Okos segítség az unokáknak (x)

Okos segítség az unokáknak (x)
Hirdetés

Cikk2018-09-22 Frissítve: 2021-07-01
 

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket.

Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a felvételije. A vidéki főiskola miatt a lányomék havi kiadásai azonban megsokszorozódnak, mert albérletet kell fizetniük számára. Csoki helyett most minden hónapban küldök majd neki párezer forintot segítségül. Arra gondoltam, hogy a kisunokám, Ferike továbbtanulására már most gyűjtögetni kezdek, amihez a Babakötvény ideális segítséget nyújt.

Megtudtam, hogy minden 2005. december 31-e után született gyermek számára az állam 42.500 Ft életkezdési támogatást ad. A Magyar Államkincstárban csak meg kell nyitni Ferike nevére a Start-értékpapírszámlát, ezt nagymamaként akár én is elintézhetem. Ezt az induló összeget az állam Babakötvényben jóváírja, és ezzel együtt a havi befizetéseim jelenleg 5,4 százalékkal kamatoznak. Erre a számlára tudnak a családtagok és az ismerősök bármikor, bármekkora összeget utalni a kisunokám 18 éves koráig. Az összes ide befizetett forint Babakötvény befektetésbe kerül, ami értékálló, hiszen minden évben infláció felett +3% kamatprémiummal gyarapodik.

babakotveny

A Start-értékpapírszámla és a Babakötvény együtt egy rugalmas konstrukció. Megnyitjuk, utalunk rá amennyit, amikor épp tudunk. Akár egyszer egy évben, akár szülinapokon, akár egy havi állandó átutalási megbízással és akkor nincs vele gond. A számlának nincs költsége, nincs kötelező minimum éves befizetés, nincs vele teendő. A család befizetéseit és az utánuk járó éves állami támogatást (10%, évi max. 6.000 Ft) automatikusan átvezetik. A megtakarításunk állampapírban van, ahol biztonságosan kamatozik.

Jól fog jönni ez a pénz, ha majd Ferike nagykorú lesz. Nincs megkötés, 18 éves korában adó- és illetékmentesen felveheti, bármire felhasználhatja. Ha még nem akarja elkölteni, egy másik állampapírba befektetheti.

A Start-értékpapírszámlát mindenképp érdemes megnyitni, még ha nem is tudunk rá befizetni, akkor is 18 év alatt háromszorosára nő az életkezdési támogatás, mint nyitáskor, de például havi ezer forint esetén kb. félmillió forint lehet belőle. Minden évben 3 százalék inflációt feltételezve, havi 5.000,- forint befizetésével 18 éven keresztül, kb. 2,3 millió forint takarítható meg Babakötvény befektetéssel, ami fedezhet pl. jó pár évnyi tandíjat.

A számla megnyitásához be kell menni a Magyar Államkincstár 80 ügyfélszolgálatának egyikébe. Előzetes regisztráció és online időpontfoglalás lehetséges a Kincstár honlapján keresztül, ezáltal az ügyintézés gyorsítható. A számla megnyitásához szükséges dokumentumokat (személyi, adó és lakcímkártya, stb) se felejtsük otthon! A 2006. január 1. előtt született gyermekek számára is nyitható Start-értékpapírszámla, az ő esetükben induláskori összegként 25.000,- Ft-ot kell befizetni. Természetesen a további kedvezmények, mint a befizetések utáni támogatás és a kamatprémium őket is megilletik.

(x)

Hirdetés