Prémium, vagy Bónusz? A jó befektetési döntés titka

Prémium, vagy Bónusz? A jó befektetési döntés titka
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-22 Frissítve: 2021-06-18
 

Az elmúlt évek egyik kiemelkedő slágerterméke volt a magánbefektetők körében a Prémium Államkötvény (PMÁK). Két hónappal ezelőtt megjelent a kínálatban egy új hosszú távú befektetési lehetőség, a Bónusz Államkötvény (BMÁK). Melyik a jobb alternatíva, ha most szeretnék befektetni? Nem könnyű kérdés, de megpróbálunk rá választ adni.

Minden a kamaton múlik

A Prémium és a Bónusz államkötvények kamatozása teljesen eltérően került meghatározásra. A Prémium esetében a múltbeli inflációhoz kapunk egy többlet kamatot, a Bónusz esetében az adott időszakra érvényes egy éves állampapír hozamához adódik hozzá egy többlet. Nézzük meg konkrétan a kamatfizetés meghatározását a jelenleg elérhető, forintban jegyzett hosszú távú állampapíroknál.

2015 tavaszi kamatkifizetés

A legjelentősebb eltérés a Prémium (PMAK) és a Bónusz (BMAK) papírok között nem is az, hogy a Prémium az inflációból indul ki, a Bónusz pedig az egy éves állampapír hozamból, hiszen a kettő között összefüggés van. Ha magasabb inflációra számítunk, akkor magasabb kamatokat kérünk, azaz magasabb lesz az egy éves állampapír hozama is. A fő különbség az, hogy a Prémium 2015 tavaszán a 2013-ban érvényes inflációhoz viszonyítva fizet kamatot (2019/I), vagy a 2013 márciusa és 2012 márciusa között tapasztalt inflációhoz viszonyítva (2016/J). Mindkét esetben jelentősen elválik tehát a kamatfizetés időszaka a kamatfizetést meghatározó inflációs időszaktól. Konkrét védelmet pénzünk akkor kapna az inflációval szemben, ha a kamatfizetés időpontja előtti 12 hónap inflációjából indulnánk ki.

Jelenleg egy csökkenő inflációs pálya végén vagyunk. A jegybank előrejelzése szerint jövő év közepén már 2,5-3% lehet az infláció, de a Prémium kötvények ezt csak késve fogják lekövetni.

A Bónusz kötvények esetében a kamatozás kiindulópontja a kamatfizetési időszakot közvetlenül megelőzően kialakult egy éves állampapírhozam. Mint korábban említettük: az egy éves hozam mindig szorosan összefügg az adott időszakra várható inflációval. A Bónusz esetében tehát mind növekvő, mind csökkenő infláció mellett a kamatfizetés erősebb védelmet biztosít pénzünknek a pénzromlás ellen.

Fentiekből egyenesen következik, hogy 2016 tavaszán mindkét Bónusz kötvény (BMAK 2018/N és BMAK 2020/N) kifizetése magasabb várható kamattal rendelkezik, mint a Prémium  konstrukciók.

2016 tavaszi kamatkifizetés

Fontos megjegyzés: 

  • A Prémium papíroknál a jövőbeni inflációt az MNB előrejelzése alapján vettük figyelembe
  • A Bónusz papíroknál a jövőbeni egy éves állampapír hozamot az MNB inflációs előrejelzése + egy éves állampapír elmúlt 11 évben jellemző, infláció feletti többlet hozamával kalkuláltunk

Fentiek alapján egyértelműen a Bónusz államkötvény tűnik jelenleg a jobb választásnak. Az élet azonban soha nem ilyen egyszerű, hiszen azzal a feltételezéssel éltünk, hogy az egy éves állampapírok infláció feletti hozamprémiuma (3%) változatlan lesz a jövőben is. Erre azonban semmi garancia nincs. Sőt, ha megnézzük az elmúlt 11 évben hogyan alakult ki a 3%-os átlagos hozamtöbblet, akkor meglehetősen komoly ingadozást fogunk látni (-2%-tól 8%-ig).

Ebből adódóan sokkal fontosabbnak tartottuk azt meghatározni, hogy milyen egy éves infláció feletti állampapír hozamnál fog a Bónusz többet hozni, mint a Prémium. Ezt a vizsgálatot szintén az MNB inflációs előrejelzésével, majd az inflációs céllal (3%) végeztük el. Számításaink eredményeként azt kaptuk, hogy 2018 tavaszáig, ha az egy éves állampapír hozama az inflációt (a kamat megállapítás időszakában) minden alkalommal meghaladja 1,25%ponttal, akkor a 2018/N BMÁK magasabb kamatot fog fizetni, mint a 2019/I Prémium Államkötvény. Ugyanez a kritikus érték a 2020/N BMÁK esetében 0,5%pont.

Innen már csak azt kell megnéznünk, hogy az elmúlt több mint 11 évben a 0,5%-os, illetve az 1,25%-os inflációt meghaladó hozamszintet az esetek hány százalékban érte el az egy éves államkötvény. Az eredmény:

  • Az esetek 70%-ában az egy éves államkötvény hozam meghaladta a kritikus 1,25%-os szintet
  • Míg az esetek 79%-ában meghaladta a 0,5%-os szintet

az egy éves állampapír hozama az infláció felett

Számításaink múltbeli tényadatokon nyugszanak és jövőbeli MNB előrejelzések alapján kerültek kialakításra. Bár a múltban is volt (és a jövőben is lehet), olyan inflációs és kamatkörnyezet, hogy a Prémium bizonyul jobb választásnak, mi magunk a Bónusz papírok mellett tennénk le a voksot, már csak azon egyszerű megközelítés miatt is, hogy a Bónusz kamatfizetése az adott időszak inflációjához igazodik, míg a Prémiumé elszakad ettől.

Hirdetés
Hirdetés