Okozhat nehézséget egy meglévő hitel a Babaváró igénylésekor?

Okozhat nehézséget egy meglévő hitel a Babaváró igénylésekor?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-17 Frissítve: 2024-02-21
 

Sokan kérdezik, okozhat-e nehézséget egy meglévő hitel akkor, ha Babavárót venne fel a fiatal pár. Jogos a felvetés, hiszen a Babaváró végső soron mégiscsak egy banki hitel, ezért előfordulhat, hogy egy meglévő tartozás miatt kikosarazza a párt a bank, vagy a reméltnél kisebb összeget ad csak számukra. Ez utóbbi azért lehet probléma, mert a Babaváró egyetlen alkalommal igényelhető, ha nincs kihasználva a maximális összeg, akkor a különbség végleg elveszik.

A Babaváró hitel igénylőinek nem elég megfelelniük a jogszabályban felsorolt személyi feltételeknek (pl. házasság, a feleség nem töltheti be igényléskor a 30. életévét, köztartozásmentesség, büntetlen előélet, megfelelő TB jogviszony megléte), a banki bírálaton is át kell menniük. Ennek során egy meglévő hitel, hitelkártya vagy folyószámlahitel bizony nehézséget okozhat. Mutatjuk, miért.

Amikor Babavárót igényel egy pár a kiválasztott banktól, akkor a hitelbírálat során alapvetően a hitelképességüket vizsgálják, vagyis ellenőrzik, hogy rendelkeznek-e elegendő összegű jövedelemmel. Bár a hitelképességhez rendszerint elegendő az aktuális minimálbért (2024-ben 177 400 forint) igazolni, a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint ez még kevés ahhoz, hogy a maximálisan elérhető 11 millió forintot megkapja a pár. Ehhez rendszerint legalább 220-230 ezer forint nettó jövedelem szükséges, feltéve, hogy a párnak nincs hitele, hitelkerete vagy hitelkártyája.

Általában úgy lehet kalkulálni, hogy a havi törlesztők összege nem haladhatja meg a pár együttes jövedelmének 40 százalékát. Fontos, hogy mivel a házaspár mindenképpen együttes igénylő lesz, bármelyiküknek is van adóssága, azzal a bank mindenképpen számolni fog.

Hirdetés

Hirdetés

Így számolnak a Babaváró törlesztőjével

Ha például a pár összes jövedelme 500 ezer forint, akkor ez alapján  – 40 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatóval (JTM-mel) számolva – elméletileg akár 200 ezer forint havi törlesztőt is bevállalhatnak. A Babaváró kapcsán azonban van egy csavar: hiába kell ugyanis a párnak az első 5 évben mindenképpen 50 500 forintot törlesztenie 11 millió forint hitelösszegre, a bankok óvatosságból az állami támogatás nélküli törlesztővel, vagyis 84 ezer forinttal számolnak. Persze ez is bőven belefér a példaképpen felhozott 500 ezer forintos jövedelembe, feltéve persze, hogy nincs egyéb hitelük.

Ha már van hitele a párnak 

Amennyiben a pár egyik tagja például lakáshitelt vett fel korábban, ami után havonta 150 ezer forintot törleszt, akkor a figyelembe vehető közös jövedelmük máris csak 350 ezer forint lesz (500 000 – 150 000 Ft). Ez 40 százalékos JMT-mel kalkulálva 140 ezer forint havi törlesztőt bír el, ami még elegendő a teljes összegű Babaváróhoz. Más kérdés, hogy a két hitel 200 ezer forintos havi költségét vajon ki tudja-e gazdálkodni a pár, de ezt nekik kell eldönteniük.

Persze megtehetik azt is, hogy a Babavárót hitelkiváltásra veszik fel, hogy előtörlesszék belőle a lakáshitelüket. Mivel a Babaváró az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ez jó üzlet lehet. Más kérdés, hogy nem minden bank ad Babavárót hitelkiváltásra.

Előfordulhat az is, hogy a pár egyik tagja csak adóstárs egy hitelben, mert anno ezzel segített egy rokonának vagy barátjának finanszírozáshoz jutni. Ebben az esetben a bankok általában a teljes összeget terhelik az adóstárs jövedelmére is, így ha 100 ezer forint a hitel törlesztője, akkor ennyivel kevesebb összes jövedelemmel számolhat majd a pár Babavárónál.

Viszonylag gyakori, hogy a pár korábban autóhitelt vett fel, hiszen saját zsebből nagyon nehéz autóhoz jutni manapság. Igen ám, de mivel adósról és adóstársról van szó, akik egyetemlegesen felelnek a tartozásért, ezért mindkettőjük jövedelmét a teljes törlesztővel terheli a bank. Ha például 120 ezer forint az adott hitel törlesztője, akkor emiatt máris 240 ezer forinttal csökken a Babavárónál figyelembe vehető jövedelmük, vagyis olyan, mintha nettó 260 000 forintot keresnének.

Nem csak egy személyi kölcsön, egy lakáshitel vagy áruhitel csökkenti azonban az újonnan bevállalható hiteltörlesztő összegét, hanem egy folyószámlahitel vagy egy hitelkártya is okozhat nehézséget. A hitelkeret és a hitelkártya esetében az a szabály, hogy a szerződésben szereplő keret 5 százalékával számol a bank, függetlenül attól, hogy azt kihasználja-e vagy sem valaki. Ha például 300 ezer forint hitelkerete van valakinek, akkor az olyan, mintha 15 ezer forint havi törlesztőt fizetne egy kölcsönre.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

 

Hirdetés
Hirdetés