Összeolvad az MKB Bank és a BB – Hogyan érinti ez a betétbiztosítást?

Összeolvad az MKB Bank és a BB – Hogyan érinti ez a betétbiztosítást?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-28
 

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) egy esetleges banki probléma – bankcsőd, végelszámolás – esetén 100 ezer euró összeghatárig kártalanítja az érintett pénzintézet betéteseit. A kártalanítás azonban ügyfelenként és pénzintézetenként értendő. A Bankmonitor szakértői annak jártak utána, hogyan érinti ez utóbbi kikötés a Budapest Bank és az MKB Bank ügyfeleit.

Az Magyar Bankholding két tagja az MKB Bank és a Budapest Bank március 31-én egyesül, emiatt bizonyos szolgáltatások átmenetileg nem lesznek elérhetők, illetve április 4-én bankszünnap lesz a pénzintézetnél. (Erről részletesen itt olvashatsz.)

Fontos tudni, hogy az OBA kártalanítását is érintheti a két pénzintézet egyesülése, ugyanis az Országos Betétbiztosítási Alap ügyfelenként és pénzintézetenként maximum 100 ezer euró összeghatárig kártalanítja a betéteseket. Ez azokat az ügyfeleket érintheti, amelyeknek eddig minkét pénzintézetnél van megtakarításuk.

Az egyesülést követő három hónapig, azaz június 30-ig még külön-külön a két korábbi pénzintézetnél elhelyezett összeg biztosítva lesz. Ezt követően azonban már „csak” 100 ezer eurós összeghatárig lesz érvényes a biztosítás függetlenül attól, hogy eredetileg két külön banknál volt elhelyezve a betét, megtakarítás.

Az érintett ügyfelek megoszthatják megtakarításukat áthelyezve pénzük egy részét egy másik bankhoz. Arra azonban fontos figyelni, hogy kizárólag a számlatulajdonosok jogosultak kártalanításra: attól nem emelkedik a kártalanítás összege, mert valaki rendelkező az adott számla felett. Ha egy betétnek, bankszámlának több tulajdonosa van, akkor a biztosítás tulajdonosonként lesz érvényes, vagyis megemelkedhet a maximális biztosítási összeg.

Hirdetés

Hirdetés

Érdemes inkább a kamatok, költségek alapján betétet, bankszámlát választani

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy a magyar bankrendszer stabil, nem várható a Sberbankhoz hasonló eset. Éppen ezért a bankot inkább az elérhető kamatok, illetve a költségek alapján érdemes választani:

  • Lekötött betét esetén mindenképpen a kamatok alapján érdemes választani. Ugyan messze elmaradnak a betéti kamatok az inflációtól, vagy épp az állampapírhozamoktól, de az egyes banki ajánlatok között is óriási a különbség.
  • Bankszámla nyitás előtt pedig érdemes megvizsgálni, hogy melyik a számunkra leginkább kedvező csomag. Ehhez érdemes egy bankfüggetlen kalkulátort használni, amely a megadott pénzügyi szokásainknak leginkább megfelelő ajánlatokat mutatja meg számunkra. Akár több tízezer forintot is spórolhatunk egy megfelelő választással.
Hirdetés
Hirdetés