Postázzák az új rezsiszámlákat a mikrocégeknek is – Fontos határidőre kell figyelni!

Postázzák az új rezsiszámlákat a mikrocégeknek is – Fontos határidőre kell figyelni!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-22 Frissítve: 2022-09-29
 

Szeptember második felében érkeznek az új rezsicsökkentési szabályoknak megfelelő számlák azoknak a mikrocégeknek is, amelyek még az egyetemes szolgáltatás révén juthatnak földgázhoz és villamosenergiához: rezsicsökkentett árra jogosultak tehát még. Emellett az MVM Next ismét felhívja a figyelmet a rezsicsökkentésből kieső vállalkozásoknak a nyilatkozattételi kötelezettségére is – ennek új határideje október 31.

Augusztus 1-jétől csak a legkisebb – 10 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató és 2 millió euró alatti árbevétellel rendelkező – vállalkozások maradhatnak az egyetemes szolgáltatás rendszerében. Nekik nem a szabadpiacról kell tehát energiát vásárolniuk. A cég méretére vonatkozó feltétel mellett további kitétel az egyetemes szolgáltatás keretein belül maradáshoz, hogy

 • a vállalkozás 2022. július 18-át megelőzően is az egyetemes szolgáltatás keretében vételezte a gázt és a villamos energiát,
 • az áramot illetően, hogy a vállalkozás összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 Ampernál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű villamosenergia-felhasználó legyen,
 • a gázfelhasználásra vonatkozóan pedig óránként 20 köbméter kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkezzen a cég.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel kell többet fizetni az áramért és a gázért?

Az energia árszabása e kör számára a lakosságihoz hasonlóan változott: a kedvezményes ár egy adott mennyiségre (az áramnál 4606 kWh, a gáznál 1489 köbméter éves fogyasztásra) vonatkozik. Az ezen mennyiségeket meghaladó fogyasztás elszámolása azonban már az egyetemes szolgáltatáson belül biztosított piaci áron történik.

Ez utóbbi a vételezés tarifájától függően áramnál 2-2,5-szeres, a gáznál 5,5-6-szoros díjat jelent. Azok a cégek tehát, amelyek a meghatározott mennyiségnél többet fogyasztanak, költségnövekedéssel kell, hogy számoljanak.

A tarifák az MVM Next honlapján találhatóak. Érdemes kiemelni ezeknél a tarifáknál, hogy az eredeti bejelentés értelmében ezek az árak egyelőre az esztendő végéig érvényesek.

Nyilatkozni kell október végéig!

Az MVM Next a héten közleményben jelezte, hogy szeptember második felétől küldi az új rezsicsökkentési szabályok szerinti számlákat a mikrovállalkozások részére. A tájékoztatást kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban nem megfelelő tartalommal kiküldött számlákat javítják,  az érintett ügyfeleik erről tájékoztatást kapnak.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy azoknak, augusztustól már nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra nyilatkozatot kell tenniük annak érdekében, hogy végső menedékes intézmény keretében vásárolhassanak villamosenergiát és földgázt 2022. december 31-ig. A végső menedékes intézmény keretében történő energiavásárlás  csak akkor lehetséges, ha a nyilatkozatot legkésőbb október 31-ig benyújtják. 

Az MVM Next kéri ezen ügyfeleit, hogy saját érdekükben minél hamarabb tegyék meg nyilatkozatukat, mivel a 2022. augusztus 1. és a végső menedékes ellátásba kerülés, illetve ennek hiányában az egyetemes szolgáltatásban történő ellátás vége közötti időszakra biztosított energia elszámolása a jogszabályban foglaltak szerint szankciós áron történik.

Részletes tájékoztató és a kitöltendő nyilatkozat a szolgáltató honlapján található meg. Az október végi határidő már egy módosított dátum, érdemes hangsúlyosan figyelni betartására.

Lesz támogatás a megemelkedett rezsiköltségekre

A rezsiszabályok nyári változtatását követően minimálisra szűkült azon vállalkozások köre, amelyeket mérsékeltebben érint az energiaárak változása. A szabadpiacra kiszorul cégeknél nem ritka, hogy az energiaköltségek az egy évvel korábbihoz képest 10-15-szörösére ugranak. A mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására a kormány az elmúlt hetekben több intézkedést is bejelentett. Ezek részletei azonban még nem ismertek.

Amit jelenleg tudni lehet, hogy

 • lesz támogatás, amely a költségnövekedés egy részét érinti majd, illetve
 • az energiaintenzív termelő vállalatok energiahatékonyság-javítást célzó beruházásakhoz az önerőhöz járul majd hozzá az állam.
 • Terveznek továbbá gyármentő programot.
 • Szó van munkahelyvédelmi akciótervről.

Ezeket a programokat illetően októberi indulásról szólnak a hírek, a feltételeket ennek alapján hamarosan ismertethetik.

Van kedvezményes hitel

Ami jelenleg elérhető a vállalkozások számára az a Széchenyi Kártya Program MAX kedvezményes hitelkonstrukcióinak célzott hitelei

A Bankmonitor szakértői felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a problémák hitellel történő kezelése csak abban az esetben lehet célravezető, ha egy átmeneti, az átállást segítő folyamathoz biztosítunk ezzel plusz forrást. Minden más esetben csak a megoldandó feladatok elodázását jelentik.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

   

  Hirdetés

  Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

  Hirdetés