Örömhír a lakáshiteleseknek: megint elmarad az áremelés

Örömhír a lakáshiteleseknek: megint elmarad az áremelés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-03-29
 

Örülhetnek a lakáshitel felvétel előtt állók, ugyanis a kormány ismét elhalasztotta a közjegyzői díjak radikális emelését. A szakmai kamara számításai szerint ez egy 12 milliós lakáshitel esetén 50 ezer Ft feletti emelést, nagyjából 65%-os drágulást jelentene.

Harmadszor is elhalasztotta a kormány a közjegyzői díjak többségét érintő radikális áremelést, így az eredetileg tavaly októberre ígért drágulás a januárra, majd áprilisra történő halasztás után a friss Magyar Közlöny szerint csak július 1-től lép életbe.  Nagy kérdés persze, hogy lesz-e belőle egyáltalán valami, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi programjában éppen a lakáshitelezéshez kapcsolódó közjegyzői díjak csökkentése szerepel, amelyek a jegybank szerint már most is túlzottan magasak.

Az MNB ezért a közjegyzői okiratba foglalás folyamatának egyszerűsítését javasolja, de a közjegyzői hitelezés kiváltása is felmerült valamilyen elektronikus központi rendszerrel. Ezért jó esély van arra, hogy a háromszori halasztás után a lakáshitelekhez kapcsolódó közjegyzői díjak emelése július 1-et követően végleg lekerüljön a napirendről.

A közjegyzői díj ráadásul nem szerepel a hitelek összehasonlítására hivatott teljes hiteldíj mutatóban (THM), ami így valójában csak „majdnem” teljes hiteldíj mutató.  (A THM egy százalékos formában kifejezett érték, ami megmutatja, hogy éves szinten milyen költség mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez.) Itt olvashatsz részletesen arról, mit tartalmaz, illetve mit nem ez a mutató.

Pedig érdemes a megfelelő hitel kiválasztásánál a közjegyzői díjjal is számolni, mert a bankok egy része utólag visszatéríti a lakáshitel-felvételhez kapcsolódó egyszeri költségek egy részét, így például közjegyzői díjat is. Ez a 14 bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor adatai szerint 15 millió Ft hitelösszegnél akár 60 ezer Ft feletti nyereséget is jelenthet. Ezért, ha két hitel THM szintje azonos, akkor a kedvezmények körének is érdemes utánajárni.

Ehhez remek célszerszám a Bankmonitor részletes Lakáshitel Kalkulátora, vagy az alábbi egyszerűsített felület. Mindkettő esetében megadhatod az adataid, így hamarosan egy lakáshitel szakértő válaszol a kérdéseidre, valamint ha szeretnéd, segít a hitel kiválasztásában. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés