Nem változtatott az MNB: marad 5,85% az irányadó kamat

Nem változtatott az MNB: marad 5,85% az irányadó kamat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-17
 

A jegybank 2022.03.17-én 5,85 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betétjét. Vagyis az előző héthez képest nem módosított az irányadó kamaton az MNB. Ez a lépés azonban nem azt jelenti, hogy kivárhatnak a hiteligénylők.

2022. március 17-én 5,85 százalékos kamaton köthetik le a kereskedelmi bankok az MNB-nél egy hétre a pénzüket. A múlt héten hasonló kondíciókkal hirdette meg egyhetes betétjét a jegybank, vagyis az irányadó kamatláb ezen a héten nem módosul. (Az MNB egyhetes betétje tekinthető jelenleg a hazai gazdaságban irányadó kamatnak, hiszen a kereskedelmi bankok ennél kedvezőbb feltételekkel egymásnak sem fognak kölcsönt nyújtani rövid futamidő mellett.)

A döntés érthető, hiszen valamelyest enyhült a nyomás a hazai gazdaságban. A forint árfolyama a március eleji 400 Ft/EUR szintről visszaerősödött 370 Ft/EUR közelébe. Hosszú hetek után a háború lezárásának reménye is megcsillant az alagút végén. Mindezek természetesen nem azt jelentik, hogy a gazdasági helyzet drasztikusan változott volna, viszont adott esetben egy újabb soron kívüli kamatemelésre nincs feltétlenül szükség. (Az MNB korábbi bejelentése alapján az egyhetes betéti kamatot is havonta a jegybanki alapkamattal egy időben változtatják, ezt a trendet borították fel az elmúlt időszak váratlan eseményei.)

Hirdetés

Hirdetés

Fellélegezhetnek a hiteligénylés előtt állók?

Sajnos nem, az irányadó kamatok változatlan szinten tartása nem azt jelenti, hogy az eddig várt kamatemelések elmaradnak. Az irányadó kamatszint ugyanis 2021. nyara óta jóval nagyobb mértékben emelkedett, mint a hitelkamatok. Ez pedig az új és a meglévő kölcsönökre is komoly hatást gyakorol.

  • Az irányadó kamat 2021 nyarán 0,60-0,75% volt, jelenleg 5,85%. Ezzel szemben a legnépszerűbb lakáshitelek THM értéke 3%-ról 5 %-ra emelkedett.
  • A banki forrásköltségeket leíró 10 éves futamidejű BIRS mutató – azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett adnának kölcsönt egymásnak – értéke 2020 év eleje óta 1,55 százalékról 5,67 százalékra nőtt. Az ehhez kapcsolódó lakáshitelek THM értéke ezzel szemben csupán 2 százalékponttal emelkedett.
  • A meglévő hiteleknél sem jobb a helyzet. A változó kamatozású lakáshitelek – jelenleg közel 500 ezer család rendelkezik ilyennel – kamatát a BUBOR mutató értékének alakulása közvetlenül befolyásolja. Márpedig a 3 havi BUBOR értéke is 5,29 százalékponttal emelkedett 2021 nyara óta. Az érintett adósokat – legalábbis részben – a kamatstop védi attól, hogy ez a változás teljes egészében beépüljön kölcsönük kamatába. A kamatstop azonban június végével lejár, vagyis az érintett hitelek kamata is érdemben emelkedni fog júliustól abban az esetben is, ha az MNB már nem fogja tovább emelni az irányadó kamatokat.

Bankmonitor tipp

  • A lakásvásárlás előtt állók közül sokan most elhalasztják a döntést, ez teljesen érthető, hiszen ilyen bizonytalan környezetben ekkora pénzügyi döntést meghozni nem egyszerű. Ugyanakkor tisztában kell lenni az érintetteknek a halasztás lehetséges következményeivel, várhatóan már drágábban fognak tudni hitelt igényelni.
  • A meglévő változó kamatozású kölcsönnel rendelkezőknek érdemes gyorsan kiváltani a meglévő kölcsönüket. A kamatstop védelmét követően ugyanis jelentősen megemelkedhetnek a törlesztőrészletek. Érdemes ezt megelőzve egy kiszámíthatóbb konstrukcióra lecserélni a hitelt.

Az eddig ismert irányadó kamatszint mellett is várható volt a kölcsönök drágulása. Az MNB mai döntése ezt sajnos nem befolyásolja.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés