Postázzák az új rezsiszámlákat a mikrocégeknek is – Fontos határidőre kell figyelni!

Postázzák az új rezsiszámlákat a mikrocégeknek is – Fontos határidőre kell figyelni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-22 Frissítve: 2022-09-29
 

Szeptember második felében érkeznek az új rezsicsökkentési szabályoknak megfelelő számlák azoknak a mikrocégeknek is, amelyek még az egyetemes szolgáltatás révén juthatnak földgázhoz és villamosenergiához: rezsicsökkentett árra jogosultak tehát még. Emellett az MVM Next ismét felhívja a figyelmet a rezsicsökkentésből kieső vállalkozásoknak a nyilatkozattételi kötelezettségére is – ennek új határideje október 31.

Augusztus 1-jétől csak a legkisebb – 10 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató és 2 millió euró alatti árbevétellel rendelkező – vállalkozások maradhatnak az egyetemes szolgáltatás rendszerében. Nekik nem a szabadpiacról kell tehát energiát vásárolniuk. A cég méretére vonatkozó feltétel mellett további kitétel az egyetemes szolgáltatás keretein belül maradáshoz, hogy

 • a vállalkozás 2022. július 18-át megelőzően is az egyetemes szolgáltatás keretében vételezte a gázt és a villamos energiát,
 • az áramot illetően, hogy a vállalkozás összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 Ampernál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű villamosenergia-felhasználó legyen,
 • a gázfelhasználásra vonatkozóan pedig óránként 20 köbméter kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkezzen a cég.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel kell többet fizetni az áramért és a gázért?

Az energia árszabása e kör számára a lakosságihoz hasonlóan változott: a kedvezményes ár egy adott mennyiségre (az áramnál 4606 kWh, a gáznál 1489 köbméter éves fogyasztásra) vonatkozik. Az ezen mennyiségeket meghaladó fogyasztás elszámolása azonban már az egyetemes szolgáltatáson belül biztosított piaci áron történik.

Ez utóbbi a vételezés tarifájától függően áramnál 2-2,5-szeres, a gáznál 5,5-6-szoros díjat jelent. Azok a cégek tehát, amelyek a meghatározott mennyiségnél többet fogyasztanak, költségnövekedéssel kell, hogy számoljanak.

A tarifák az MVM Next honlapján találhatóak. Érdemes kiemelni ezeknél a tarifáknál, hogy az eredeti bejelentés értelmében ezek az árak egyelőre az esztendő végéig érvényesek.

Nyilatkozni kell október végéig!

Az MVM Next a héten közleményben jelezte, hogy szeptember második felétől küldi az új rezsicsökkentési szabályok szerinti számlákat a mikrovállalkozások részére. A tájékoztatást kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban nem megfelelő tartalommal kiküldött számlákat javítják,  az érintett ügyfeleik erről tájékoztatást kapnak.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy azoknak, augusztustól már nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra nyilatkozatot kell tenniük annak érdekében, hogy végső menedékes intézmény keretében vásárolhassanak villamosenergiát és földgázt 2022. december 31-ig. A végső menedékes intézmény keretében történő energiavásárlás  csak akkor lehetséges, ha a nyilatkozatot legkésőbb október 31-ig benyújtják. 

Az MVM Next kéri ezen ügyfeleit, hogy saját érdekükben minél hamarabb tegyék meg nyilatkozatukat, mivel a 2022. augusztus 1. és a végső menedékes ellátásba kerülés, illetve ennek hiányában az egyetemes szolgáltatásban történő ellátás vége közötti időszakra biztosított energia elszámolása a jogszabályban foglaltak szerint szankciós áron történik.

Részletes tájékoztató és a kitöltendő nyilatkozat a szolgáltató honlapján található meg. Az október végi határidő már egy módosított dátum, érdemes hangsúlyosan figyelni betartására.

Lesz támogatás a megemelkedett rezsiköltségekre

A rezsiszabályok nyári változtatását követően minimálisra szűkült azon vállalkozások köre, amelyeket mérsékeltebben érint az energiaárak változása. A szabadpiacra kiszorul cégeknél nem ritka, hogy az energiaköltségek az egy évvel korábbihoz képest 10-15-szörösére ugranak. A mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására a kormány az elmúlt hetekben több intézkedést is bejelentett. Ezek részletei azonban még nem ismertek.

Amit jelenleg tudni lehet, hogy

 • lesz támogatás, amely a költségnövekedés egy részét érinti majd, illetve
 • az energiaintenzív termelő vállalatok energiahatékonyság-javítást célzó beruházásakhoz az önerőhöz járul majd hozzá az állam.
 • Terveznek továbbá gyármentő programot.
 • Szó van munkahelyvédelmi akciótervről.

Ezeket a programokat illetően októberi indulásról szólnak a hírek, a feltételeket ennek alapján hamarosan ismertethetik.

Van kedvezményes hitel

Ami jelenleg elérhető a vállalkozások számára az a Széchenyi Kártya Program MAX kedvezményes hitelkonstrukcióinak célzott hitelei

A Bankmonitor szakértői felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a problémák hitellel történő kezelése csak abban az esetben lehet célravezető, ha egy átmeneti, az átállást segítő folyamathoz biztosítunk ezzel plusz forrást. Minden más esetben csak a megoldandó feladatok elodázását jelentik.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1.4 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

   

  Hirdetés

  Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

  Hirdetés