Nyerő kombináció a Babaváró hitel, a Falusi CSOK és a CSOK+

Nyerő kombináció a Babaváró hitel, a Falusi CSOK és a CSOK+
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-15 Frissítve: 2024-02-16
 

A Babaváró hitelt sokan CSOK-kal és lakáshitellel egészítenék ki, ami érthető, hiszen a maximum 11 millió forint összegű támogatott hitel egy lakás megvásárlására önmagában aligha elég. Megnéztük, mire kell figyelni a banki termékek és támogatások kombinálásakor, illetve mekkora az így elérhető pénzügyi előny.

A Babaváró hitelt igénylő fiatal párok túlnyomó többsége lakáscélra fordítja az első 5 évben mindenképpen kamatmentes hitelt, ám ez sok esetben önmagában nem elegendő. A Babaváró hitel maximális összege ugyanis 11 millió forint, ebből pedig legfeljebb a legkisebb, hátrányos helyzetű településeken lehet nem túl jó minőségű ingatlanhoz hozzájutni. Persze van még egy sor lehetőség, amivel felturbózható az összeg, például igényelhető mellé Falusi CSOK támogatás, CSOK Plusz hitel vagy akár piaci lakáshitel is. Erre jelentős is az igény, ugyanis a Bankmonitor Babaváró jogosultság ellenőrző kalkulátor adatai szerint az érdeklődők 38 százaléka CSOK-ot, 22 százalék pedig lakáshitelt is szeretne mellé igényelni. Ennek elvileg semmi akadálya sincs, ám pár dologgal mindenképpen célszerű már jó előre tisztában lenni.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés

Hirdetés

Babaváró + Falusi CSOK + CSOK Plusz

Amennyiben a fiatal házaspár – hiszen a Babavárót csak olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét – kizárólag vissza nem térítendő Falusi CSOK támogatást igényelne a Babaváró mellé, akkor viszonylag könnyű a helyzetük, feltéve, hogy megfelelnek a támogatás személyi feltételeinek. Ezek közül a legfontosabbak: büntetlen előélet, köztartozásmentesség, 2 éves folyamatos TB jogviszony legalább a pár egyik tagjánál, házasság (csak vállalt gyereknél), a feleség nem töltheti be a 41. életévét.

Jó tudni
Meglévő gyereknél a Falusi CSOK-ot élettársak és gyermeküket egyedül nevelő szülők is igényelhetik, csak gyerekvállalásnál feltétel a házasság.

Itt az jelentheti a szűk keresztmetszetet, hogy jelenleg mindössze négy bank – Erste, OTP, K&H, MBH – kínálja a preferált kistelepüléseken elérhető vissza nem térítendő CSOK támogatást, míg Babaváró 8 pénzintézetnél elérhető. Szerencsére a Babaváró és a Falusi CSOK egymástól akár függetlenül is igényelhető, így más-más bankok is szóba jöhetnek.

Amennyiben nem elég a Babaváró és a Falusi CSOK összege, akkor a vállalt gyerekek számól függően felvehető melléjük a CSOK+ hitel is. Ennek nagy előnye a maximum 3 százalékos fix kamat, ami bőven veri a piaci lakáshitelek árát. A CSOK Plusz jelenleg mind a 8 nagybanknál elérhető, így a kínálat szűkössége itt nem jelenthet gondot.

A három támogatást különösen azoknak érdemes kombinálniuk, akik több gyereket is vállalnának, ugyanis az igénylést követően megszülető babák ha kicsit eltérő formában is, de mindhárom konstrukciónál „beszámíthatók”.

Mennyi pénzre lehet szert tenni a lehetőségek kombinálásával?

Az elérhető Babaváró hitel és Falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás együttes összege a vállalt gyerekek számától függően:

  • 1 gyerekkel: 12 millió forint: 11 + 1 millió forint;
  • 2 gyerekkel: 15 millió forint: 11 + 4 millió forint;
  • 3 gyerekkel: 26 millió forint: 11 + 15 millió forint.

A CSOK+ hitelhez legalább 1 gyereket szükséges vállalni, ám a maximális hitelösszeg meghatározásakor a meglévő és a vállalt csemetékkel egyaránt számolnak. Ez alapján 1 gyerekkel 15 millió forint, 2 gyerekkel 30 millió forint, míg 3 gyerekkel 50 millió forint olcsó hitelhez lehet hozzájutni.

Eszerint a Babaváró, a Falusi CSOK és a CSOK+ hitel kombinálásával:

  • 1 gyerekkel: 27 millió forint (11 + 1 + 15 millió forint);
  • 2 gyerekkel 45 millió forint (11 + 4 + 30 millió forint);
  • 3 gyerekkel: 75 millió forint (11 + 15 + 50 millió forint)

összegre tehet szert a család a preferált kistelepüléseken.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy használt ingatlan vásárlásakor a Falusi CSOK összegének fele fordítható csak a vételár kifizetésére, a másik felét a pénznek korszerűsítésre és/vagy bővítésre kell fordítani. Építés vagy újépítésű lakóház vásárlásánál természetesen nincs ilyen megkötés.

Hogyan lehet kimaxolni a megszülető gyerekek után járó kedvezményeket?

Először is nézzük meg, hogy a Babaváró, a Falusi CSOK és a CSOK+ esetében milyen kedvezményeket jelent egy megszülető gyerek.

Babaváró hitel: amennyiben az első 5 évben gyerek születik, akkor a törlesztés 3 évre felfüggeszthető, a hitel pedig a futamidő végéig kamatmentes marad. A második gyereknél újra indítható a 3 éves törlesztési moratórium, valamint elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát. A 3. gyereknél a teljes fennálló tartozást elengedik.

Falusi CSOK támogatás: 1, 2, illetve 3 vállalt (vagy meglévő) gyereknél a 1 millió, 4 millió, illetve 15 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat a család. Maga a gyerek megszületése nem jár plusz kedvezménnyel, ám ha a vállalás nem teljesül, akkor az igénybe vett támogatást a Ptk. szerinti kamat 3 százalékponttal megemelt mértékének megfelelő késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni ebben az esetben.

CSOK+: a második gyerektől kezdve minden baba után 10 millió forintot elengednek a CSOK Plusz hitel fennálló tőketartozásából.

Óriási előny, hogy a három támogatott konstrukciók mindegyikénél „beszámítható” ugyanaz a gyerek, így három legyet is üthet a család egy csapásra.

Jó tudni
Egy lakáscélú jelzáloghitel esetén az igénylést követően megszülető 2. gyereknél 1 millió forinttal, míg a 3. gyereknél 4 millió forinttal csökkenthető a fennálló tőketartozás. Ezt az állam nyújtja, vagyis a bank részére a Kincstár utalja majd el a megfelelő összeget. Ugyanakkor a CSOK Plusz hitelnél választani kell, hogy az ehhez tartozó 10 millió forint hitelelengedést vagy ezt választja a család. Mondjuk ezen nem érdemes sokat hezitálni, látva az összegek közötti jelentős különbségeket.

Egy banknál kell igényelni az összes támogatást?

A Falusi CSOK esetében azon bankok közül kell választani, amelyek kínálnak ilyen támogatást: OTP, MBH, K&H és Erste. Arra figyelni kell, hogy a K&H Bank a saját bevallása szerint nem kínál Falusi CSOK-ot, ám a preferált kistelepüléseken mégis nyújt CSOK támogatást építésre és újépítésű lakóház vásárlására. (Ami tulajdonképpen Falusi CSOK.) Annak, hogy ezt a támogatást melyik banktól igényeljük nincs jelentősége, legfeljebb az dönthet, hogy melyik a szimpatikus, melyiknél van esetleg pozitív tapasztalatunk.

A Babaváró hitelnél más a helyzet, mert bár a hitel személyi feltételeit jogszabály rögzíti, a hitelbírálat bankonként eltérő, így hiába jogosult rá egy pár, előfordulhat, hogy az egyik banknál kikosarazzák őket, míg egy másiknál sikerrel járnak. De választási szempont lehet akár az is, hogy egyes bankok akár 180 ezer forint jóváírást is adnak az igénylő fiataloknak, míg máshol ilyen nincs. Azt is érdemes ugyanakkor ellenőrizni, hogy az adott bank nem ad-e további kedvezményeket, ha a Babaváró hitel mellé más terméket is náluk igénylünk, mert a végső döntés akár ezen is múlhat.

A CSOK Plusz hitel érdekesége, hogy a jogszabály csak arról rendelkezik, hogy a kamat nem lehet 3 százaléknál magasabb, ám mivel néhány bank ennek alá ment, tulajdonképpen mégis lehet tétje annak, hogy melyiküket választjuk. Persze itt nem kell óriási különbségekre gondolni, hiszen 50 millió forint hitelösszegnél is legfeljebb 1-2 ezer forint a különbség a havi törlesztők között.

Jó tudni
A Babaváró hitel, a Falusi CSOK és a CSOK+ akár más-más banktól is igényelhető, mert jogszabály szerint a pénzintézeteknek minden esetben együtt kell működniük egymással. Ennek ellenére a támogatások és hitelek kombinálásakor célszerű lehet például a Bankmonitor hitelszakértőinek támogatását kérni, aki segíthet a legjobb megoldás megtalálásában.
CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés