Szárnyal az állampapírok kihívója: miért olyan népszerűek a befektetési alapok?

Szárnyal az állampapírok kihívója: miért olyan népszerűek a befektetési alapok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-08
 

Minden korábbinál magasabbra, hajszál híján 8 800 milliárd forintra emelkedett a befektetési alapokban tartott lakossági megtakarítások állománya. Most körbejártuk, milyen előnyöket kínálnak a befektetési alapok, és mi okozhatja az egyre növekvő népszerűségüket.

A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái szerint 2023 decemberében már 8 797 milliárd forintot tartottak befektetési alapokban a magyar lakossági befektetők. Az utóbbi időszakban rendkívüli növekedést produkált a szektor: alig 2,5 év leforgása alatt megduplázódott az összesített állomány. Igaz, hogy még így is jócskán elmarad az állampapírok 12 000 milliárd forintot is meghaladó mennyiségétől, de egyre jobban megközelíti azt.

A szárnyalás elsődleges motorját a kötvényalapok adták: ez a csoport több mint 3 000 milliárd forintot tudott bevonzani 2021. júniusa óta, ami ötszörös növekedést takar. A vegyes alapok állománya kb. 460 milliárd forinttal nőtt, míg a pénzpiaci-, részvény- és ingatlanalapok rendre 300-300 milliárd körüli bővülést produkáltak.

Háztartások tulajdonában lévő befektetési jegyek állománya (milliárd forint)

Jó tudni
Érdekesség, hogy a befektetési alapok vásárlása szinte kizárólag a gazdagok sportja: a Bankmonitor gyűjtése alapján 2023-ban a teljes állomány 92%-a a leggazdagabb tized kezében összpontosult!

Hirdetés

Hirdetés

Melyek a befektetési alapok legfőbb előnyei?

A befektetési alapok lényege, hogy számos befektető összeáll, és elhelyezi a befektetni kívánt pénzét egy nagy „kalapban”. Az így összegyűlt vagyontömeget hozzáértő szakemberek kezelik, akiknek célja, hogy – a befektetési politika betartása mellett – a lehető legmagasabb hozamot érjék el. A befektetési alapok számos előnnyel bírnak, amelyek miatt megfontolandók lehetnek a lakossági megtakarítók számára: az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

1. Egyszerű és hatékony megoldás.

A befektetési alapok segítségével otthonunk kényelméből, néhány kattintással is elérhetjük szinte a világ bármely befektetését, legyen szó akár amerikai részvényekről, közép-európai államkötvényekről vagy távol-keleti országok ingatlanpiacáról. A befektetési alapok „befektetési politikája” előre ismert, tehát könnyedén megtalálhatjuk azt az alapot, amelyiknél a szakemberek az igényeinknek megfelelően dolgoztatják majd a rájuk bízott pénzünket.

2. Jól diverzifikált befektetés.

Egy befektetési alap akár több száz egyedi befektetést (pl. részvényt vagy kötvényt) is tartalmazhat, aminek köszönhetően egyetlen tranzakcióval már igen változatos portfólióhoz juthatnak hozzá a megtakarítók. Ha önmaguknak szeretnének egyesével összeállítani egy hasonló kitettségű portfóliót, ahhoz felettébb nagy tőkére lenne szükségük, egyúttal nagyságrendekkel több tranzakciós költséget is kellene fizetniük.

3. Kis összeggel is be lehet szállni.

A befektetési alapok egyik legnagyobb előnye a befizetési rugalmasság: a legtöbb esetben egészen kis összegekkel is el lehet kezdeni a befektetést. Sokan használják az alapokat rendszeres megtakarítás céljából, például havonta néhány tízezer forint elhelyezésére, de természetesen annak sincs akadálya, hogy valaki egy összegben befizessen több millió forintot.

4. Bármikor hozzáférhető a befektetés.

Sokak számára fontos szempont, hogy a befektetésük „likvid” legyen, azaz bármikor könnyedén hozzáférjenek, ha pénzre lenne szükségük. A befektetési alapok segítségével ez is megoldható, a legtöbb esetben 2 munkanapon belül teljesülnek a vételi és eladási tranzakciók. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a befektetésnek – az alap típusától függő mértékű – árfolyamkockázata is van, ezért egy kevésbé szerencsés időpontban történő hirtelen kiszállás számottevő veszteséget is eredményezhet.

5. Nyilvános és naprakész árfolyamadatok.

A befektetési alapok úgynevezett „befektetési jegyeket” bocsátanak ki, melyeknek pontosan ismert a napi árfolyama. Aki egy adott napon megvásárolta a befektetési jegyeket, később bármikor ellenőrizheti, hogy azóta hogyan alakult a meglévő befektetésének értéke. Sőt, nem csak a befektetési jegyek árfolyama, de az alap mérete (nettó eszközértéke) is nyomon követhető. Ez a transzparencia nagyban megkönnyíti mind az alap múltbeli teljesítményének értékelését, mind a befektetési döntéshozatalt.

6. Egységes és szigorú szabályozás.

Minden befektetési alapra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a befektetési politika kialakítására, a vagyon kezelésére és az új befektetések lebonyolítására vonatkozóan egyaránt, de még az is egységesen szabályozott, hogy milyen dokumentumokat és információkat kell havonta vagy évente az érintettek rendelkezésére bocsátani. A befektetők így maximális információmennyiség birtokában hozhatnak döntést, illetve nem kell attól tartaniuk, hogy a szolgáltató az érdekeiket sértő módon működne, például „megdézsmálná” az alap vagyonát.

7. Akár teljes adómentesség is elérhető.

A jelenlegi adózási környezet lehetővé teszi, hogy a közép és hosszú időtávra befektetők teljes mértékben mentesüljenek az adófizetési kötelezettség alól. Egy tartós befektetési számlával (TBSZ) a nulladik évet leszámítva 5 éves távon nullára csökkenthető a fizetendő adó mértéke, de már 3 év után is kedvezményes adókulcs érhető el. Értelemszerűen nem mindegy, hogy a számlán megtermelt nyereséget 15%, 10% vagy 0% adó terheli, ezért érdemes nagyon körültekintően eljárni ezen a téren is.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra legkedvezőbb megtakarítást!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés