Nincs bankautomata a környéken? Orvosolható a probléma

Nincs bankautomata a környéken? Orvosolható a probléma
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-13
 

Főleg vidéken fordulhat elő az a helyzet, hogy nincs az adott banknak fiókja a településen, településrészen. Sőt még az is elképzelhető, hogy bankautomata sem érhető el könnyedén. Minden helyzetre van megoldás, az viszont tény, hogy ilyenkor átgondoltabban kell a pénzünket használnunk.

Ma már életünk szerves része a bankszámla: oda kapjuk a fizetésünket, gyakran arról intézzük a pénzügyeinket. Igen ám, de könnyen előfordulhat, hogy lakhelyünkön nincsen a számlavezető bankunknak fiókja, vagy épp bankautomatája. Nem kell feltétlenül messze vidékre mennünk, hogy ilyen problémába ütközzünk, az agglomeráció számos településén – vagy legalábbis egyes településrészeken – előfordulhat ez a szituáció.

Emiatt szerencsére nem kell drágább bankot választanunk, az viszont kétségtelen, hogy bankolási szokásainkat hozzá kell igazítani az adott helyzethez.

Hirdetés

Hirdetés

Már online is lehet sokszor bankszámlát nyitni

Az első lépés maga a számla megnyitása, ehhez se kell már feltétlenül bemenni a bankfiókba. Sok banknál létezik online számlanyitási folyamat, melynek keretében otthonról elvégezhető gyakorlatilag minden valamilyen elektronikus csatornán keresztül. (Még a személyes okmányaink ellenőrzése, az azonosítás is.)

Például a CIB ECO bankszámla is megnyitható otthonról, ez ráadásul 2 évig teljesen ingyenes, amennyiben a Bankmonitoron keresztül történik a dolog. (Az ingyenességnek azonban nem feltétele az online számlanyitás.)

Ettől függetlenül sok esetben be kell még ma is menni a fiókba számlát nyitni, vagy épp a számlanyitáshoz kapcsolódó bizonyos szolgáltatásokat beállítani. Például az egyszerűsített bankváltás személyesen intézhető csak. A számlanyitáshoz kapcsolódó egyszeri személyes banklátogatás azonban még elfogadható lehet akkor is, ha nincs a környéken az adott pénzintézetnek fiókja.

A megbízások megadásához nem kell személyesen megjelenni a bankban

Az egyes utalásokért, csoportos beszedési megbízásokért azért már senki nem szeretne több kilométert utazni. Szerencsére az otthoni ügyintézés lehetősége – netbank, mobilalkalmazás, telefonbank – minden banknál elérhető. Vagyis a számlanyitás módjától függetlenül az összes pénzintézet biztosítja ezen szolgáltatásokat számunkra.

Ráadásul az ilyen formán – elektronikus csatornán keresztül – megadott megbízások még olcsóbbak is, mint ha személyesen bemennénk ezek miatt a fiókba.

Vegyünk példaként egy ügyfelet, amelyik havonta 4 átutalást adna meg összesen 40 ezer forint összegben, emellett teljesül még két csoportos beszedési megbízása is minden hónapban összesen 20 ezer forint összegben a számláról. A Bankmonitor bankszámla kalkulátora alapján, ha mindent netbankon keresztül intézne az ügyfél, akkor találhatna teljesen ingyenes számlát is. Ugyanakkor személyes ügyintézés esetén ezekért éves szinten akár 20-40 ezer forintot is fizetni kellene.

Mit tegyünk, ha nincs bankautomata a környéken?

Ne essünk kétségbe, ha nincs a saját bankunknak ATM-je a környéken. A jogszabályi ingyenes készpénzfelvétel ugyanis bármely hazai bankautomatából történő pénzfelvételre érvényes. (A jogszabály alapján havi két darab, összesen 150 ezer forint összegű készpénz ingyenesen felvehető hazai bankautomatából egy bankszámláról.)

Természetesen figyelni kell az összegkorlátokra. Ha több készpénzre lenne szükségünk, akkor érdemes szem előtt tartani az adott bank egyedi akcióira is: van olyan pénzintézet, amelyik nagyobb összeg felvételét is lehetővé teszi ingyenesen. (Ezen akciók azonban már jellemzően kizárólag a bank saját automatáira érvényesek.)

Kicsit más a helyzet, ha egyáltalán nincs automata a környéken. (Meglepő, de ilyet is találni szép számmal.) Természetesen autóval bárhova el lehet menni könnyedén, de ez nem mindenkinek reális lehetőség.

Ha jobban belegondolunk ez a helyzet is orvosolható, csak átgondoltan kell intézni az ügyeinket. Amikor utazunk valahova – ahol automata is van -, akkor gondolnunk kell a pénzfelvételre is. Érdemes ebben az esetben nagyobb összeget felvenni az ATM-ből. Emellett megérheti kicsivel több készpénzt tartani otthon, ezzel egy esetleges váratlan kiadásra is tudnánk könnyedén reagálni.

Összegzés

Nincs a környékünkön bankfiók, vagy automata? Ezek a problémák már egyáltalán nem okoznak komoly fennakadást az életünkben, a mindennapi pénzügyeink elintézéséhez nem szükséges ugyanis a bankba bemenni. Átgondoltan és tudatosan döntve így is lehet ingyenes számlánk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés