Szinte ingyen hitelt adnak a céges rezsiköltség csökkentéséhez – Mutatjuk a feltételeket!

Szinte ingyen hitelt adnak a céges rezsiköltség csökkentéséhez – Mutatjuk a feltételeket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-23
 

Számos mikro- és kisvállalkozás számíthat arra, hogy a következő rezsiszámlája már többszöröse lesz annak, mint a legutolsó volt. Ez olyan költségnövekedés, ami azonnali beavatkozást igényel: óriási a kereslet minden energiamegtakarítási megoldás iránt. De miből lehetne ezeket a fejlesztéseket finanszírozni? Jó hírünk van: az energiahatékonyságot javító beruházásokra szinte ingyen hitel érhető el. Gyorsan kell azonban lépni, mert a hiteligénylések beadására nagyon rövid idő áll rendelkezésre.

Kis cégek tízezrei szembesültek azzal, hogy két-háromszorosára vagy akár ennél is magasabbra ugrik a havi rezsiköltségük már augusztusban vagy a következő hónapokban. Ide tartoznak azok a vállalkozások, amelyek

Utóbbi körbe sorolható cégek közül a többség eddig például egy kilowatt áramért 34-38 forintot fizetett, az új szerződési ajánlatok viszont legjobb esetben is 90-100 forintos árat tartalmaznak. Nem csoda, ha aki csak teheti, olyan beruházásokba kezd, amellyel csökkentheti energiafelhasználását.

Hirdetés

Hirdetés

Töredék idő alatt megtérülnek beruházások?

Egy cég, amelyik például tavasszal kezdett bele napelemberuházásba, egy 50 kilovoltamper (kVA) csatlakozási teljesítményű kiserőművet nagyságrendileg 60 millió forintos bekerülési értékkel terveztetett meg. A fejlesztésnél akkor öt és fél éves megtérüléssel számoltak. A jelen piaci környezetben – mire a beruházás megvalósult és üzembe áll – két évre csökkent az az időszak, amennyi idő alatt a beruházásra fordított összeget a vállalkozás megtakarítja az energiaköltségen.

A fentebbi példa egy konkrét eset. Az, hogy egy adott vállalkozás, milyen jellegű rezsiköltségein tud igazán spórolni, egyedi. Függ a tevékenység jellegétől, a meglévő adottságoktól, és számos egyéb sajátosságtól. Az optimális megoldás tehát nagyon sokféle lehet. Ezeknek van ugyanakkor egy közös jellemzője: szinte minden megoldásra igényelhető a Széchenyi Kártya Program Beruházási Hitel MAX-nak az energiahatékonyság javítását és technológiaváltást segítő többlettámogatott alkonstrukciója keretében támogatott hitel. (A konkrét célokat, amelyre a hitel igénybe vehető cikkünk végén tételesen felsoroltuk.)

Mennyibe kerül ez a cégnek!

Tíz százalék fölötti alapkamat, 15 százaléknál kezdődő piaci vállalkozói hitelkamatok mellett nem túlzás az az állítás, hogy a Széchenyi Kártya Program Beruházási Hitel MAX-nak az energiahatékonyság javítását és technológiaváltást segítő többlettámogatott alkonstrukciója szinte ingyenes. Az éves kamat itt ugyanis mindössze évi 0,5 százalék a teljes futamidő alatt, amely akár 10 év is lehet. Ezen túlmenően évi 2 százalék kezelési költséggel kell még költségként számolni. A felvehető maximális hitelösszeg 400 millió forint.

Összesen évi 2,5 százalék tehát az adósságteher. Ez összegszerűen annyit jelent, hogy egy 100 millió forintos hitelnél a hitel költsége (kamat és kezelési költség) a 10 év alatt összesen 13 millió forint. A hitel havi adósságszolgálata (a havonta törlesztendő összeg tőketörlesztéssel, kamattal és kezelési költséggel) 942 699 forint. 

Kalkulálj
A Széchenyi Max hitelkonstrukciók csak nagyon rövid ideig érhetőek el. Ha energetikai fejlesztésed finanszírozásához igénybe vennéd, nincs idő a késlekedésre. Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat céged, használd a Bankmonitor Széchenyi Max kalkulátorát!
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Milyen hitelcélokra igényelhető a Széchenyi Beruházási Hitel MAX energiahatékonyság-javítást célzó alkonstrukció?

    Ezen a területen is csak jó híreket lehet közölni. A Széchenyi Beruházási Hitel MAX energiahatékonyság-javítását célzó alkonstrukció keretében a hitelcélok nagyon széles körét jelölték meg.

    Energiahatékonyságot javító hitelcél lehet minden olyan beruházás finanszírozása, amely segíti a fenntarthatóság a zöldgazdaság vagy a körforgásos gazdaság elveinek érvényesítését. Ebbe a körbe tartozik továbbá minden olyan fejlesztés, amely révén a vállalkozás által jelenleg használt eszközök anyag-, és energiatakarékos-, illetve környezetbarát eszközökkel-, technológiákkal való kiváltását eredményezi. Emellett ilyen lehet, ha a beruházás keretében energiahatékonyabb eszközök, technológiák vásárlására, cseréje történik meg.

    Nézzük mit jelent ez egészen konkrétan!

    A Széchenyi Kártya Program Max üzletszabályzatban ugyanis tételesen is felsorolják azokat a hitelcélokat, amelyre a kedvezményes Széchenyi Beruházási Hitel MAX-nak az energiahatékonyság javítását és technológiaváltást segítő többlettámogatott alkonstrukciója keretében vállalkozásunk hitelt igényelhet.

    Ilyen hitelcél lehet például az energia- és erőforráshátékonysági intézkedések. Úgy mint:

    • homlokzat és tetőszerkezet utólagos hőszigetelése,
    • nyílászáró korszerűsítés és csere,
    • végsőenergia-felhasználást csökkentő fejlesztések, építési beruházások,
    • gázkazán-csere kondenzációs gázkazánokra, hőszivattyúkra, valamint hűtőberendezések cseréje, korszerűsítése,
    • világításkorszerűsítés,
    • használati melegvíz ellátó rendszer hőtermelő berendezésének korszerűsítése (beleértve akár a hulladékhő hasznosítást, hőszivattyú cserét, almérőket),
    • ipari kazán cseréje,
    • villanymotorok cseréje,
    • ipari kapcsolószekrények hűtő- és fűtőberendezéseinek cseréje,
    • energiafelhasználást optimalizáló szoftverek beszerzése és alkalmazása, amelyek a beépített digitális eszközöktől gyűjtenek információt.
    • selejt termékek arányát csökkentő minőségellenőrző berendezések (szkennerek, érzékelők, stb.) beszerzése.
    • vízfelhasználás optimalizálását szolgáló berendezések beszerzése, korszerűsítése,
    • újrahasznosításhoz szükséges berendezés beszerzése, korszerűsítése, amely hulladékból állít elő alapanyagot, terméket vagy villamos-, illetve hőenergiát.
    • Víztakarékos öntözőrendszerek kiépítése, víztározók kialakítása, telepítése korszerűsítése,
    • termelőeszközök beszerzése, korszerűsítése, amelyekkel a vállalkozás energia megtakarítást ér el.

    Ilyen hitelcél lehet a megújuló energiaforrások alkalmazása. Úgy mint a

    • tetőre szerelhető napelemek, napelem rendszerek telepítése,
    • napkollektoros rendszer kiépítése (beleértve a napelem parkokat is),
    • megújuló energiaforrásból megtermelt villamos- és hőenergia tárolására alkalma berendezés létesítése,
    • geotermikus energia kiépítésére és hasznosítására irányuló beruházás,
    • biogáz üzem létesítése, amely a vállalkozás napi működésében keletkező hulladékot hasznosítja.
    Hirdetés
    Hirdetés