Okostelefonod van? Akkor ingyenes lehet az „SMS tájékoztatás”!

Okostelefonod van? Akkor ingyenes lehet az „SMS tájékoztatás”!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-09
 

Meglepő újdonsággal debütált a Gránit Bank, amivel drasztikusan csökkenthetőek a számlafenntartási költségek. Idehaza elsőként kínál a bank olyan szolgáltatást ügyfeleinek, amellyel a hagyományos SMS értesítések helyett díjmentes online üzenetekkel követhetőek a számlamozgások és bankkártya műveletek. Kiszámoltuk, közel harmadával csökkenhetnének a havi számlaköltségek, ha a hagyományos SMS-en túl minden banknál elérhető lenne ilyen szolgáltatás! Kétségkívül mindenki támogatná a bankok ez irányú kezdeményezését!

Rengetegen vannak, akik el sem tudják képzelni a bankolást SMS értesítés nélkül. Mindezt annak ellenére, hogy a bankszámla fenntartási költségek meghatározó részét ezek a költségek képviselik, ha ilyen szolgáltatással rendelkezünk.

Mára a legtöbb banknál mind a számlamozgásokról, mind pedig a kártyaműveletekről kaphatunk értesítést. A szolgáltatások általában külön-külön is igénybe vehetőek, sőt a legtöbb esetben akár még testre is szabhatóak (pl.: beállíthatjuk, hogy csak akkor kapjunk SMS-t, ha 100.000 forintnál nagyobb összeg érkezik a számlánkra, vagy csak akkor, ha a kártyánkkal legalább 1.000 forintos művelet történik).

Persze semmi sincs ingyen. Létezik bank, amelyik fix havi költségért kínálja ezeket a szolgáltatásokat, van, amelyik csak a kiküldött SMS után számláz, és olyan is akad, amelyik felszámít egy alapdíjat és a küldött SMS-ek költségeit is beterheli. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a szolgáltatás árazása erőteljesen függ attól, hogy milyen számlacsomaggal, vagy éppen milyen kártyával rendelkezünk. Több banknál is előfordul, hogy bizonyos számlacsomagok, vagy bankkártyák esetében kedvezményesen, vagy akár díjmentesen vehetőek ezek igénybe.

Az egyes SMS tájékoztató szolgáltatások szükségességéről megoszlanak a vélemények. Ahhoz viszont kétség nem férhet, hogy biztonsági szempontból a bankkártyához kapcsolódó szolgáltatás, amely keretében a kártyával végzett műveletekről kapunk értesítéseket elengedhetetlen.

Mi lenne, ha…

Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen pozitív hozadéka lenne annak, ha minden bank követné a Gránit Bank gyakorlatát. Hogy mégse legyünk túlságosan nagyravágyóak számításaink során beértük azzal, hogy csupán a bankkártya műveletekről kapunk díjmentesen értesítéseket.

A számok magukért beszélnek. Az aktív bankolásra ajánlott számlacsomagok esetében átlagosan havi 230 Ft-tal csökkenne bankszámlánk fenntartási költsége (képzeletbeli számlatulajdonosunknál 7 db kártyaművelet történik havonta). Annak fényében, hogy ezeknek a számlacsomagoknak jelenleg átlagosan 720 Ft a teljes havi költsége, ez azt jelenti, hogy közel a harmadával kellene kevesebbet fizetnünk banki költségekre. Kétség nem fér hozzá, hogy mindenki támogatná a bankok ez irányú kezdeményezését!

Magáról az új szolgáltatásról

A GRÁNIT Üzenő alkalmazással tehát SMS-ek helyett díjmentes online üzenetekkel követhetjük a számlamozgásokat és bankkártya műveleteket okostelefonon, vagy akár táblagépen.

Az alkalmazás használatához szükséges, hogy SMS szolgáltatással, valamint netbankkal is rendelkezzünk.

  • Ha már van SMS szolgáltatásunk, akkor a mobilalkalmazás használatához még külön szerződést sem kell kötnünk. Egyszerűen letöltjük az alkalmazást (egyelőre csak Androidra érhető el), regisztráljuk telefonszámunkat, aktiváljuk netbankban a regisztrációnkat, és már használhatjuk is.
  • Ha még nincs SMS szolgáltatásunk, akkor a bank telefonos ügyfélszolgálatán, vagy netbankon keresztül ezt megigényelhetjük.

Miért van szükség arra, hogy a hagyományos SMS szolgáltatás is beállításra kerüljön?

Ha telefonunk nem kapcsolódik az internethez (offline), akkor is kapunk értesítést a tranzakciókról, de SMS formájában. Tehát az alkalmazás letöltése és használata, és az alkalmazáson keresztül fogadott üzenetek díjmentesek, viszont az offline állapot miatt kiküldött SMS-ek már díjkötelesek (a hatályos kondíciók értelmében 17 vagy 20 Ft számlacsomagtól függően).

A bankok kínálatában ugyan létezik olyan alkalmazás, amely kifejezetten a napi pénzügyek még biztonságosabb intézését szolgálja, ez azonban egyelőre a net-, illetve mobilbanki belépések, valamint az egyes felületeken megadott megbízások hitelesítését teszi lehetővé. Kétségkívül ezek az alkalmazások is elengedhetetlenek a biztonságos bankolás érdekében, de biztosak vagyunk benne, hogy minden ügyfél üdvözölné az ilyen új típusú megközelítéseket.

Felkeltette az érdeklődésed a GRÁNIT új szolgáltatása? Érdemes azért egy pillantást vetni a többi számlacsomagra is!


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés