Ők azok, akiknek idén is nyerő biznisz a nyugdíjmegtakarítás!

Ők azok, akiknek idén is nyerő biznisz a nyugdíjmegtakarítás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-22 Frissítve: 2021-10-28
 

A 2022. februárban várható rendkívüli adóvisszatérítés miatt olyan véleményeket is lehet hallani, hogy már nem éri meg a nyugdíjmegtakarítás. Hiszen ezeknek az egyik fő előnye az évente kapható állami támogatás, azaz SZJA-jóváírás. Most megmutatjuk, kik azok, akik ebben az évben is kaszálhatnak a nyugdíjcélú megtakarításokkal. Nem csak az átlagbér felett keresők maradtak játékban!

Jelenleg is nagyon sokakat tart lázban a 2022. év elején várható adóvisszatérítés – érthető módon! A gyermeket nevelő családok jelentős összegű, akár kétszer 809 000 forintos SZJA-visszatérítésben részesülhetnek jövő februárban. Az utóbbi napokban egyre több részletszabály derült ki a lehetőségről, de arról kevesebb szó esik, hogy miként érinti majd ez a kedvezmény a nyugdíjmegtakarításokat. Most bemutatjuk, mire számíthatnak a családok a mai tudásunk szerint, és milyen hatása lesz ennek a nyugdíjcélú megtakarítások területén.

Hirdetés

Hirdetés

Kik kaphatnak SZJA-visszatérítést 2022. februárban?

2022. februárjában rendkívüli SZJA-visszatérítésben részesülhetnek a gyermeket nevelő szülők. A hivatalos megfogalmazás szerint azoknak jár a visszatérítés, akik családi kedvezményre jogosultak. A családi kedvezmény pedig annak jár, aki:

  • gyermek után vagy saját jogon családi pótlékra jogosult (tehát a kedvezmény mindkét szülőt megilleti, amennyiben közösen nevelik a gyermeket);
  • várandós nő, vagy a várandós nővel közös háztartásban élő házastárs, a várandósság 91. napjától;
  • vagy rokkantsági járadékban részesül.

A pontosság kedvéért érdemes megjegyeznünk, hogy az adóvisszatérítések feltétele az idei 5,5%-os GDP-növekedés, de a mostani információk alapján ez már minden bizonnyal borítékolható.

Mekkora összegű visszatérítésre lehet számítani?

A visszatérítés mértéke megegyezik a magánszemély által 2021-ben fizetendő személyi jövedelemadó összegével, de nem haladhatja meg az átlagbér éves adótartalmát. Az átlagbér számítása során a 2020. decemberi nemzetgazdasági átlagbért (bruttó 449 400 forint) vették alapul. Ennek az SZJA-tartalma (15%-a) havi 67 410 forint, azaz 12 hónappal felszorozva évi 808 920 forint. Tehát hiába rendelkezik valaki az átlagbérnél magasabb jövedelemmel, ő is legfeljebb 809 000 forint visszatérítést fog kapni!

Fontos, hogy az első információkkal ellentétben nem csak az alkalmazottként dolgozók számíthatnak adóvisszatérítésre. A főállású katás vállalkozók is visszaigényelhetik a befizetett átalányadó negyedét (azaz 12 hónapnyi vállalkozói tevékenység esetén – amennyiben a standard összegű, 50 ezer Ft havi adót fizetik meg – összesen 150 000 forintot), az ekhósok pedig a bruttó bérük SZJA-nak megfelelő részét (9,5%).

Hogyan érinti az adóvisszatérítés a megtakarításokat?

Magyarországon három népszerű megtakarítás is létezik, amelyekre SZJA-visszatérítés formájában igényelhető állami támogatás. Ezek az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), valamint a nyugdíjbiztosítás. Közös előnye a három konstrukciónak, hogy a megtakarítók minden befizetésük után 20%-os – de összesen legfeljebb évi 280 000 forintos – személyi jövedelemadó-visszatérítésre jogosultak. A jövő év elején várható rendkívüli adóvisszatérítés okán azonban felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz ezekkel a szerződésekkel 2022-ben. Hiszen aki teljes egészében visszakapja a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját, ő nem tud majd állami támogatást igényelni az ilyen típusú megtakarítására.

Kik azok, akik továbbra is kaphatnak SZJA-jóváírást?

Természetesen nagyon sokan vannak, akik nem nevelnek gyermeket, így nem részesülhetnek a jövő évi rendkívüli adóvisszatérítésben. Az ő esetükben a helyzet változatlan, tehát vissza tudnak igényelni SZJA-t a nyugdíjmegtakarítási számlájukra. A rendkívüli visszatérítés felső korlátja okán pedig előfordulhat olyan élethelyzet is, hogy valaki megkapja a 809 000 forintot, de még mindig marad annyi befizetett adója, amiből visszaigényelhet a megtakarítására. Az alábbi táblázat megmutatja, pontosan mekkora havi bruttó bérrel kell rendelkezni ahhoz, hogy ez teljesüljön.

Kattints a képre a nagyobb mérethez!

Mekkora bruttó bér szükséges ahhoz, hogy a rendkívüli SZJA-visszatérítés után is lehessen igényelni 20% jóváírást a nyugdíjcélú megtakarításiokra??

Látható, hogy a nevelt gyermekek száma nagyban befolyásolja a szükséges bér mértékét. Akinek van gyermeke, de nem (ő) veszi igénybe a családi adókedvezményt, neki 469 000 forinttól 516 000 forintig terjedő bruttó bérre van szüksége; attól függően, hogy havonta mennyi pénzt tesz félre a megtakarítási számlájára. Az egy gyermek után igénybe vehető családi adókedvezmény havi 10 000 forint: ebből következik, hogy így már 66 670 forinttal magasabb bér szükséges. Aki 15 000 forintot tesz félre, ő 536 000 forintból már visszakaphat rá évi 20%-ot; havi 50 000 forint megtakarítás esetén azonban 583 000 forintnyi bér kell ehhez.

A kétgyermekesek családi adókedvezménye 40 000 forint, ebből kifolyólag még magasabb – 736 000 forint és 783 000 forint közötti – bér kell a 20%-os jóváírás kihasználhatóságához. A háromgyermekeseknek pedig 99 000 forint adókedvezmény jár havonta, így nekik 1,129 millió és 1,176 millió forint közötti havi bruttó bér kellene ugyanehhez.

Mit tehetnek azok, akik nem kapnának SZJA-jóváírást?

Akik a rendkívüli adóvisszatérítés révén az összes személyi jövedelemadójukat visszakapják, ők 2022-ben nem kaphatnak közvetlen állami támogatást a nyugdíjmegtakarításukra. Fontos látni azonban, hogy a bankszámlájukra érkező adóvisszatérítés azt az összeget is tartalmazza, amelyet békeidőben a megtakarítási számlájukra kérhettek volna! Éppen ezért, ha valaki szeretné, „manuálisan” is befizetheti a megfelelő pénzösszeget: erre mind a nyugdíjbiztosítás, mind az önkéntes nyugdíjpénztár, mind a nyugdíj-előtakarékossági számla ad lehetőséget. Sőt, biztosan sokan döntenek majd úgy, hogy a kapott jóváírás nagy részét (vagy akár egészét) hozzáteszik a nyugdíjmegtakarításukhoz. Ezzel az egyszerű lépéssel a kamatos kamat hatásának köszönhetően akár 2-8 millió forinttal is növelhetik a várható lejárati egyenleget, attól függően, hogy hány év múlva mennek nyugdíjba.

Már csak két hónapig elérhető a 280 000 forintos állami támogatás! Indítsd el még ebben az évben a nyugdíjmegtakarításodat! Számold ki a kalkulátorral, hogy mennyi pénzed gyűlhet össze idős korodra!

Elindítottuk a Bankmonitor facebook-csoportját, ahol kifejezetten a nyugdíjcélú megtakarításokkal foglalkozunk. Kattints ide és csatlakozz te is, hogy mindig értesülj a legfontosabb információkról!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés