Olcsóbb a lakáshitel, mint valaha! Milyen veszélyt rejteget?

Olcsóbb a lakáshitel, mint valaha! Milyen veszélyt rejteget?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-10-08 Frissítve: 2021-09-14
 

Több mint 10 éve nem látott szintre apadt a lakosság adóssága. Hogy megfordul ez a folyamat, és lesz-e újabb hitelezési boom vagy sem, az még nem világos. Viszont a történelmi mélypontra csökkent alapkamatnak is hála, idén már jelentősen több hitelt vett fel a lakosság, mint néhány éve. Ezt a tendenciát támogatja az is, hogy ma már olcsóbban lehet lakáshitelhez jutni, mint anno a svájci frank hitelek fénykorában. Ezért a legfontosabb kérdés most az, hogy minden esetben a legolcsóbb hitelt érdemes választani vagy kifizetődő inkább a fix törlesztőrészletű, de némiképp drágább ajánlat mellé letenni a voksot?

A lakosság eladósodottsági szintje drámaian lecsökkent az elmúlt 4 év során. A mérséklődéshez egyaránt hozzájárult a háztartások megtakarításainak bővülése, valamint a lakossági hitelállomány leépülése. A hitelkitettség csökkenéséért a kedvezményes végtörlesztésen és a banki elszámoláson túl elsősorban a még mindig magas hitelelutasító magatartás a felelős. Amíg a válság előtt a lakosság többletkiadásait hitelből finanszírozta, addig a krízis után már többet törleszt vissza, mint amennyi új hitelt felvesz.

lakosság adósság

Emellett a háztartások pénzügyi vagyona több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 11 év alatt. Mindeközben a megtakarítások szerkezete is jelentősen átalakult. A teljes megtakarításon belül az értékpapírok (részvény + kötvény + befektetési jegy) részaránya ma már meghaladja a betétekét, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. Ennek oka elsősorban a csökkenő kamatkörnyezetben keresendő: mivel a betétek kamata a többség számára már kritikusan alacsony szintre csökkent, így megnyílt az út a befektetési alapok és az állampapírok előtt.

Újabb virágkor

A devizahitelek kivezetésével komolyan mérséklődtek a hitelek kockázatai, ami az MNB alapkamat csökkentésével és fair banki szabályokkal karöltve megalapozta az új hitelszerződések volumenének ismételt emelkedését. Idén augusztusig már majdnem annyi lakáshitelt folyósítottak a bankok, mint tavaly az egész év során (azonos időhorizonton – január és augusztus között – nézve pedig 40%-kal többet!).

Ráadásul a lakáshitelek THM mutatója már az aranykort idézi. Ma olcsóbban lehet felvenni egy forint alapú lakáshitelt, mint anno egy árfolyamkockázattal is bíró svájci frank alapú hitelt. Ezért most a legfontosabb kérdés az, hogy a legolcsóbb vagy a hosszabb távon fix törlesztőrészletet kínáló ajánlatot válasszuk.

lakáshitel legjobb kamatperiódus

A rövid kamatperiódusú hitelek ugyan olcsóak, de szeszélyesek. A hitel kamata, így törlesztőrészlete akár 3 havonta is változhat. Mindemellett nem is drasztikusan drágábbak a hosszabb távon kiszámítható kölcsönök. A kezdeti körülbelül 6 ezer forintos többletkiadás már 2%pont alatti kamatemelkedés esetén megtérülhet (természetesen változatlan kamatszint mellett a hosszabb kamatperiódusú hitel is átárazódik – megdrágul – csak később). Így a valós kérdés nem is feltétlenül az, hogy melyik választás esetén fizetünk vissza összességben többet vagy kevesebbet, hanem az, hogy a megemelkedett részletet egyáltalán ki tudjuk-e majd fizetni.

A kérdés eldöntésében segít a Tudatos Hitel alkalmazásunk, vagy akár itt rögtön ki is számolhatod, hogy mekkora törlesztőrészletre számíthatsz eltérő kamatperiódusok esetén!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés