Nem vár összeomlást a Bitcointól a híres magyar milliárdos

Nem vár összeomlást a Bitcointól a híres magyar milliárdos
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-26 Frissítve: 2021-07-01
 

Soros György a davosi Világgazdasági Fórumon tartott beszédet, ahol többek között az újságírói kérdésekre válaszolva beszélt a Bitocinról és a blokklánc technológiáról. A Bitcoint buboréknak tartja, viszont nem gondolná, hogy az összeomlás olyan élesen következne be, mint máskor. A blokkláncot a befektető is nagy lehetőségnek tartja, ami például a migránsok életét is megkönnyítheti.

Soros György szerint a megtévesztő nevű kriptodeviza tipikus buborék, ami mindig valamilyen félreértésen alapul. Nem is nevezethető pénznek, hiszen nem stabil az értéke. A Bitcoin árfolyama egy átlagos napon 25%-ot is mozoghat, így nem lehet belőle például béreket sem kifizetni. Hiszen a bér is negyedével csökkenhetne egyetlen nap alatt. Így ez nem más, mint egy spekuláció, aminek félreértés az alapja.

Persze egy nagyon innovatív technológia a blokklánc, amit pozitív és negatív célokra is fel lehet használni. Jelenleg azonban főként adócsalásra használják, például a diktátorok külföldön a saját vésztartalékukat építetik fel belőle. A közelmúltban a Valdai Konferencián is ahelyett, hogy az orosz gazdaság helyzetéről beszéltek volna, főként a Bitcoinról volt szó. Egyszerűen azért, mert az orosz vezetők is érdekeltek a témában – tette hozzá Soros.

A befektető szerint mindennek nagy hatása van a Bitcoin értékeltségére. Hagyományosan, ha veszünk egy parabola görbét, akkor abban előbb vagy utóbb lesz egy erős szakadás. Azonban most azt gondolom, hogy más lesz a helyzet. A diktátorok pénzmenekítési törekvései miatt a hirtelen zuhanás helyett inkább a görbe ellaposodására számítana a milliárdos a Bitcoinnál.

A magyar származású befektető szerint azonban maga a blokklánc technológiát pozitív célokra is felhasználhatjuk. Például segítséget jelenthet az otthonukat elhagyó migránsoknak, hogy kommunikáljanak a családtagjaikkal, biztonságban tudhassák a pénzüket és azt akár magukkal is vihessék.

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a Bitcoin kockázatait, így sok esetben megéri inkább a hagyományosabb befektetéseket választani. Ebben lesz segítségedre az alábbi befektetési alap kalkulátor is. 

Hirdetés
Hirdetés