Otthonfelújítási támogatás: ezért nem kapott még választ sok igénylő

Otthonfelújítási támogatás: ezért nem kapott még választ sok igénylő
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-26
 

Az otthonfelújítási program 2021-es kezdete óta összesen 250 ezer család élt a lehetőséggel, számukra pedig több mint 523 milliárd forintot fizetett ki eddig a Magyar Államkincstár. Az év végén beadott támogatási igények feldolgozása és kifizetése azonban még gőzerővel folyik.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a két évre meghirdetett program tavaly december 31.-i határidejének lezárulta előtt kiugró mennyiségű, több mint százezer igénylés érkezett be. Ez másfélszerese a 2021-ben beadott kérelmeknek.

A Kincstár megnövelt létszámmal, folyamatosan végzi a kérelmek elbírálását, amely a megugrott igényszám miatt az eddiginél több időt vesz igénybe – közölték, jelezve azt is, hogy a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül továbbra is minden arra jogosult igénylőnek kiutalják az otthonfelújítási támogatást.

Az otthonfelújítási támogatási programban a családok az otthonfelújítási munkájukhoz 3 millió forintos kormányzati támogatást kaphattak. Az átlagos támogatás 2 millió forint volt.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tehet az, aki lemaradt?

Mivel az otthonfelújítási támogatást végül nem hosszabbították meg, aki nem nyújtotta be 2022-ben az igénylését, az már nem számíthat visszatérítésre. Ez akkor jelenthet igazán problémát, ha a család eredetileg számolt a támogatással, ám valamiért kifutottak a határidőből.

Más a helyzet akkor, ha valaki eleve 2023-ra tervezte a felújítást, hiszen így már eleve kalkulálhatott a támogatás elmaradásával. Mivel a támogatással együtt a 3 százalékos fix kamatú támogatott otthonfelújítási hitel is kivezetésre került, ha szükség van finanszírozásra, akkor ezt is más módon kell megoldani.

Babaváró hitel is igényelhető

A gyerekvállalást tervező, a jogosultsági feltételeknek megfelelő fiatal párok például igényelhetnek szabad célú Babaváró hitelt, ami az első 5 évben kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, akkor a futamidő végéig az is marad. Ráadásul a második és a harmadik gyerek után elengedik a fennálló tőketartozás egy részét, illetve egészét is. A Babaváró jogosultságot ezzel a kalkulátorral lehet percek alatt ellenőrizni. 

Megoldás lehet a személyi kölcsön

Amennyiben valaki nem jogosult Babaváróra, akkor kérhet fedezet bevonása nélkül igényelhető személyi kölcsönt, aminél a felvehető hitelösszeg maximuma a Babaváróhoz hasonlóan ugyancsak 10 millió forint. A személyi kölcsönök átfutási ideje néhány óra és 5-6 nap között változik, a leggyorsabb mindig az, ha saját számlavezető bankunktól igényeljük, ám ebben az esetben nem garantált, hogy a legkedvezőbb ajánlatot sikerül megcsípni.

Jó tudni
A Bankmonitor személyi hitel kalkulátor számításai szerint egy 5 millió forint összegű, 7 éves futamidejű, végig fix kamatú személyi hitel kamata 13,25 és 16,99 százalék között lehet, ami a havi törlesztőrészleteket illetően 10 ezer forint különbséget jelent.)

Felújítás szabad felhasználású jelzáloghitellel

Ha 10 millió forintnál nagyobb összegre van szükség, akkor a szabad célú jelzáloghitel lehet még megoldás, ehhez azonban megfelelő ingatlanfedezet szükségeltetik, illetve az átfutási idő is hosszabb, jellemzően 1-1,5 hónap. Cserébe a kamat itt a személyi hitelnél némileg kedvezőbb, banktól függően 10,25-10,59 százalék között találni ajánlatokat 20 millió forintos hitelösszeg, 20 éves futamidő, végig fix kamat és 450 ezer forint nettó jövedelem igazolása esetén. Fontos ugyanakkor, hogy a jelzáloghitelek egyszeri költsége mindig magasabb, az értékbecsléssel és a közjegyzői okiratba foglalás díjával együtt nyugodtan lehet 150-200 ezer forinttal is kalkulálni.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés