Nincs több lombard hitel Magyar Állampapír Plusz fedezete mellett!

Nincs több lombard hitel Magyar Állampapír Plusz fedezete mellett!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-08
 

Több magyar felfedezett egy kiskaput a Szuperállampapír vásárlására. A megvett kötvényt felajánlva fedezetként újabb adagot vett a lakossági értékpapírból. Mivel a hitel kamata – különösen a kiemelt ügyfeleknél – jóval kisebb volt, mint a kötvényen elért hozam, ez a tranzakció tiszta nyereséget hozott. Ez viszont nem volt összhangban az Államadósság Kezelő Központ Zrt. céljaival, emiatt október 14-től egyik lakossági állampír sem ajánlható fel lombardhitel fedezeteként. Van még azonban olyan kölcsön, amiből nyereséggel vásárolhatunk állampapírt.

A Magyar Állampapír Plusz egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású kötvény, melynek kamata a futamidő előrehaladtával egyre emelkedik. Az elérhető EHM értéke 4,95%. Ez a jelenlegi piaci környezetben pedig egy igen kedvező, relatív alacsony kockázat mellett elérhető nyereség. De hogyan kerül ide a lombard hitel? Sokan a kötvény felajánlották fedezetként és a kapott hitelösszegből újra kötvényt vásároltak. A kiemelt ügyfelek már akár 2-3% kamatszinten kaphattak hitelt, ezt újra befektetve igen egyszerűen megnövelték értékpapírjuk hozamát.

Hirdetés

Hirdetés

Eddig is voltak szabályok a lakossági állampapírok fedezetbe vonására

Az egyértelmű miért jó ez a vásárlónak, de miért probléma ez a Magyar Államkincstárnak? A kincstár a magas hozamot azért nyújtja, hogy a lakossági állampapír-állomány 2023-ra elérje a 11 ezer milliárd forintot, ez a 2019 májusi mennyiség másfélszerese. Emellett vissza szerették volna szorítani a magyar készpénzállomány nagyságát, ami igencsak megnövekedett az utóbbi időben.

A lakossági kötvények volumene valóban jelentősen növekedett, ugyanakkor a készpénzállomány is tovább emelkedett. Ráadásul a lombard hitelek elterjedésével a papír kamatelőnyeiből hatványozottan részesülhettek a gazdagabb vásárlók.

Szabályok eddig is voltak a lakossági állampapírok fedezetbe vonására. Egy bank az általa kezelt állománynak maximum 10%-át fogadhatta el fedezetként, újabb kötvény vásárlására pedig nem adhatott hitelt. Előbbit könnyebb volt ellenőrizni, utóbbit viszont szinte lehetetlen. A lombard hitelek jelentős részét ugyanis szabad célú kölcsönként igénylik, a folyósítást követően a pénzintézet nem ellenőrzi le a felhasználást – azaz lehetett belőle akár újabb Magyar Állampapír Pluszt is venni. Ezt a gyakorlatot szünteti meg az Államadósság Kezelő Központ Zrt. azzal, hogy a lakossági állampapírok fedezetbe adását teljesen megtiltja október 14-től.

Felvehetünk még mindig személyi kölcsönt Magyar Állampapír Plusz vásárlására

Ezzel nem érhetünk el akkora nyereséget és nem tudjuk az állomány szinte korlátlan módon megnövelni – lombard hitel esetében ennek az értékpapírok elfogadási aránya szabott csupán gátat -, de még mindig profitálhatunk belőle.

5 millió forint személyi kölcsön Szuperállampapírba fektetése esetén több mint 430 ezer forint profitot érhetünk el. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a hitelt ténylegesen rendben fizessük, ugyanis egy elmaradás és a kapcsolódó késedelmi kamatok erősen befolyásolhatják a konstrukció pénzügyi hatását. Az új lakossági állampapírból relatív olcsón 99,75%-os árfolyamon ki lehet szállni, sőt kamatfizetéskor veszteség nélkül, 100 százalékos értéken adható el a papír.

A személyi kölcsön teljes költségét – 1% előtörlesztési díjat feltételezve – nagyjából 4 év alatt termelné ki a lakossági állampapír. Ezt követően már veszteség nélkül szállhatunk ki a konstrukcióból – az állampapírnál csak a kamatfizetéskori értékesítést vizsgáltuk meg.

Amennyiben érdekel ez a lehetőség, akkor érdemes a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megnézni milyen feltételekkel tudnál hitelt igényelni, illetve érdemes az AKK oldalán tájékozódni az aktuális lakossági állampírokról.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés