Növekvő infláció, csökkenő kamatok – Most érdemes hitelt igényelni?

Növekvő infláció, csökkenő kamatok – Most érdemes hitelt igényelni?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-13
 

Áprilisban 3,9%-os volt az éves infláció, ezzel egy időben a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya alapján az átlagos személyi kölcsön kamatok csökkentek, ezáltal eléggé közel került a két érték egymáshoz. Mennyire egyedi ez a helyzet, érdemes személyi kölcsönt igényelni? Ennek járunk most utána.

Az infláció azt mutatja meg, hogy egy adott árucsomagért mennyivel több pénzt szükséges kiadnunk egy későbbi időpontban, azaz átlagosan mennyivel drágulnak a termékek. Az áprilisi 3,9%-os inflációs érték mellett sem változtak az MNB várakozásai az elkövetkező évekre: 2019-re és 2020-ra 3,1%-os, míg 2021-re 3%-os éves árnövekedést vár a jegybank.

Ez azt jelenti, ha 2019 év elején vásárolt 1 millió forint értékű árucsomagért 2021 év végén 94 850 Ft-tal kellene többet fizetnünk. Azzal már foglalkoztunk, hogy ez az inflációs szint mit is eredményez az igen kedvező kamatozású jelzáloghitelek piacán, a csökkenő személyi kölcsön kamatok (a 2019 márciusi átlagos kamatláb 13,27% volt) miatt érdemes lehet külön a ezekre a kölcsönökre is vetni egy pillantást.

Látható, hogy az infláció és az átlagos kamatszint közötti kamatfelár beszűkült, 25,23%-ról 10,17%-ra csökkent. Ráadásul a kamatozás típusa is megváltozott: míg 2012-ben még jellemző volt a rövidebb, akár 1 éves kamatperiódus, addig ma szinte minden személyi kölcsön fix kamatozással igényelhető. Azaz nem csak olcsóbbá váltak a hitelek, hanem a kamatkockázat csökkenésével kiszámíthatóbbá is.

Már önmagában a kamatcsökkenés is jelentős reálárcsökkenést eredményezett. (Egy 2012-es és 2019-es 1 millió forint összegű 36 hónapos átlagos kamatozású személyi kölcsön igénylése esetén a  teljes visszafizetendő összegek között a különbség 300 ezer forint.)

Ha a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorával kiválasztjuk a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlatot, akkor ez a pozitív hatás még szembetűnőbb, ugyanis egy 1 millió forint összegű, három éves futamidejű, fix 6,95%-os kamatozású személyi kölcsönre összesen 1 110 753 Ft-t szükséges törlesztenünk. Ebből az összegből körülbelül 20 ezer forint maradna, ha ugyanazt az árucsomagot szeretnénk megvenni belőle, mint amit a mai napon 1 millió forintból vásárolhatnánk. A maradék összeget elvinné a várható áremelkedés.

Azt mindenki eldöntheti saját maga, hogy ilyen költségen érdemes-e felvenni egy személyi kölcsönt vagy sem. Azt viszont mindenképpen javasoljuk, hogy döntés előtt a Bankmonitor Személyi Kölcsön kalkulátorában versenyeztesd meg a bankok ajánlatait. Hiszem márciusban is elérhető volt az átlagos kamatszintnél 6,32%-kal kedvezőbb kamatozású kölcsön, ami 3 éves futamidő és 1 millió forintos hitelösszeg esetében 106 ezer forintos megtakarítást eredményezne a teljes visszafizetendő összegben.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Hirdetés
Hirdetés