Már az Erste Banknál is elérhető a felturbózott Falusi CSOK

Már az Erste Banknál is elérhető a felturbózott Falusi CSOK
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-31 Frissítve: 2024-02-10
 

Az úgynevezett preferált kistelepülésen ingatlant vásárlók vagy építkezők rendkívül gáláns állami támogatásra számíthatnak meglévő és vállalt gyerek esetén egyaránt. Itt ugyanis az emelt összegű Falusi CSOK mellett a CSOK Plusz előnyeit is ki tudják használni, feltéve, hogy megfelelnek a feltételeknek. A Falusi CSOK-nál azonban van egy kis bökkenő, jelenleg csak kevés pénzintézetnél érhető el a lehetőség, ezen bankokhoz csatlakozott a napokban az Erste Bank.

A lakástámogatási rendszer érdemben átalakult 2024-ben: megjelent a CSOK Plusz, emelkedett a Falusi CSOK összege, ugyanakkor kivezették a városokban a klasszikus CSOK támogatást.

Ebben a helyzetben azok jártak igazán jól, akik valamelyik 5 ezer főnél kevesebb lakosú, úgynevezett preferált kistelepülésen vásárolnak, építenek házat. Ők ugyanis az emelt összegű vissza nem térítendő támogatás mellé az akár 50 millió forint összegű, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott hitelt a CSOK Pluszt is kihasználhatják.

Hirdetés

Hirdetés

A bankválasztás lehet a szűk keresztmetszet

A kedvezményeket – az eddig megismert eljárásnak megfelelően – bankokon keresztül használhatjuk ki. Ez CSOK Plusz esetén egyáltalán nem probléma, hiszen az összes nagyobb pénzintézetnél már elérhető az új támogatott kölcsön. Ugyanakkor Falusi CSOK-ot a hitelintézetek egy szűk köre kínál jelenleg.

Ehhez a körhöz csatlakozott az Erste Bank, ugyanis a január 29-én megjelent hirdetménye alapján már ez a pénzintézet is kínál Falusi CSOK-ot. A pénzintézetnél az alábbi célra igényelhető a támogatás:

  • Új egylakásos lakóépület építése.
  • Új egylakásos lakóépület vásárlása.
  • Meglévő, használt lakás bővítése.
  • Meglévő, használt lakás korszerűsítése.
  • Meglévő, használt lakás bővítése és korszerűsítése.

A preferált kistelepüléseken elérhető CSOK eddig is elérhető volt a K&H Banknál, az MBH Banknál és az OTP Banknál. A K&H Banknál kizárólag új egylakásos lakóépület vásárlására, vagy építésére kérhető a kedvezmény. Az MBH Bank és az OTP Bank a kedvezményt a jogszabályban foglalt valamennyi cél esetén kínálja. (Azaz új lakás vásárlása, építése, meglévő lakás korszerűsítése és/vagy bővítése, valamint használt lakás vásárlásával egyidejű korszerűsítése és/vagy bővítése is finanszírozható a kedvezményből.)

A Falusi CSOK mellé igényelhető támogatott kölcsön is felvehető már négy banknál

A Falusi CSOK mellé igényelhető támogatott hitelt (CSOK-hitelt) is kínálja január 29-től az Erste Bank, ennek kamata a CSOK Pluszhoz hasonlóan a futamidő végéig maximum fix 3% lehet. Ezzel a CSOK-hitel elérhető lett mind a négy Falusi CSOK-ot kínáló banknál.  (Azt ki kell hangsúlyozni, hogy a CSOK Plusz az összes nagyobb banknál elérhető.) A CSOK-hitel és a CSOK Plusz között óriási különbség, hogy míg az előbbi meglévő gyerekekre is felvehető, valamint házasok, élettársak és egyedülálló szülők egyaránt igényelhetik, a CSOK Pluszhoz mindenképpen szükséges gyereket vállalni, valamint elvárás hozzá a házasság. 

A Falusi CSOK mellé igényelhető támogatott hitel maximális összege 10 millió, illetve 15 millió forint lehet. (10 millió forint kapható kettő meglévő vagy vállalt gyerekre, míg 15 millió forint a plafon akkor, ha két gyermekre igényli valaki a Falusi CSOK-ot.)

Ahogy már írtuk, a CSOK Plusz is kombinálható a Falusi CSOK-kal, ráadásul az igényelhető összeg itt magasabb. Ettől függetlenül van, amikor a CSOK-hitelt érdemes választani. (Például nem vállalunk gyermeket, vagy nem vagyunk házasok. Ezekben az esetekben ugyanis a CSOK Pluszra nem leszünk jogosultak.)

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés