Széchenyi Max: gyorsan kell lépni, ha kedvezményes vállalkozói hitelt szeretnél!

Széchenyi Max: gyorsan kell lépni, ha kedvezményes vállalkozói hitelt szeretnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-04 Frissítve: 2022-08-23
 

Alig pár hete van azoknak a cégeknek, amelyek a kedvezményes Széchenyi Max konstrukciók révén szeretnének támogatott hitelhez jutni. Akit érdekel a lehetőség, lépnie kell, azonnal: minden nap halogatással azt kockáztatják a vállalkozások, hogy lemaradnak a kivételes lehetőségről. A teljes hitelköltség ezeknél a hiteleknél a tizedére csökkenthető a piaci hitelekhez képest: ez egy 100 millió forintos 10 éves futamidejű hitelnél 50 millió forint fölötti megtakarítást jelenthet.

Egészen biztosan mindenki emlékszik arra, hogy milyen tülekedés volt a bankoknál május-júniusban, amikor a Széchenyi Kártya Program GO hitelkonstrukció kifutott. Sőt, talán még arra is, hogy tavaly év végén mekkora kapkodás volt a Széchenyi GO előző fordulójának lezárása előtt. Ráadásul nem kevés olyan vállalkozás is van, amelyeknek a határidők miatt beragadt a leadott hitelkérelme.

Most még kevesebb az idő, mint az előző két fordulóban. Gyorsan kell lépni, és kerülni kell a hibalehetőségeket! Ebben segíthet az alábbi összeállítás.

Hirdetés

Hirdetés

Kivételes lehetőség a Széchenyi Max! Mitől az?

Elfogytak a piacról a támogatott forrásszerzési lehetőségek. Mikro- és kisvállalkozásoknak a Széchenyi Max jelenleg az egyetlen széles körben elérhető támogatott hitellehetőség. Nézzük mitől nevezhetjük rendkívülieknek ezeket a hitelkonstrukciókat!

Az új Széchenyi hitelkonstrukciók kamata továbbra is a teljes futamidő alatt fix – ez a jelenlegi piaci helyzetben, figyelve a kamatemelések rendkívül gyors ütemét, elképesztően nagy érték. Az elmúlt időszakban a vállalkozások üzleti környezete olyan tempóban változott, hogy minden stabilan kalkulálható elem biztonságos mankót jelent. A Széchenyi Max ezek egyike lehet.

Kalkulálj
A Széchenyi Max hitelekre vonatkozó részletes feltételeket korábban, az Itt a mentőöv a kisvállalkozásoknak! Indul a Széchenyi Kártya Program Max cikkünkben foglaltuk össze. Tájékozódhatsz továbbá a feltételekről összefoglaló oldalunkon is, ahol azt is kiszámolhatod, hogy mennyi Széchenyi MAX hitelt kaphat a céged.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    A kamat ráadásul továbbra is rendkívül alacsony. Míg a piacon jelenleg a mikro- és kis cégek számára elérhető piaci hitelek kamata 10 százalék fölött kezdődik, a Széchenyi Kártya Maxnál – hitelcéltól függően – 0,5-3,5 százalék a kamat. Ahogy az előbbiekben kiemeltük ez a teljes futamidő alatt fix, akár 10 évre ezzel a rátával lehet tehát kalkulálni.

    A kölcsön tehát a jelenlegi piaci környezetben még akkor is kivételesen olcsó, ha az előbbiekhez hozzátesszük, hogy mindegyik Max konstrukciónál számolni kell további évi 2 százalék kezelési költséggel, ami a korábbi újraindítási Széchenyi hiteleknél nem volt. (Egyéb költségként a garanciadíj merülhet fel – ez eddig is volt -, amelynek mértéke mérsékelt ugyanakkor: 0,06-0,36 százalék.)

    Fontos
    A Széchenyi Max hitelkonstrukciókkal korábbi piaci hitelek is kiválthatóak, azoknak a cégeknek is érdemes megismerkedni a lehetőséggel, akik az elmúlt időben már vettek fel piaci hitelt, de annak feltételei jóval kedvezőtlenebbek ezeknél.

    Mennyi idő áll rendelkezésre?

    Pár hét – és ebben nincs semmi túlzás. Egy folyószámla vagy forgóeszköz hitel (likviditási hitel) elbírálásának ideje ugyanakkor minimum egy hónap. A beruházási hiteleknél jellemzően három hónappal kell számolni. Nagyon szorít tehát az idő!

    Ahhoz, hogy lássuk, miért van ez így, érdemes megismerni a bankok hitelbírálatának folyamatát. Ezt már csak azért is hasznos áttekinteni, mert azt is láthatjuk, hol, mivel tudjuk gyorsítani, egyszerűbbé tenni cégünk számára az ezzel járó adminisztrációt.

    Céges hitelkérelmek – hogyan döntenek a bankok?

    Akár kisebb (pár tízmilliós), akár nagyobb (több százmilliós) összegű hiteligénye van a cégünknek, jól elkülöníthető szakaszokra oszlik a hitelbírálat.

    Az előkészítés során a bankok begyűjtik a kérelem elbírálásához szükséges dokumentumokat. Az, hogy ez a szakasz milyen hosszú nagyban függ attól, hogy mennyire teljes az a dokumentáció, amellyel felkeressük a bankot. Bármilyen hiánypótlás akár heteket vehet el az értékes időnkből.

    Milyen dokumentumokra van biztosan szükség a hitelkérelemhez?

    Egészen biztosan kérik a bankok a megelőző két üzleti év mérleg- és eredménykimutatásait és a folyó üzleti évi főkönyvét. Utóbbit illetően jellemzően követelmény, hogy a hitelkérelem benyújtása előtti ennek tartalmaznia kell a negyedév zárását is.

    Fontos
    A Széchenyi Max hitelkérelem esetén a bankoknak a végső döntéshez szükségük lesz a 2022. második félévi lezárt főkönyvre.  Azoknak, akik pályáznak valamelyik Max hitelkonstrukciókra már most célszerű tehát felvenniük a könyvelőjükkel a kapcsolatot, hogy a kimutatások rendben legyenek. Jó tudni emellett, hogy a Max termékeknél a hitel összegének megállapításakor a 2021-es kimutatásokat (például árbevételt) nézik majd. (Ez változás a Széchenyi GO konstrukciókhoz képest, ahol a 2019-es árbevétel volt a hiteligénynél figyelembe vett adat.)

    Emellett egészen biztosan szükség lesz egyéb dokumentumokra, például NAV igazolásra is. Amennyiben a hitelhez kell továbbá ingatlanfedezet, ennek értékbecslésének is el kell készülnie, ami szintén nem néhány óra alatt megoldható feladat.

    A hitelek odaítéléséről a bankok bíráló bizottságai döntenek. Az, hogy ennek a döntési szakasznak mennyi az időigénye függ a szükséges döntési szintek számától, a hitel bonyolultságától (egyszerűbb likviditási vagy összetettebb beruházási kölcsönökről van-e szó). Itt is sor kerülhet pótlólagos kimutatás bekérésére, ami szintén akár hetekkel is nyújthatja a folyamatot, abban az esetben, ha a kért dokumentummal cégünk nem rendelkezik.

    Ha a hitel odaítéléséről pozitív döntés születik: a szerződést elő kell készíteni, alá kell írni – ez a szerződéskötési időszak. Ennek időigénye pár nap, ám ezzel is kell számolni.

    A leírt szakaszokon egy vállalkozás egyszerű, kisebb hiteligény esetén néhány hét alatt átfut, bonyolultabb ügyletnél akár 3 hónapra is szükség lehet. Egy nem jól előkészített ügyletnél az elbírálás igénye fentebbiek alapján becsülhetetlen.

    Ötlet
    A Bankmonitor szakértői több milliárd forint összegű hitel közvetítésében vettek már rész, ismerik a buktatókat. Kérd szakértőink segítségét akár kisebb, akár nagyobb összegű hitelt igényelnél.

    Mennyi idő áll rendelkezésre a Széchenyi Max hiteligények benyújtására?

    A július 1-jével meghirdetett terméknél a startpisztoly augusztus 1-jén dördült el. A lehetőség elvileg az év végig áll nyitva. A gyakorlatban azonban szó sincs arról, hogy szűk öt hónappal lehet számolni.

    A Széchenyi Programot irányító Kavosz Zrt. honlapján augusztus 1-jén jelentek meg a részletes feltételek. A bankoknak még egészen biztosan szüksége lesz néhány hétre, amíg átvezetik rendszerükön ezeket a feltételeket. A hitelkérelmek befogadása tehát ezt követően indulhat csak el.

    A program valós zárása pedig biztosan nem december 31.-e lesz. Nem csak az ünnepek miatt, hanem azért is, mert a befogadási határidők meghatározásánál figyelembe veszik majd a szükséges bírálati, garanciavállalási időket is. A realitás tehát az, hogy október végén, november közepén bezárulhatnak ezek az ajtók. Október végéig pedig már csak szűk három hónap van.

    Mit tegyenek azok a cégek, amelyek nem akarnak lemaradni a Széchenyi Max hitelekről?

    A Kavosznak a hét elején kiadott közleményében  szerepel, hogy a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kavosz Zrt. irodáiban várhatóan augusztus első hetének második felétől már indulhat a regisztráció. Fontos azonban tudni, hogy a regisztrációkor meg kell jelölni azt a bankot is, amely a Széchenyi Max hitelt folyósítja majd. Amíg tehát nem ismert, hogy melyik pénzintézet nyitott arra, hogy ezzel a kedvezményes hitellel finanszírozza a céget, nem érdemes regisztrálni, mert ilyen esetben először a korábbi regisztrációt törölni kell, és csak ezt követően lehet újat indítani, ennek időigénye több nap is lehet.

    Fontos
    A Kavosz regisztráció kötelező adminisztrációs lépése a Széchenyi hitel igénylésének. A lényeges kérdések azonban a bankoknál dőlnek el: kaphat-e vállalkozásunk Széchenyi Max hitelt, és ha igen mennyit. A bankok saját üzletpolitikájuk alapján döntenek az adott keretek között arról, hogy mely cégeket hitelezik, így lehet, hogy az egyik banknál elutasítják a kérelmet, de egy másik folyosítaná azt. Ezért előbb a banki partnert célszerű kiválasztani.

    Ennek fényében a Bankmonitor szakértői azt ajánlják a cégeknek, hogy ne a Kavosz regisztrációval kezdjenek. Hanem

    • tegyék rendbe pénzügyi kimutatásaikat, gondolva itt a lezárt üzleti év(ek)ről szóló beszámolót és a főkönyvet.
    • Ellenőrizzék, hogy van-e lejárt köztartozásuk – amennyiben igen, azt rendezzék. (A lejárt köztartozás és a veszteséges működés kizáró feltétel a Széchenyi hiteleknél.)
    • Mérjék fel pontosan, hogy milyen és mekkora forrásra van szükségük a stabil működéshez.
    • Tájékozódjanak továbbá arról, hogy mely bank nyitott arra, hogy a Széchenyi Max hitelkonstrukció valamelyikével finanszírozza a vállalkozást.

    Amennyiben az előkészítés során elakadnál, kérdésed lenne, vagy egyszerűen nem akarod kockáztatni, hogy lemaradsz a Széchenyi Maxról, keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit!

    Hirdetés
    Hirdetés