Okosabb lesz a kabátod, mint te?

Okosabb lesz a kabátod, mint te?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-17
 

Az okostelefon legfontosabb adatait közlő okosóráról egyre többet hallani. Ez a termék megjelent ugyan a boltokban, de egyelőre nem túl sokat adnak el belőle. Időközben a fejlesztők már a következő nagy dobáson dolgoznak.

Tavaly világszerte 19 millió darab okoseszközt adtak el. Ez szép növekedés, tekintve, hogy 2013-ban még mindössze 6 millió darab okosóra, okosszemüveg vagy fitness karkötő talált gazdára. Az igazán komoly érdeklődés azonban várat magára néhány évet. A Berg Insight piackutató arra számít, hogy 2019-re már 168 millió darab okoseszközt adnak majd el a világon. Hogy a jóslat beteljesedik-e, az nem lehet kétséges. Az okoseszközök fejlesztői (Fitbit, Garmin, stb.) mellé már az olyan nagy multinacionális telefongyártók is felzárkóztak, mint a Samsung, a Microsoft, a Sony vagy az LG.

Ezek a kütyük elsősorban a zsebünkben lapuló okostelefonnal fognak kommunikálni, csak tíz százalékuk rendelkezik majd saját mobilinternet kapcsolattal. A legtöbbet az edzések adatait (elégetett kalória, megtett méterek stb.) és a különféle egészségügyi mutatókat (vérnyomás, pulzusszám stb.) fitness eszközökből fognak eladni. A jóslatok szerint 2019-ben 42 millió ember dönt úgy, hogy vásárol ilyet magának. A második legnépszerűbb termékkör várhatóan az okosóra lesz. Már piacon van a Samsung, az Apple és a Peeble terméke, ami jól mutatja, hogy a gyártók is hisznek a termék iránti érdeklődés növekedésében. Még akkor is, ha ma még nehéz arra a kérdésre válaszolni, mit tud egy okosóra, amit egy okostelefon nem?

1

Nagy kérdés, mi lesz az okosszemüvegek sorsa? A Google rengeteg pénzt ölt ebbe a termékbe, ám értékesítését egyelőre felfüggesztette. Más gyártók piacra dobtak ugyan hasonló terméket, ám ezekből meglehetősen keveset adtak el. Könnyen lehet azonban, hogy vállalatok vagy az egészségügyben dolgozók felfedezik majd az eszközt és ez fellendítheti az eladásokat a hétköznapi emberek körében is. Főként, ha az oksozemüvegek képesek lesznek megjeleníteni a virtuális valóságot is.

Persze könnyen elképzelhető, hogy mindez nem egyéb képzelgésnél, mert a fejlesztők végül valami olyan okos eszközzel rukkolnak elő, amelyet ma még elképzelni sem tudunk. Hírek ugyan vannak arról, hogy a kutatók okos gyűrűk, okos kesztyűk, sőt okos kabátok fejlesztésén dolgoznak, ám hogy ezek mire lesznek képesek, azt még megtippelni is nehéz.

Hirdetés
Hirdetés