Összecsaphatnak a fejed felett a hullámok, itt biztonságban a pénzed

Összecsaphatnak a fejed felett a hullámok, itt biztonságban a pénzed
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-15 Frissítve: 2021-08-06
 

Azt gondoltad, mindegy hol vásárolsz állampapírt, mindenhol ugyanazok a feltételek vonatkoznak rád? Tévedés! Létezik olyan szolgáltató, ahol korlátlan állami garancia védi a pénzed, és még a kamatváltozás sem érint negatívan. Akár a több éves állampapírodat is eladhatod idő előtt, anélkül, hogy pénzt veszítenél.

Kezdjük a legelején: biztonság

Sokan úgy gondolják, hogy amennyiben állampapírba fektetik a pénzüket, akkor korlátlan garancia vonatkozik a pénzükre. Az állam valóban biztosítja ezt a garanciát, de koránt sem biztos, hogy a te pénzed is tejes biztonságban van. Amennyiben banknál vagy brókercégnél vettél állampapírt, akkor a BEVA (Befektető-védelmi Alap) védi a pénzed 30 millió forint (100 ezer euró) értékhatárig. Ráadásul csak 1 millió forintig kártalanítanak 100%-ban, e felett csak 90%-át kapod vissza a befektetett pénzednek, ha baj történik azzal a szolgáltatóval, ahol az állampapírt vettél.

Viszont, amennyiben a Magyar Államkincstárnál nyitottál számlát, az ott lévő összegre korlátlan állami garancia vonatkozik. Amennyiben a lejáratig megtartod a pénzed. Mi történik akkor, ha idő előtt szükséged van a pénzedre?

Hirdetés

Hirdetés

Idő előtti eladás: nem mindegy hol vetted

Amennyiben mégsem tudod megvárni a futamidő végét, akkor – ellentétben a lekötött betétel – az állampapírnál nem kell lemondanod a teljes kamatról. Egyrészt részkivétel is lehetséges (csak annyi állampapírt adsz el, amennyit szükséges), másrészt az időszakra járó kamatokról sem kell lemondanod. Az időleges kamatot megkaphatod. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogyan változott a kamatkörnyezet.

Elmagyarázzuk anélkül, hogy belemennék a kötvényárazás matematikájába. Tegyük fel, hogy rendelkezel évente 3%-ot fizető 3 év múlva lejáró kötvénnyel. A piacon pedig 1%-ot adnak évente 3 éves futamidőre. A saját kötvényed 2%-ponttal többet fizet évente. Ennek a 2%-pontnak a kötvényed értékében is tükröződnie kell. Mivel 2%-pontnyi különbséget nem csak egyszer, hanem évente megkapod, így a kötvényed értékének is jóval több, mint 2%-ponttal magasabbnak kell lennie. Ráadásul ez az összefüggés annál erősebben fejti ki hatását, minél hosszabb a kötvény futamideje (annál több évre jár a kamatkülönbség).

Ám itt is fontos különbség, hogy hol vásároltad a papírod. Amennyiben a Magyar Államkincstárnál tartod az állampapírt, nem kell számolnod a kamatváltozás hatásával. Mindig kifizetik a felhalmozott kamatot. Illetve a hosszú papíroknál 2%pont levonás után.

Ahogyan a grafikonból is kiderül, amennyiben egy 2,75%-to fizető fix papírt vettél, 9 hónap után már mindenképpen pozitívba fogod zárni az ügyletet. Ráadásul ilyen papír létezik is: Prémium Magyar Államkötvény – 2019/L (amennyiben a futamidő során nulla alatt marad az infláció). Tehát amennyiben a Magyar Államkincstárnál vásároltál állampapírt, duplán biztonságban vagy:

  • korlátlan állami tőkegarancia vonatkozik a pénzedre,
  • és a kamatváltozástól sem kell félned.
Hirdetés
Hirdetés