Olcsóbbak lettek a lakáshitelek? Tuti, hogy meg fogsz lepődni…

Olcsóbbak lettek a lakáshitelek? Tuti, hogy meg fogsz lepődni…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-04 Frissítve: 2021-07-01
 

Klasszikusan minden hónap eleje a bankok díjszabás módosításának a legsűrűbb időszaka. Kíváncsian vártuk, hogy mit hoz június 1.? Vajon átalakítják a bankok a lakáshiteleiket az MNB által megszabott Fogyasztóbarát Lakáshitel koncepciónak megfelelően? Részletesen megvizsgáltuk a lakáshitel kínálatot és meglepő megállapításra jutottunk…

Egyetlen bank sem nyúlt hozzá érdemben a lakáshitelek díjtételéhez. Ez nem jelent mást, mint hogy fenntartják az utolsó pillanatig a magas(abb) díjtételeket.

De miről is van szó pontosan?

A bankok június 1-től adhatják be termékeiket az MNB-hez a „Fogyasztóbarát Lakáshitel” minősítés elnyeréséhez. A legfontosabb feltételek:

  • Maximum 3,5%pont kamatfelár. Ez azt jelenti, hogy maximum 3,5% ezen lakáshitelek kamata? Nem; a teljes hitelkamat a referencia kamat és a kamatfelár összege. A referenciakamat az a kamatszint, ami a bank számára kihelyezett hitel költségét képviseli.
  • Maximum 30 éves futamidő
  • Minimum 3 évig fix törlesztő részlet, azaz legalább 3 éves kamatperiódus
  • Folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint
  • Elő és végtörlesztési díj nem haladhatja meg az elő-/végtörlesztett összeg 1%-át, de a lakástakarékpénztári betétből végrehajtott elő/végtörlesztés díjmentes

Milyen alternatívák közül dönthettek a bankok május végén / június elején  a lakáshitelek árazását illetően:

  • lecsökkentik a díjtételeket, hogy már előzetesen megfeleljenek az MNB kritériumainak a meglévő termékekkel is
  • új lakáshitel terméket hoznak létre, ezt beadják az MNB-hez minősítésre és csak ezen termékek fognak alacsonyabb költségtétellel értékesítésre kerülni

Relatív jó hírként szolgálhat a lakáshitelre vágyóknak, hogy kamatozás szempontjából már a most piacon lévő lakáshitelek 75%-a megfelel az MNB elvárásainak és csupán a kiegészítő költségtételekben kell kisebb módosításokat végrehajtani a bankoknak.

Itt tudhatsz meg minden érdemi részletet a Fogyasztóbarát Lakáshitelről.

A lakáshitelre vágyóknak az első és legfontosabb teendő a banki kínálat alapos összehasonlítása a Bankmonitor teljeskörű Lakáshitel-kalkulátorával, vagy a kínálat gyors áttekintése egy közelítő számítás elvégzésével az alábbi kalkulátor révén:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés