Nincs több lombard hitel Magyar Állampapír Plusz fedezete mellett!

Nincs több lombard hitel Magyar Állampapír Plusz fedezete mellett!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-08
 

Több magyar felfedezett egy kiskaput a Szuperállampapír vásárlására. A megvett kötvényt felajánlva fedezetként újabb adagot vett a lakossági értékpapírból. Mivel a hitel kamata – különösen a kiemelt ügyfeleknél – jóval kisebb volt, mint a kötvényen elért hozam, ez a tranzakció tiszta nyereséget hozott. Ez viszont nem volt összhangban az Államadósság Kezelő Központ Zrt. céljaival, emiatt október 14-től egyik lakossági állampír sem ajánlható fel lombardhitel fedezeteként. Van még azonban olyan kölcsön, amiből nyereséggel vásárolhatunk állampapírt.

A Magyar Állampapír Plusz egy 5 éves futamidejű, fix kamatozású kötvény, melynek kamata a futamidő előrehaladtával egyre emelkedik. Az elérhető EHM értéke 4,95%. Ez a jelenlegi piaci környezetben pedig egy igen kedvező, relatív alacsony kockázat mellett elérhető nyereség. De hogyan kerül ide a lombard hitel? Sokan a kötvény felajánlották fedezetként és a kapott hitelösszegből újra kötvényt vásároltak. A kiemelt ügyfelek már akár 2-3% kamatszinten kaphattak hitelt, ezt újra befektetve igen egyszerűen megnövelték értékpapírjuk hozamát.

Hirdetés

Hirdetés

Eddig is voltak szabályok a lakossági állampapírok fedezetbe vonására

Az egyértelmű miért jó ez a vásárlónak, de miért probléma ez a Magyar Államkincstárnak? A kincstár a magas hozamot azért nyújtja, hogy a lakossági állampapír-állomány 2023-ra elérje a 11 ezer milliárd forintot, ez a 2019 májusi mennyiség másfélszerese. Emellett vissza szerették volna szorítani a magyar készpénzállomány nagyságát, ami igencsak megnövekedett az utóbbi időben.

A lakossági kötvények volumene valóban jelentősen növekedett, ugyanakkor a készpénzállomány is tovább emelkedett. Ráadásul a lombard hitelek elterjedésével a papír kamatelőnyeiből hatványozottan részesülhettek a gazdagabb vásárlók.

Szabályok eddig is voltak a lakossági állampapírok fedezetbe vonására. Egy bank az általa kezelt állománynak maximum 10%-át fogadhatta el fedezetként, újabb kötvény vásárlására pedig nem adhatott hitelt. Előbbit könnyebb volt ellenőrizni, utóbbit viszont szinte lehetetlen. A lombard hitelek jelentős részét ugyanis szabad célú kölcsönként igénylik, a folyósítást követően a pénzintézet nem ellenőrzi le a felhasználást – azaz lehetett belőle akár újabb Magyar Állampapír Pluszt is venni. Ezt a gyakorlatot szünteti meg az Államadósság Kezelő Központ Zrt. azzal, hogy a lakossági állampapírok fedezetbe adását teljesen megtiltja október 14-től.

Felvehetünk még mindig személyi kölcsönt Magyar Állampapír Plusz vásárlására

Ezzel nem érhetünk el akkora nyereséget és nem tudjuk az állomány szinte korlátlan módon megnövelni – lombard hitel esetében ennek az értékpapírok elfogadási aránya szabott csupán gátat -, de még mindig profitálhatunk belőle.

5 millió forint személyi kölcsön Szuperállampapírba fektetése esetén több mint 430 ezer forint profitot érhetünk el. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a hitelt ténylegesen rendben fizessük, ugyanis egy elmaradás és a kapcsolódó késedelmi kamatok erősen befolyásolhatják a konstrukció pénzügyi hatását. Az új lakossági állampapírból relatív olcsón 99,75%-os árfolyamon ki lehet szállni, sőt kamatfizetéskor veszteség nélkül, 100 százalékos értéken adható el a papír.

A személyi kölcsön teljes költségét – 1% előtörlesztési díjat feltételezve – nagyjából 4 év alatt termelné ki a lakossági állampapír. Ezt követően már veszteség nélkül szállhatunk ki a konstrukcióból – az állampapírnál csak a kamatfizetéskori értékesítést vizsgáltuk meg.

Amennyiben érdekel ez a lehetőség, akkor érdemes a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátorával megnézni milyen feltételekkel tudnál hitelt igényelni, illetve érdemes az AKK oldalán tájékozódni az aktuális lakossági állampírokról.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés