Otthonfelújítási támogatás: két hét alatt vinnék a keret negyedét!

Otthonfelújítási támogatás: két hét alatt vinnék a keret negyedét!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-16
 

Július elsejétől lehet pályázni az új otthonfelújítási támogatásra, a kedvezményből a családi házak energetikai korszerűsítése valósítható meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium megosztotta az első két hét tapasztalatait, hatamas az érdeklődés, az 5000-6000 érdeklődő különösen annak fényében tűnik soknak, hogy összesen 20 ezer szerződést lehet kötni.

Az új felújítási támogatásra július elsejétől lehet pályázni. A legfeljebb 6 millió forint összegű kedvezményből – egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön – az 1990. december 31. előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak korszerűsítése finanszírozható meg.

A program népszerűségét a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai is alátámasztják: az MFB Pont Plusz pontokon – itt lehet igényelni a kedvezményt – mintegy hatezren egyeztettek a kedvezményről. Az igénylés előfeltételének tekinthető előzetes energetikai tanúsítványt pedig eddig 5000 házról készítettek.

De miért fontosak ezek a számok? A pályázat keretében 108,24 milliárd forint támogatási összeg igényelhető, illetve a kiírás alapján legfeljebb 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható meg. Márpedig az eddigi adatok alapján két hét alatt a teljes keret 25-30 százaléka iránt érdeklődtek. Természetesen egy egyeztetés, tárgyalás még nem jelent sokat, ugyanakkor az energetikai tanúsítvány elkészítése már komolyabb elköteleződést sejtet.

Ki kell hangsúlyozni, hogy bizonyos célokra a teljes keretösszegnek csak egy része használható fel:

  • Gázfűtési rendszer korszerűsítésére a teljes keretből legfeljebb 20 milliárd forint használható fel.
  • Fővárosi házak korszerűsítésére – céltól függetlenül – a teljes keretből legfeljebb 6,39 milliárd forint fordítható.

Az eddigi érdeklődőkről ilyen típusú információnk nincsen, de mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos helyzetekben az érdeklődők száma meghaladja az adott célra biztosított keret 25-30 százalékát.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan mérik a támogatási keret fogyását?

Felmerülhet a kérdés, hogy mi alapján fogják mérni azt, hogy mennyi áll még rendelkezésre a keretből. Mindenképpen megnyugtathatjuk azokat, akik eddig még nem léptek, hogy nem az első tárgyalás, vagy épp az energetikai tanúsítvány kiállításának az időpontja fog számítani.

Az igénylések a teljes dokumentáció benyújtásának, befogadásának dátuma alapján lesznek sorba rendezve. A limiten felüli igényléseket is elbírálják, de a kérelmeket várólistára teszik. Ha egy korábban befogadott igénylés meghiúsul, akkor a várólistán legelöl lévő igénylés lép a helyébe. Ezen folyamatról részleteket itt olvashatsz.

Vagyis még nincs elmaradva senki, de az eddig adatok alátámasztják a Bankmonitor várakozását: az érdeklődés hatalmas a kedvezmény iránt.

Mire használható az otthonfelújítási támogatás?

A otthonfelújítási program keretében az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítése valósítható meg. Elvárás, hogy a munkálatok befejeztével az épület energiafelhasználása legalább 30 százalékkal csökkenjen.

Négy fő csoportba lehet sorolni az elvégezhető munkálatokat:

  • Az épület külső hőszigetelése,
  • külső nyílászáróinak cseréje,
  • fűtési rendszer korszerűsítése,
  • melegvízrendszer korszerűsítése.

A támogatás maximális összege 6 millió forint, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön. A kedvezmény elnyeréséhez a költségvetésnek legalább a 14,3 százalékát önerőből kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy a maximális, 6 milliós támogatáshoz legalább 1 millió forint önerőre lenne szükség.

Még számos előírást, feltételt kell teljesíteni a kedvezmény elnyeréséhez. A Bankmonitor kalkulátorával bárki ellenőrizheti, hogy jogosult lehet-e a támogatásra.

Otthonfelújítási támogatás

Felújítási támogatás 2024


Jogosult vagy 6 millió Ft-ra?

Bankmonitor
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt
A megadott adatok alapján nem vagy jogosult az otthonfelújítási támogatásra

A részleteket elküldjük e-mailben:

Megtudhatod a részletes leírásból, hogy milyen feltételeket kell teljesíteni a támogatáshoz.
Elküldtük neked a támogatás részletes leírását
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nem vagy jogosult a támogatásra?
  • Nem kell lemondanod a felújításról.
  • Korszerűsítsd otthonod felújítási hitelből.
Hirdetés
Hirdetés