OTP Optimába fektettél? Erre számíthatsz a jövőben

OTP Optimába fektettél? Erre számíthatsz a jövőben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-21 Frissítve: 2020-04-06
 

Bár volt már nagyobb is, az OTP Optima alap a 382 milliárd forintos vagyonával hazánk legnagyobb kötvényalapja, rengeteg magyar ember tartja ebben a megspórolt pénzét. Az alap az elmúlt 3 év során átlagosan 4%-os éves hozamra volt képes, de ez a teljesítmény várhatóan nem lesz fenntartható a továbbiakban. Az alábbiakból kiderül, mit várhatnak az alapba fektető megtakarítók, ha a világszerte tapasztalható alacsony kamatkörnyezet emelkedni kezdene. Emellett kiderül az is, hogyan biztosítja az alap a folyamatos növekedést úgy, hogy ne legyen kitéve a piaci hozamok ingadozásának. A múltról és a várható jövőről az óriási alap befektetéseit irányító Szalma Csabával beszélgettünk, aki nem lenne meglepődve, ha folytatódna a tőkekivonás az alapból.

Szalma Csaba OTP Optima(Bankmonitor): Hogyan telt az OTP Optima alap elmúlt egy éve? Mi alakította az árfolyamot?

(Szalma Csaba): Az alapról tudni kell, hogy a benchmark-ja (referencia indexe) 85%-ban RMAX (3 hónap és 1 év hátralevő futamidejű állampapírok indexe), 15%-ban pedig MAX index (1 évnél hosszabb hátralevő futamidejű állampapírok indexe). Ráadásul van rajta egy 90 napos tőkevédelem is. Ennek következtében, ahogy csökkent a rövid kamatok szintje, úgy vált egyre érzékenyebbé az alap egy esetleges hozamemelkedésre.

Emiatt óvatos befektetési politikát folytattunk, sok eszközünk volt betétben, illetve állampapírban. Korábban vásárolni lehetett Prémium, Bónusz, és Prémium Euró Államkötvényeket, ezeket vettük, hogy az egyenletes növekedést tartani tudjuk, és ne legyünk kitéve a piaci hozamok ingadozásának.

Emellett az alap kis mértékben szinte folyamatosan játszott a forint gyengülésére is. Erre azért volt szükség, mert ezzel is csökkenteni tudtuk az alap árfolyam ingadozását. Hiszen a forint árfolyama ellentétesen mozog a hozamokkal. Tehát amikor a kötvények erősödnek, akkor a forint is erősödik, és az euró gyengül. De a várakozásunk is az, hogy a forint egy gyengébb szinten marad, 310 fölötti árfolyamot várunk erre az évre.

Érdekelnek a befektetési alapok? Póbáld ki alábbi befektetési alap keresőnket!

1

(BM): Melyeket tartja a jelenlegi gazdasági élet legfontosabb folyamatainak mind külföldön, mind belföldön?

(Sz. Cs.): Külföldön a legfontosabb a növekedés és az infláció alakulása, illetve az erre adott jegybanki válaszok. Európában mennyiségi lazítást láthatunk, amit idén januárban hirdettek meg és jövő év szeptemberéig tartani fog. De ennek akár esetleges meghosszabbításáról, vagy a mennyiségi lazítás növeléséről is szó van. Ezzel szemben Amerikában javuló makrogazdasági mutatók és kamatemelési várakozások jellemzik a piacokat.

Ez a kettősség (gyenge Európa, erős Amerika) jellemzi a jelenlegi helyzetet, és ez természetesen hat a fejlődő piacok árazására is. Az emelkedő amerikai hozamok nem tesznek jót a fejlődő piaci befektetéseknek, így a kamatemelés megindulása negatívan hathat a fejlődő piaci eszközökre.

Ezzel szemben Magyarországon azt láthatjuk, hogy a korábbi kockázatosságunk csökken, jelentős részben a Magyar Nemzeti Bank lépéseinek köszönhetően. Itt meg kell említeni a devizahitelek forintosítását, és az önfinanszírozási programok beindítását. Ezek által csökkent az ország és a különböző szektorok devizaadóssága, a háztartásoké és az államé is. Másrészt nőtt a hazai finanszírozás, ezáltal csökkent a sérülékenység.

A célok között látszik az is, hogy minél olcsóbb legyen a finanszírozás, és alacsony legyen a kamatszint. Ez viszont jövőbeli kockázatokat is felépít. Az állam – a költségvetés és az MNB együtt – jelentős kamatkockázatot vállal magára a program során.

(BM): Hogyan befolyásolhatja az alap teljesítményét a Fed esetleges kamatemelése?

(Sz. Cs.): Nem várom, hogy az Optimára különösebb hatással lenne. Ez ugyan jelenthet hozamemelkedést, ami egy kötvényalapra jellemzően negatívan hat, de az alapban van euró forint hosszú pozíciónk. A vélhető forintgyengülés pedig jótékonyan hatna az alap teljesítményére.

OTP Optima árfolyam

(BM): Míg a tavalyi év során a kötvényalapokba jellemzően nettó tőkebeáramlás volt jellemző, az utóbbi időben egyre inkább kiáramlást lehet tapasztalni. Véleménye szerint mi áll e mögött?

(Sz. Cs.): Ez egy természetes reakció a kamatciklusra. Amikor megindul egy kamatcsökkentési ciklus, akkor a banki kamatok, illetve az állam által kínált rövid kötvénykamatok elkezdenek csökkenni. A kötvényalapok ekkor kezdenek el a legjobban teljesíteni, hiszen a hozamcsökkenés egy extra árfolyamnyereséget generál a kötvényalapokban.

Tehát ebben a periódusban, amikor egy magas szintről elindulva hozamcsökkenés kezdődik, akkor a kötvényalapoknak a historikus hozama meghaladja a betéti kamatok előretekintő szintjét. Ilyenkor jellemzően beáramlás van ezekbe az alapokba.

A mostani helyzetben, amikor a kamatcsökkentési ciklus végére értünk, és egy alacsony szinten stagnálnak a kamatok, megfordul ez a folyamat. Hiszen a kamatok alacsonyak, így csökken a megtakarítási kedv. Az árfolyamnyereség már nem jelenik meg, mert mondjuk az elmúlt félévben már nem volt hozamcsökkenés, hanem stagnáltak a hozamok. Ilyenkor tehát megindul a kiáramlás, ami aztán egy esetleges kamatemelési ciklus során jellemzően felerősödik, és még jobban felgyorsul.

(BM): Van bármilyen negatív hatása a kiáramlásnak az alap teljesítményére? Kellene emiatt aggódnia az alap befektetőinek?

(Sz. Cs.): Nem kell aggódniuk. Sok éves tapasztalat áll mögöttünk, és ezekkel a ciklusokkal mi is számolunk. A befektetések során figyelünk az alap likviditására, tehát a pénzkivonáshoz mindig rendelkezésre áll elegendő likviditás. Az nem fordulhat elő, hogy egy ilyen kötvényalap nem rendelkezik elég likvid eszközzel. Természetesen erre fel vagyunk készülve.

(BM): A több mint 382 milliárd forintot kezelő alap Magyarország legnagyobb rövid kötvény alapja. Nem fél attól, hogy az alap túl nagyra nő ahhoz, hogy sikeresen lehessen kezelni?

(Sz. Cs.): Nem. Ez az alap az elmúlt 10 év során 40 milliárdtól 400-500 milliárdig minden méretet bejárt, és ebben a tartományban a túl kicsi, vagy a túl nagy méret sem jelentett problémát. Nem tapasztaltuk, hogy az alap mérete bármilyen veszélyt vagy korlátot jelentene. Optimálisan, várakozásainknak megfelelően tudtuk intézni a befektetéseinket.

Hirdetés
Hirdetés