Nincs ingyenes bankszámla, miért érné meg ez a banknak?

Nincs ingyenes bankszámla, miért érné meg ez a banknak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-15 Frissítve: 2022-08-16
 

A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nagyobb összeget fizetni kell. Ha pedig érkezik egy díjmentes lehetőség, akkor a magyarok első gondolata az, hogy átverik őket, valahol lennie kell egy kiskapunak: miért érné meg egy banknak ingyen szolgáltatást nyújtania? De tényleg, miért lehet jó ez egy banknak?

Hányszor találkozunk a hirdetéssel „Válaszd ingyenes bankszámlánkat”. De a legtöbbször kétkedve olvassuk a bank ajánlatát, nem lehet ingyenes a számlacsomag. Hogyan is lehetne hiszen a bank az általunk fizetett díjakból él, ha nincs bevétele, akkor miért érné meg neki, hogy számlát vezetünk nála?

Tényleg lehetnek ingyenes bankszámlák

Gyakorlatilag minden esetben elmondható, hogy a hirdetés igaz, az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit kínál ingyenesen a pénzintézet. A legtöbb esetben a számlavezetési díjról – mondhatni a bankszámla alapdíjáról – van szó. Az egyes megbízásokért, értesítésekért viszont mát fizetni kell. Vagyis az ingyenesség csak bizonyos feltételek mellett érvényes.

A kérdés már csak az, hogy milyen feltételek mellett találhatunk díjmentes csomagot? Érdemes igénybe venni a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát, amelynek segítségével mindenki megtalálhatja a saját szokásainak leginkább megfelelő csomagot.

A jó hír, hogy találni olyan bankszámlát is – ilyen például a CIB ECO bankszámla, amennyiben a Bankmonitoron keresztül nyitunk számlát -, amelynél igen széles az ingyenes szolgáltatások listája:

  • Nincs alapdíj, vagyis díjmentes a számlavezetés.
  • Díjmentes a netbankon, mobilapplikáción keresztül megadott eseti átutalás, állandó átutalás, csoportos beszedés.
  • Ingyenes a bankkártya, és kártyás vásárlás.
  • Ingyen lehet készpénzt felvenni. (Vagy a jogszabályi havi két, összesen 150 ezer forint összegű készpénzfelvételt használjuk ki, vagy havi egy alkalommal ingyen veszünk fel legfeljebb 400 ezer forintot a számlavezető bank automatájából.)
  • Ingyenesen kaphatunk értesítéseket a számlamozgásokról, amennyiben push üzenetben kérjük azokat.

A kedvezményes feltételek a számlanyitást követő két éven át garantáltak. Ha tudatosan bankolunk, akkor tényleg elkerülhetjük, hogy fizessünk a számlavezetésért és a számlahasználatért két éven keresztül. Ezt tekinthetjük tényleg egy ingyenes ajánlatnak.

Természetesen vannak feltételek is, melyeket teljesítenünk kell: kizárólag a Bankmonitoron keresztül nyitott CIB ECO számlákra érvényes az ingyenesség ilyen széles köre. Emellett legalább a minimálbérnek megfelelő jóváírásnak kell érkeznie a számlára, nem rendelkezhetünk már a számlanyitást megelőzően a CIB Banknál számlával, az utalásokat elektronikus csatornánk kell intézzük, az értesítéseket pedig push üzenetben szükséges kapnunk.

Hirdetés

Hirdetés

Miért éri meg a banknak egy díjmentes számla?

A számlavezetés a banknak költség: a rendszerek fejlesztése, az emberek fizetése mind kiadás számára. Miért érné meg ezt fenntartani, ha alapvetően nincs bevétele, hiszen a számlát ingyen adja számunkra. Ez valóban egy nagyon érdekes kérdés, néhány lényeges részlet talán megvilágíthatja a pénzintézetek motivációját is.

Vannak a számla mellett más banki szolgáltatások is: személyi kölcsön, lakáshitel, értékpapír vásárlás… Ezeket a szolgáltatásokat jellemzően a bankok már nem adják ingyen. Márpedig a legtöbb magyar először az aktuális számlavezető pénzintézetéhez fordul, ha szüksége lenne valamilyen újabb banki termékre. Vagyis egy olcsó, kedvező, jól használható számlacsomag kidolgozásával a pénzintézetek jó eséllyel elnyerik az ügyfeleik szívét, emiatt pedig őket választják a komolyabb pénzügyi problémák megoldására is.

Jó tudni
Egy díjmentes szolgáltatás kölcsönösen előnyös lehet mindenki számára. Sok bank ezért kínál ingyenes, nagyon olcsó számlát, hogy jó kapcsolatot építsen ki az ügyfeleivel ezzel megalapozva egy hosszútávú együttműködés alapjait.
Hirdetés
Hirdetés