Nyugdíj: nem dől össze a világ, ha nem tudsz fizetni

Nyugdíj: nem dől össze a világ, ha nem tudsz fizetni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-12-16 Frissítve: 2021-08-06
 

Ha nyugdíjas éveidre takarékoskodnál, akkor számos lehetőséggel találkozhatsz, ami megfelelő lehet számodra. A legtöbbünk elvárásait az önkéntes nyugdíjpénztárak maximálisan kielégítik. Szerencsére nagyon rugalmas a rendszer, már havi pár ezer forinttal is elindítható a számla. A legjobb, hogy akkor sem omlik össze a világ, ha életünkben olyan időszak következik be, amikor nem vagyunk képesek teljesíteni a havi befizetéseket. Olvasd el a gyűjtésünket és biztosíthatunk, hogy mondunk olyat, ami kellemes csalódásként ér majd.

Ha nyugdíjcélú takarékoskodásban gondolkodunk, az önkéntes nyugdíjpénztár lehet a legmegfelelőbb számunkra mivel egyfajta arany középutat kínálnak számunkra. Nem nekünk kell kezelni a befektetést, mint egy NYESZ esetében, viszont a költségek nem olyan magasak, mintha egy nyugdíjbiztosítással rendelkeznénk. Emellett az állami támogatást is igénybe tudjuk venni, ami annyit jelent, hogy minden befizetett forintunkat húsz fillérrel toldja meg az állam (20%, maximum 150 ezer forint). A következőkben azt mutatjuk be, hogy a havi befizetés teljesítése is nagyon egyszerű lehet, és akkor sincs feltétlenül baj, ha nem tudnánk egy ideig teljesíteni a havidíjat.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik, ha nem tudok fizetni?

Az önkéntes pénztáraknál akár 4-5 ezer forintos havi befizetéstől tagok lehetünk, amivel ha kellő hosszú idő áll rendelkezésünkre, szép summa is összegyűjthető a nyugdíjas éveinkre. Például havi 5000 forint befizetése mellett 40 év után 7,4 millió forintunk lehet. Ráadásul, ha időközben lehetőségünk nyílik magasabb összeget is befizetni, ez is gond nélkül megtehető, hiszen ezzel kapcsolatban a pénztárak nem szabnak meg semmilyen korlátozást.

Ugyanakkor nem muszáj ragaszkodnunk a havi rendszerességű fizetéshez sem, arra is lehetőség van, hogy a tagdíjat évente egy összegben, vagy egyéb gyakorisággal fizessük meg, például negyedévente. Az is általánosságban elmondható, hogy annál kedvezőbbek a pénztár költségei, minél nagyobb összeg fizetését tudjuk bevállalni. Akár fél százalék alá is le tudjuk nyomni vagyonarányosan a díjazást.

A tapasztalatok alapján sokakat az ijeszt el az önkéntes nyugdíjpénztártól, hogy túl hosszú távra kell előre tervezni, miközben bizonytalan, hogy a vállalt havi tagdíjat egyáltalán be tudjuk-e mindig fizetni. Ettől viszont nem jelenthet akadályt, ugyanis ha nem teljesítjük a havi összegeket, a pénztárunk különösebb büntetéssel nem tud ellenünk fellépni, a működési költségeit a minimális havi tagdíjnak megfelelő összegig (pénztáranként változik, általában 4-5 ezer forint) a befektetésünkön elért hozamból vonja le.

Egy példán keresztül bemutatva, ha a minimális befizetési limit 5000 forint, akkor átlagosan éves szinten 3800 forintot kellene fizetnünk a pénztárnak. Ennél jóval többet fizetünk ki egy bankszámla vezetéséért és a bankkártyákért. Ha azt vesszük, hogy 500 000 forintos vagyonunk már van, és a pénztár 1%-os hozamot ért el, akkor 5000 forintra lenne fedezet. Ebből fogja levonni az említett 3800 forintos összeget a pénztár.

Ergo a tőkénk nem fog csökkenni akkor sem, ha nem tudjuk fizetni a tagdíjat, viszont ha újra elkezdünk befizetni, akkor már az állami adó-visszatérítéssel növelt összeggel gyarapodhat a számlánk a hozamok mellett. A pénztártól kapott elszámolásokban persze szerepelni fog, hogy mennyi az elmaradás a vállalt befizetéshez képest, ami tagdíj hátralékként szerepel. A korábbiak fényében viszont ez nem akkora tragédia. Ajánlatos viszont ragaszkodni a vállalt befizetéshez, hiszen így tehetünk szert nagyobb nyugdíj-kiegészítésre.

Ebből a szempontból nagy előnyre tehetünk szert az önkéntes nyugdíjpénztárakkal egy nyugdíjbiztosításhoz képest. Utóbbi terméknél lehetőségünk van legfeljebb 6 hónap erejéig a befizetés alól mentességet kérni, viszont eközben körülbelül – a korábban látottaknál – dupla akkora költséget vonnak le a számlánkról. Ha egy bizonyos ideig nem tudjuk a vállalt befizetéseket teljesíteni, akkor akár meg is szűnhet a szerződésünk, vagy jobb esetben díjmentesítés leszállításra kerülhet sor. A magasabb költségeket havi alapon ekkor is vonják, ráadásul ha kapcsolódott egyéb kockázati biztosítási elem a nyugdíjcélú megtakarításunkhoz, akkor annak összegét is visszavágják, vagyis sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak ránk, mint egy pénztárnál. Ha nem fizetünk, mint a katonatiszt, akkor a befizetéseink a költségek miatt minden további nélkül csökkenhetnek.

Másodpercek alatt kiszámolhatod, hogy neked mennyit hozhat a konyhára a nyugdíjpénztár!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Rugalmas módon teljesíthetők a befizetések

A pénztárak több lehetőséget is felkínálnak arra, hogy a havi tagdíjat befizessük, ami igazán rugalmassá teszi a rendszert. Aki hagyományos módon teljesítené a befizetéseit, annak ott a készpénz, vagy a csekk (postai utalvány), viszont ennél sokkal kényelmesebb és gyorsabb fizetési formákat is kínálnak a pénztárak.

A legtöbb pénztár esetében már működik a bankkártyás fizetés is, amivel ugyanolyan egyszerűséggel megy a fizetés, mint ahogy akármelyik internetes áruházban is azt használjuk. A bankkártyás fizetés esetében az adott nyugdíjpénztár weboldaláról tudjuk elindítani a havidíjunk befizetését, ami jóval olcsóbbnak és egyszerűbbnek is számít a készpénzes vagy csekkes teljesítésnél.

Minden további nélkül adhatunk rendszeres banki átutalási megbízást is az önkéntes pénztárunkba való befizetéshez, ami a nap 24 órájában, otthonunkból is kivitelezhető a netbankunkon, vagy akár a mobil applikációnkon keresztül. Ennek hátránya az, hogy állandó összegek állíthatók be, ha eltérnénk ettől, módosítani kell az átutalási megbízást is, bár vannak már erre is áthidalható megoldások egyes bankoknál.

Ugyanakkor a közüzemi számláinkhoz hasonlóan a pénztárak esetében is lehetőség nyílik a csoportos beszedési megbízásra, aminek előnye, hogy változó pénzösszegek teljesíthetőek, és azt a legmagasabb összeget is megadhatjuk, aminél többet nem vonhat le tőlünk a szolgáltató. Ez esetben mindösszesen egyszer szükséges felhatalmazást adnunk az önkéntes pénztárunknak, de akkor is működik a dolog, ha a bankunknak adjuk meg az adatokat.

A fizetés gyorsasága szempontjából is lehetnek különbségek, amit érdemes észben tartani, ha határidőkhöz közeledünk. Például az év végéig, még gond nélkül kiaknázhatjuk az önkéntes pénztárak nyújtotta adómegtakarítási lehetőséget, ehhez mindösszesen december 30-ig biztosítani szükséges, hogy beérkezzen a pénz. Így azzal kalkulálhatunk, hogy egy csekkes fizetés akár két hetet is igénybe vehet, de egy bankkártyás fizetés esetén is 2-3 napos átfutási időt figyelembe kell venni.

Hirdetés
Hirdetés