Óriási változások a Babaváró hitel igénylési feltételeiben!

Óriási változások a Babaváró hitel igénylési feltételeiben!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-06-27 Frissítve: 2019-07-02
 

Tegnap este pontosító jogszabályok jelentek meg a Magyar Közlönyben. A július 1 után közvetlenül születendő gyermekek helyzete megoldódott. Továbbá pontosan számítható mennyi saját megtakarításra van szükség egy lakás megvásárlásához, ha Babavárót is igénybe veszünk.

A Babaváró támogatás egy maximum 10 millió forint összegű kölcsön, melyhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és tartozáselengedés is kapcsolódhat. Az igénylés alapvető feltételeit jogszabályban rögzítették, melyek egy része a tegnapi nap során megváltoztatásra, kiegészítésre került.

1. Lakásvásárlásnál a Babaváró hitel 75%-a számít önerőnek

Mivel a konstrukció ingatlan fedezet nélküli és szabad felhasználású így jó megoldásnak ígérkezett egy lakásvásárlás esetén meglévő önerőnk kiegészítésére. Ezzel a megoldással akár teljesen hitelből is meg lehetett volna vásárolni akár egy házat. A teljes hitelből finanszírozás azonban nem áll összhangban a Magyar Nemzeti Bank az emberek túlzott eladósodottságát megakadályozó törekvéseivel. Emiatt a Babaváró hitelnek „csak” a 75 százalékát lehet önerőként használni.

Azaz 10 millió Ft Babaváró felvételekor 7,5 millió Ft önerőnek minősül (ha lakást vásárlunk) és 2,5 millió Ft számít majd hitelnek.

Ezt a szabályt kell alkalmazni azokban az esetekben, amikor a Babaváró hitelt követő 90 napon belül adunk be lakásvásárlásra hiteligénylést is.

Mit jelent ez a változás?

A mai előírások értelmében a bankok a megvásárolt ingatlan értékének 80%-ig nyújthatnak hitelt. Egy 20 millió Ft-os lakás esetében tehát maximum 16 millió Ft hitel folyósítható és 4 millió Ft önerővel (saját megtakarítással, vagy esetleg vissza nem fizetendő CSOK-kal) a családoknak rendelkeznie kell.

A Babaváró megjelenésével ez lényegesen változik. Ugyan a Babaváró egy támogatott hitel, 3 gyermek jövőbeni megszületése esetén a teljes meglévő tartozás elengedésre kerül. Ebből adódóan nem klasszikus hitelként kell kezelni, a felvett összeg 75%-a önerőnek minősül, azaz kevesebb valós saját megtakarításra lesz szükség.

Egy konkrét példa: 45 millió Ft-os lakás megvásárlása

  • Felvesszük a 10 millió Ft Babaváró támogatást (ebből 7,5 millió Ft önerőnek, 2,5 millió Ft hitelnek minősül)
  • A 45 millió Ft 20%-át kell önerőként biztosítanunk minimum, ami 9 millió Ft
  • A 9 millió Ft önerő szükségletből 7,5 millió Ft önerőt adhat a Babaváró, így
  • Mindössze 1,5 millió Ft valós saját megtakarítást (vagy vissza nem térítendő CSOK támogatást) kell tudnunk felmutatni!
  • Ha teljesítettük az önerő szükségletet akkor (a 10 m Ft Babaváró és 1,5 m Ft önerő utáni) maradék 33,5 millió Ft-ra lakáshitelt vehetünk fel

Azaz 7,5 millióval kevesebb saját megtakarítás szükséges egy vásárláshoz a babaváró hitel miatt július 1-től.

Milyen értékű ingatlan vásárolható Babaváró és lakáshitel kombinációjával önerő nélkül?

Egy 37,5 millió forintnál olcsóbb lakás megvásárláshoz egyáltalán nem lesz szükségünk valós önerőre, amennyiben 10 millió forint babaváró hitelt felveszünk.

FONTOS! Hol lehetnek a buktatók?

A bankok – saját döntésük értelmében – szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak. A hitelminősítés minden esetben a bank önálló jogosultsága. Nem mindegy melyik bankot választjuk, lehet olyan eset, melynél a vásárláshoz szükséges önerő akár több millió forinttal meghaladhatja a jogszabályban foglalt minimális mértéket.

Fontos tudni, hogy az MNB már indokolatlanul magasnak tartja a budapesti ingatlan árakat (és ebben a bankok is egyetértenek). Mindebből pedig egyenes következik, hogy ha mi meg szeretnénk venni 30 millió Ft-ért egy lakást, akkor azt a bank értékbecslője lehet, hogy csak 25 millió Ft-ra foga értékelni. Az óvatosabb értékbecslésből adódó különbözet (példánkban 5 millió Ft) pedig hitelből nem lesz finanszírozható, ahhoz bizony saját megtakarításra lesz szükség.

Az összes fentebb bemutatott számítás esetén érvényes: megfelelő mértékű igazolt jövedelemmel kell rendelkeznünk a hitel felvételéhez (illetve már a Babaváró felvételéhez is).

Hirdetés

Hirdetés

2. Fellélegezhetnek a júliusra kiírt kismamák

Az eddigi szabályok értelmében a gyermeknek a támogatási szerződést követően kellett születnie ahhoz, hogy a születendő gyermek után a kamattámogatásra, gyermekvállalási támogatásra jogosultak lehessünk. A támogatást csak július 1-jétől lehet igényelni, ezért számos fiatal pár aggódott mi történik, ha a szerződéskötést megelőzően születne meg babájuk. A kismamák megnyugodhatnak, az elvárások számukra kedvezőbbek lesznek.

2019 július 1. és július 31. között született gyermekek után a kamattámogatás, gyermekvállalási támogatás, valamint a törlesztőrészlet szüneteltetés is járni fog, amennyiben a fiatal pár babaváró hitel iránti kérelmét leadja a bankban legkésőbb július 31-ig.

Július 31-e után sem kell azon aggódni a terhes anyukáknak, hogy pontosan mikor születik meg gyermekük. Ha a babaváró támogatás igénylésüket már beadták a bankban, akkor már jogosultak lesznek a különböző támogatásokra akkor is, ha gyermekük a szerződéskötést megelőzően születik meg. Így nem kell aggódniuk az elhúzódó ügyintézési idő, vagy az esetleges hiánypótlások miatt. Fontos azonban, hogy július 31-e után a kérelem benyújtását megelőzően született babákra nem lehet igényelni a támogatásokat.

3. Felvehetik a Babaváró támogatást az elmaradásaikat rendező „rossz” adósok

A módosítások kedvezőbb helyzetbe hozzák azokat a hiteleiket rosszul fizető adósokat is, akik elmaradásaik miatt felkerültek a negatív KHR listára (BAR lista). A változások alapján már igényelhetik a kedvező hitelt akár már az elmaradásaik rendezését követően azonnal. Az eddigi szabályok értelmében a hátralékaik kifizetését követően egy éven belül nem lett volna lehetőségük kérelmük beadására.

Fontos megjegyeznünk, hogy ez a változás elvi lehetőséget biztosít ezeknek az ügyfeleknek a hitel felvételére. Azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a bankok hitelképesnek is fogják minősíteni ezeket a kérelmezőket.

Ingatlanvásárlásra fordítanád a Babaváró támogatást, és szeretnéd azt kiegészíteni lakáshitellel? Akkor az alábbi kalkulátorral keresd meg a legkedvezőbb lakáshitel-ajánlatot, majd küldd el részünkre az elérhetőséged, hogy szakértőnk felvehesse veled a kapcsolatot, majd összeállíthassa számodra a megfelelő Babaváró+lakáshitel finanszírozási portfóliót.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés