beállítható, hogy „díjkimutatás”.

Raiffeisen Bank díjkimutatás: A SZÁMLAINFORMÁCIÓK/SZÁMLAKIVONATOK ÉS ÉRTESÍTŐK/ÉRTESÍTŐK menüponton belül található „díjkimutatás” néven.

CIB Bank díjkimutatás: A SZÁMLÁK/RÉSZLETEK/KIVONATOK között találjuk „PAD rendelet kimutatás” néven.

K&H Bank díjkimutatás: A DOKUMENTUMOK/DÍJKIMUTATÁS menüpontból tölthető le.

Budapest Bank díjkimutatás: A netbankon belül a SZÁMLAINFORMÁCIÓ menüpontban érhetők el az elektronikus számlakivonatok. A januári számlakivonatot PDF formátumban lehet letölteni, a PAD díjkimutatás ennek a végéhez van hozzáfűzve. Vagyis nem önálló dokumentumként jelenik meg!

Takarék díjkimutatás: A netbankból nem érhető el, mindenkinek levélküldeményként postázták.

MKB díjkimutatás: A NetBANKár rendszer ÉRTESÍTÉSEK menüpontjában ki kell választani a 2019-es értesítéseket, innen tölthető le a díjkimutatás. Ha valaki postán kapja a havi számlakivonatait, akkor hozzá ilyen formában juttatja el a bank.

Sberbank díjkimutatás: A netbankból nem érhető el, mindenkinek levélküldeményként postázták.

MagNet Bank: A MegNet Bank még nem tette elérhetővé ügyfelei bankszámla-díjkimutatását, de az ügyfélszolgálatuk szerint ezt még februárban megteszik. Akkor a netbankok belül a Személyes/Levelezés menüpontban lesz megtalálható. Akinek nincs netbankja, ahhoz várhatóan postai úton juttatják majd el az összesítőt.

Ha sokallod a bankolásra fordított összeget, akkor ismerkedj meg a havi- és tranzakciós díj nélküli „0 Ft-os CIB ECO Bankszámlával”! 

Hirdetés
Hirdetés