Oda vagy a befektetési alapokért? – Így válassz okosan közülük!

Oda vagy a befektetési alapokért? – Így válassz okosan közülük!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-10 Frissítve: 2021-07-01
 

Úgy adódott, hogy manapság csak egy alapkategória van, amely az átlagbefektetők kívánalmait ki tudja elégíteni, ez pedig az abszolút hozam. Korántsem egyszerű azonban választani közülük, mert évről évre nagyobb eltérések is lehetnek az alapok között. Összegyűjtöttünk viszont egy listát, ami jelentősen megkönnyíti a helyzetünket. Egyet biztos, sokkal több időt kell eltölteni a kiválasztással, mert a jövőben sok alap elbukhat a kihívásokkal teli környezetben.

Évekkel ezelőtt nagyon könnyű dolgunk volt, ha a befektetési alapok közül akartunk választani, mert elképesztően sok lehetőségünk volt. Ez viszont már a múlt, a kör lassan bezárul és egy hasonlattal élve sokkal több a vadász, mint a jó préda.

Vegyük csak szépen sorra. A kevésbé kockázatos befektetések – mint a pénzpiaci és kötvény alap – már alig hoznak valamit a konyhára. A vegyes alapok sem tettek ki magukért az utóbbi egy évben, míg a nagyon magas kockázatot hordozó részvényalapok csak kevesek számára jelentenek valós lehetőséget.

Nagyon leegyszerűsítve egyetlen választási lehetőségünk marad, mégpedig az abszolút hozamú alapok. Óriási előnyük, hogy kellően széles eszköztárral rendelkeznek, így a legjobb befektetéseket meg tudják találni. Eközben viszont figyelnek a kockázatokra is és vannak olyan alapok, ahol az árfolyam ingadozása bőven az átlagos befektetők által elfogadható szinten marad.

Igen ám, de még ha sikerült is kiválasztani az alapkategóriát, azzal még csak fél sikert értünk el, hiszen az alapkezelők elhalmoznak bennünket alapokkal, amiből nagyon nehéz lehet egyet-kettőt kiválasztani. Ezért is vettünk csokorba, mit tegyünk annak érdekében, hogy a legjobb alapokba kerüljenek a megtakarításaink.

Bő a lista, de a kalkulátorunkkal a saját igényeidnek megfelelő alapot választhatsz ki!
1

Ezen a listán mindenképpen menj át, mielőtt belefognál

1). Először vegyük szemügyre, hogy ki az alap kezelője, mekkora vagyon van benne és az alapot hol vehetjük meg. Ma már több alapkezelő is van, aki specializálódott az abszolút hozamú alapokra, ami megkönnyíti a választást. Különösen akkor, ha az alap portfóliómenedzsere jól ismert szakember, aki már több helyzetben is bizonyította képességeit. Itt is érdemes figyelni, hogy mekkora vagyon halmozódott fel az alapban, mert minél többen vásárolták, annál biztosabbak lehetünk, hogy jó helyen járunk.

2). Az alapkezelők honlapján minden alapra vonatkozó elérhetők a maximum két oldalas rövid leírás az alapokról, amit kiemelt befektetői információknak neveznek. Ajánlatos ezeket rendre megnézni, mert ezzel sok időt megspórolhatunk magunknak, mert nagyon gyorsan képet kaphatunk az alapról és annak előtörténetéről.

3). A napnál is világosabb, hogy minket a hozam érdekel, és az, hogy minél magasabb legyen. Ne essünk viszont a ló túloldalára, mert meglepetések érhetnek. Ha valamelyik alap túl magas vagy túl alacsony hozamot ért el, annak nézzünk utána. Bőven elképzelhető, hogy valóban megalapozott volt ez a teljesítmény, de az is lehet, hogy csak éppen egy jó éve volt az alap kezelőjének. Mind a kettő fontos információval szolgál.

4). Néhány hónap, vagy egy év alapján ne hozzunk döntést. Egy alapnak több évet is maga mögött kell tudnia, hogy valós képet alkothassunk róla. Többek között a Bankmonitoron is megtalálható az alapok visszatekintő teljesítménye. A 3-5 éves eredmények jó kiindulópont lehetnek, de azt mindig tartsuk szem előtt, hogy a múltbeli teljesítmények nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

5). A legnagyobb hibát akkor követhetjük el, ha csak a hozam alapján hozunk döntést. Mindig mérlegelni kell, hogy az adott hozamhoz mekkora kockázat társul. Nem mindegy, hogy éves 5%-ot mindössze 1%-os vagy 10%-os szórás mellett értük el. Előbbi esetben nyugodtak lehettek az éjszakáink, mert egyenletesen emelkedett az alap árfolyama, míg utóbbinál volt olyan időszak, amikor mínuszban volt a számlánk és csak később jöttünk ki pozitívan az elszámolásból.

6). Aki hallott már a befektetési alapokról, az minden bizonnyal összefutott a Sharpe mutatóval. Jelentősége abban van, hogy a hozamról és a szórásról egy jól értelmezhető számban ad képet. Azt mutatja meg, hogy mekkora az egységnyi szórásra jutó extra hozam (a kockázatmentes befektetések felett). Minél nagyobb ez a szám, annál jobb az számunkra. Kellő utánajárással találhatunk olyan alapot, aminek relatíve alacsony a szórása, de ennek ellenére a felvállalt kockázatból nagyon szép teljesítményt tud kihozni.

7). Az abszolút hozamú alapok egyik fő sajátossága, hogy az alapok teljesítménye sokkal jobban függ egy adott személytől (a portfóliómenedzsertől). Amennyiben ez a szakember már komoly tapasztalattal bír és a tudását kamatoztatni is tudja, akkor arra bízvást építhetünk. Vannak azért itt is kivételek, találunk olyan alapkezelőket is, ahol az abszolút hozamú alapokat nem egy sztárra bízzák, hanem egy csapatra. Lényeg, hogy próbáljuk meg ezt kideríteni és képet alkotni róluk a teljesítményeik alapján.

8). Végül, de nem utolsó sorban egy jó tanács. Mint mindegyik alap, az abszolút hozamúak is soha nem látott kihívás elé néznek. Hazánkban az elérhető kockázatmentes hozamok a mélyben vannak, nagyon nehéz a befektetők elvárásaihoz illeszkedő hozamot elérni. A teljesítménykényszer miatt több alap is belefutott olyan kockázatokba, melyeknek nagy ára volt (pl. svájci frank árfolyamának elengedése). Mindez azt jelenti, hogy az átlagosnál is sokkal jobban meg kell válogatnunk, hogy hova tesszük a pénzünket. Fordítsunk kellő időt arra, hogy jó döntést tudjunk hozni.

Hirdetés
Hirdetés