Rájár a rúd a Prémium Magyar Állampapírra

Rájár a rúd a Prémium Magyar Állampapírra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-15
 

Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható jövedelmezőségére. Megnéztük, milyen új irányokba indulhatnak most el a befektetők.

Mélyponton a Prémium Magyar Állampapír értékesítése. Míg az első negyedévben havonta átlagosan 99 milliárd forintért vettek belőle a befektetők, addig a legutóbbi héten alig 3,8 milliárd forintnyi inflációkövető kötvény kelt el. Nézzük, mi okozza ezt a vesszőfutást!

Alacsony infláció esetén nem fizet jól a papír

A Prémium Magyar Állampapír népszerűségének legfőbb mozgatórugója az inflációs várakozás. Aki száguldó inflációra számít, ő szívesen vesz a papírból, hiszen a magas éves átlagos infláció – mint kamatbázis – egyúttal nagy PMÁP-kamatot is eredményez. Ezzel szemben a drágulás megfékeződése esetén a kötvény kamata is visszazuhan, ezáltal más alternatívák sokkal vonzóbbak lehetnek.

A Világgazdaság által megkérdezett elemzők a konszenzus alapján 2024-re 4,5%-os, 2025-re pedig 3,9%-os inflációs várakozást fogalmaztak meg. Ha beigazolódnak a prognózisaik, akkor a jelenleg vásárolható, most éppen 7,9%-os kamatot termelő PMÁP kamata a következő egy éves kamatperiódusban 5,0% lehet, az azt követő egy éves kamatperiódusban pedig mindössze 4,4%-ra számíthatunk. Nem csoda, hogy a befektetők ezt nem tartják meggyőző ajánlatnak, és teljesen hátat fordítottak a Prémium Magyar Állampapírnak.

A Prémium Magyar Állampapírok heti értékesítési mennyiségei (milliárd Ft)

Hirdetés

Hirdetés

Mit vesznek helyette a befektetők?

Az ábrán látható, hogy az idei év eddigi legjobb hetén az 50 milliárd forintot is meghaladta a PMÁP-ból vett mennyiség, mostanra viszont 4 milliárd forint alá zuhant a heti értékesítés. A befektetők figyelme másfelé fordult: újabban a 3 év futamidejű, 7%-os kamatot termelő Fix Magyar Állampapír viszi a prímet, az utóbbi hetekben jellemzően 10-20 milliárd forint közti mennyiség fogyott belőle.

A portfóliókban még mindig a PMÁP dominál – nem véletlenül

Habár az új értékesítések szinte lenullázódtak, a lakosság portfóliójában továbbra is kiugróan nagy súllyal szerepel a jó öreg inflációkövető kötvény. Az április végi adatok szerint kb. 7141 milliárd forintot tartottak benne a megtakarítók – igaz, hogy ennek az állománynak a túlnyomó része most 18% feletti kamatot termel. A többi papír ehhez képest nagyon le van maradva: például a második legelterjedtebb Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 956 milliárd forintos állományt tud felmutatni.

A különféle lakossági állampapírok állományai2024. április 30-án (milliárd Ft)

Milyen időtávra jó befektetés az állampapír?

Mind az értékesítési, mind az állományi adatokból az rajzolódik ki, hogy a befektetők viszonylag rövid időtávra (1-3 évre) előretekintve választanak maguknak állampapír-befektetést. Sokaknak fontos a maximális biztonság, illetve a likviditás, azaz a megtakarítás hozzáférhetősége is. Ha a kincstár nem alkalmazná a 99%-os árfolyamon történő visszavásárlás gyakorlatát, minden bizonnyal sokkal kevésbé lenne népszerű ez a befektetési forma. Jelen formájában tehát a rövid távú lakossági befektetési igényekhez jól igazodik a kínálat, azonban hosszabb időtávra már egyáltalán nem biztos, hogy megfelelő megoldást jelent.

Mely további befektetések lehetnek méltók a lakosság figyelmére?

A befektetések világának hosszú távú tapasztalatai alapján a kötvények hagyományosan alacsonyabb hozamot képesek produkálni, míg a részvények eszközosztálya – a nagyobb velejáró kockázattal együtt – nagyobb várható hozammal is kecsegtet. Egy kiegyensúlyozott befektetési portfólió megtervezése során erről a szempontról sem szabad megfeledkezni, hiszen több évtizedes időtávon éppen a túlzott kockázatkerülés eredményezhet veszteséget. Az állampapírok után sokaknak például a befektetési alapok jelenthetik a következő lépcsőfokot: egy jól megválasztott befektetési alap segítségével egyszerűen és biztonságosan megvalósítható némi részvénykitettség kiépítése.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra legkedvezőbb megtakarítást!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés