Nyerj a politikával!

Nyerj a politikával!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-11-10
 

A politikának a pénz- és tőkepiaci folyamatok alakulásában nagy a szerepe. A befektetésekkel kapcsolatos újdonságokat rendszerint az Amerikai Egyesült Államokban érdekes keresni, ahol már léteznek tematikus, például a politikai események szerint befektető ETF-ek is. Bond az Alapblogon írt részleteket a témáról.

Az ETF-ekről már írtunk korábban is. Ezek úgynevezett tőzsdén kereskedett befektetési alapok, melyeket tőzsdei megbízással tudunk megvásárolni. Az Amerikai Egyesült Államokban már léteznek tematikus ETF-ek is, melyek célja például kifejezetten a politikai hadszíntér változásaiból elcsíphető profit megszerzése. Volt már Congressional Effect Fund néven futó, mára már nem létező próbálkozás is, de létezik olyan alap is, a Make America Great Again, melynek kifejezetten a republikánus pártot és a republikánus személyeket, szervezeteket támogató vállalatok részvényei a befektetési célpontjai. A szektorok szerinti összetétel természetesen eltér a nagy amerikai részvényindexek, mint például az S&P500 összetételétől, ugyanis az indexben legnagyobb részesedéssel rendelkező technológiai szektor súlya a MAGA portfóliójában elenyésző, miközben az energia- és a pénzügyi szektor vállalatai a dominánsak.

A politikai ETF-ekre szakosodott EventShares sokkal ésszerűbben fektet részvényekbe, mint az előzőekben említett alapok. Ennek szintén volt korábban republikánus alapja, azonban az alapkezelő a republikánus politika által prioritásként kezelt szektorok cégei közül csak a befektetésre érdemes vállalatokat kezelte befektetési célpontként. Az EventShares ugyanebből a megfontolásból egy demokrata alapot is kezelt, melyet a republikánus alappal és egy harmadik, Trump elnök adóreformja által előnyt élvező vállalatokba fektető ETF-fel egyesített 2018 áprilisában. Az így létrehozott új alap neve EventShares U.S. Policy Alpha ETF (PLCY) lett.

Az első év eseményei arra engednek következtetni, hogy a pártsemlegesség és az indexkövetés jobban kifizetődő lehet a politikai alapú befektetéseknél. A tőkebevonzás sem igazán megy az ilyen jellegű alapoknak, hiszen egyiknek sem sikerült még tízmillió dolláros nagyságrendnél több tőkét bevonzania. Bizonyára az is sokat számított, hogy viszonylag magas, körülbelül 0,8%-os vagyonkezelési díjat alkalmaztak. Úgy tűnik, hogy a politikai befektetések még napjaink Amerikájában sem lesznek nyerőek. A részletekért olvasd el Bond Befektetés a politikába – Kreatív hozamvadászat 2. című bejegyzését az Alapblogon!

Az ETF-ek a költséghatékony befektetésre kínálnak lehetőséget. Ha mégis inkább a megszokott befektetési alapok közül választanál, nézd meg a Befektetési alap kalkulátorunk segítségével, hogy melyik tetszik Neked legjobban! 

Hirdetés
Hirdetés