Növekvő infláció, csökkenő kamatok – Most érdemes hitelt igényelni?

Növekvő infláció, csökkenő kamatok – Most érdemes hitelt igényelni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-13
 

Áprilisban 3,9%-os volt az éves infláció, ezzel egy időben a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya alapján az átlagos személyi kölcsön kamatok csökkentek, ezáltal eléggé közel került a két érték egymáshoz. Mennyire egyedi ez a helyzet, érdemes személyi kölcsönt igényelni? Ennek járunk most utána.

Az infláció azt mutatja meg, hogy egy adott árucsomagért mennyivel több pénzt szükséges kiadnunk egy későbbi időpontban, azaz átlagosan mennyivel drágulnak a termékek. Az áprilisi 3,9%-os inflációs érték mellett sem változtak az MNB várakozásai az elkövetkező évekre: 2019-re és 2020-ra 3,1%-os, míg 2021-re 3%-os éves árnövekedést vár a jegybank.

Ez azt jelenti, ha 2019 év elején vásárolt 1 millió forint értékű árucsomagért 2021 év végén 94 850 Ft-tal kellene többet fizetnünk. Azzal már foglalkoztunk, hogy ez az inflációs szint mit is eredményez az igen kedvező kamatozású jelzáloghitelek piacán, a csökkenő személyi kölcsön kamatok (a 2019 márciusi átlagos kamatláb 13,27% volt) miatt érdemes lehet külön a ezekre a kölcsönökre is vetni egy pillantást.

Látható, hogy az infláció és az átlagos kamatszint közötti kamatfelár beszűkült, 25,23%-ról 10,17%-ra csökkent. Ráadásul a kamatozás típusa is megváltozott: míg 2012-ben még jellemző volt a rövidebb, akár 1 éves kamatperiódus, addig ma szinte minden személyi kölcsön fix kamatozással igényelhető. Azaz nem csak olcsóbbá váltak a hitelek, hanem a kamatkockázat csökkenésével kiszámíthatóbbá is.

Már önmagában a kamatcsökkenés is jelentős reálárcsökkenést eredményezett. (Egy 2012-es és 2019-es 1 millió forint összegű 36 hónapos átlagos kamatozású személyi kölcsön igénylése esetén a  teljes visszafizetendő összegek között a különbség 300 ezer forint.)

Ha a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorával kiválasztjuk a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot, akkor ez a pozitív hatás még szembetűnőbb, ugyanis egy 1 millió forint összegű, három éves futamidejű, fix 6,95%-os kamatozású személyi kölcsönre összesen 1 110 753 Ft-t szükséges törlesztenünk. Ebből az összegből körülbelül 20 ezer forint maradna, ha ugyanazt az árucsomagot szeretnénk megvenni belőle, mint amit a mai napon 1 millió forintból vásárolhatnánk. A maradék összeget elvinné a várható áremelkedés.

Azt mindenki eldöntheti saját maga, hogy ilyen költségen érdemes-e felvenni egy személyi kölcsönt vagy sem. Azt viszont mindenképpen javasoljuk, hogy döntés előtt a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorában versenyeztesd meg a bankok ajánlatait. Hiszem márciusban is elérhető volt az átlagos kamatszintnél 6,32%-kal kedvezőbb kamatozású kölcsön, ami 3 éves futamidő és 1 millió forintos hitelösszeg esetében 106 ezer forintos megtakarítást eredményezne a teljes visszafizetendő összegben.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés