Pofonegyszerű bankkártya helyett a mobiloddal fizetni! Mutatjuk, hogyan működik a dolog

Pofonegyszerű bankkártya helyett a mobiloddal fizetni! Mutatjuk, hogyan működik a dolog
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-22
 

Ma már nem feltétlenül tragédia, ha nem visszük magunkkal a tárcánkat, ám mégis fizetnünk kellene. Persze ez csak akkor igaz, ha az adott helyen van kártyás fizetés, a mobiltelefonunk pedig kéznél van, illetve beregisztráltuk a megfelelő mobilalkalmazásban a bankkártyánkat. De hogyan is működik a dolog?

Ahhoz, hogy a mobiltelefonunkkal tudjunk fizetni egy bankkártyás POS terminálon, először is megfelelő készülékre van szükségünk. Nem kell azonban aggódni, nem egy Halálcsillag fejlettségű telefont kell beszerezni hozzá, az új készülékek ugyanis már fel vannak vértezve az úgynevezett NFC támogatással. Az NFC egyébként egy olyan technológia, ami vezeték nélküli, gyors és biztonságos adatátvitelt tesz lehetővé két készülék között, mégpedig 4 cm hatótávon belül. (Ha többet szeretnél tudni az NFC-ről, akkor itt tájékozódhatsz.)

Így működnek egyébként az érintéses fizetést lehetővé tevő bankkártyák is, amelyeket csak a POS terminál közelébe kell helyezni, és máris megtörténik a tranzakció. Mobilos fizetésnél ugyanez történik, csak ilyenkor nem a plasztiklapot, hanem a telefont kell a POS terminálhoz közelíteni, érinteni.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen készülékre van szükség?

Először tehát megfelelő készülékre van szükséged, ami támogatja az NFC kommunikációt. Ha tiéd nem ilyen, akkor ideje lehet lecserélni, legalábbis akkor, ha megtetszett a lehetőség. Nem kell túl mélyen a zsebedbe nyúlni, az Árukereső szerint például már 32 ezer forinttól találni NFC-s telefont, de a 35-66 ezer forintos sávban is csaknem 60 potenciálisan szóba jöhető modell közül választhatsz.

Mely bankok, mely bankkártyái használhatók a Google Wallet és az Apple Wallet mobilalkalmazásokkal?

Nem mindegy, hogy iPhone-od vagy androidos mobilod van

Ahhoz, hogy a mobilunkkal fizetni tudjunk, előbb le kell tölteni a megfelelő mobilalkalmazást, majd ebbe bedigitalizálni a kártyánkat, kártyáinkat. Az iPhonokra az Apple Wallet (Tárca), az andoridos telefonokra pedig a Google Wallet alkalmazást kell telepíteni, ez utóbbi egyébként nemrég váltotta fel az addig használatos Google Pay programot.

Letöltés előtt azonban mindenképp célszerű ellenőrizned, hogy a bankod melyik mobilos fizetési rendszert támogatja.

  • Az Apple Pay-t támogató bankok: GRÁNIT Bank, CIB Bank, OTP Bank, Erste Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, K&H Bank, MKB Bank, Takarékbank, de ezeken kívül a Revolut és a Wise kártyáit is be lehet regisztrálni ide.
  • A Google Wallet esetében némileg rövidebb a lista, ugyanis az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és az MKB Bank ezt a szolgáltatást valamely okból nem támogatja. Vagyis, ha ezen bankok számlatulajdonosainak androidos telefonja van, akkor a Google Wallet nem működik majd. Ez egyébként még nem jelenti azt, hogy ezeknél a pénzintézeteknél ilyen készülékkel nem lehet fizetni, ám erre a bank saját alkalmazását kell használni.

Bonyolítja még a dolgot az is, hogy az sem mindegy, hogy Visa, Maestro vagy éppen Mastercard logó virít a plasztikon, mert a lehetőségek nem azonosak. Így előfordulhat, hogy Mastercard kártyával működik a mobilfizetés mindkét platformon, ám egy Visa kártyát csak az egyik platformon lehet használni, amire sokan csak akkor jönnek rá, amikor a regisztráció sikertelen.

Saját banki alkalmazások

Egyes bankok a mobilalkalmazásukat tették képessé az NFC-s fizetésre, ami abból a szempontból lehet előnyös, hogy elég egy programot letölteni, amit azután bankolásra és fizetésre is használhatunk. Ez azonban inkább csak kényszermegoldásnak tűnik, a Raiffeisen Bank RAIPay mobilfizetési alkalmazása és az MKB Bank Mobilalkalmazás mobilfizetés szolgáltatása például kizárólag androidos telefonokon működik, míg az Apple eszközein az Apple Wallet-ot használhatják az ügyfeleik.

Korábban egyébként a GRÁNIT Bank is saját mobilfizetési szolgáltatást (GRÁNIT Pay) fejlesztett az androidos telefonokhoz, ám ebbe 2022. szeptember 30.-át követően már nem lehet újonnan bankkártyát regisztrálni. Az Android operációs rendszert használó készülékek tulajdonosainak a bank ezért azt javasolja, hogy a kártyáikat a Google Wallet alkalmazásba vigyék fel.

Simple, a kakukktojás

Érdekes és igazán innovatív az OTP Csoport által fejlesztett Sipmle szolgáltatás, amibe kibocsátó banktól függetlenül lehet bankkártyát beregisztrálni, valamint digitalizálni. A Simple-fiókban regisztrált bankkártyát a Simple alkalmazás szolgáltatásaiban, vagy SimplePay felületen való fizetéshez lehet használni, a digitalizált kártyák viszont a Simple érintéses mobilfizetésre is használhatók.

A folyamat két lépcsős: először a kártya adatait hagyományos módon megadva el kell menteni az alkalmazásban, és ha megfelel a feltételeknek (kártyatípus, operációs rendszer, NFC funkció a készüléken, alkalmazás verzió), akkor egy következő lépésben regisztrálhatjuk (digitalizálhatjuk) érintéses fizetésre is. Ettől kezdve éppen úgy fizethetünk a telefonunkkal, mint a Google Wallet vagy az Apple Wallet szolgáltatásokkal.

Hirdetés
Hirdetés