Rendkívüli kamatemelés: a forint erőre kapott, de mi lesz hitelkamatokkal?

Rendkívüli kamatemelés: a forint erőre kapott, de mi lesz hitelkamatokkal?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-16
 

Ma 50 bázisponttal, 7,25 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatot a Magyar Nemzeti Bank. A döntést rendkívüli, de a piaci eseményekkel összefüggésben nem váratlan. A forintpiacon egyelőre megnyugvást hozott a lépés.

Az MNB a mai tenderén 7,25 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatot, amely 0,5 százalékpontos növekedést jelent. A döntés rendkívüli, az utóbbi időben ugyanis a jegybank az egyhetes betéti kamatot jellemzően a Monetáris Tanács hó végi alapkamatról határozó döntése után változtatta.

Az elmúlt időszak eseményei alapján ugyanakkor mégsem tekinthető teljesen váratlannak: a forint kedden új történelmi mélypontra gyengült, árfolyama az euróval szemben súrolta a 403 forintot. A helyzetet erős aggodalmakkal figyelték a tőkepiaci szereplők.

Az MNB mai lépése egyelőre megnyugvást hozott a forintpiacon: a hazai fizetőeszköz az euróval szemben 395 forintig erősödött az aktuális kamat közzétételét követő egy órában.

Az egyhetes betét a pénzügyi termékek árazásánál az egyik legfontosabb irányadó érték. Jelentős a hatása a rövid futamidejű bankközi hozamokra, a BUBOR-ra. (A BUBOR értéke azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett adnának kölcsönt egymásnak rövid futamidőre.) Így a lakossági és a vállalati hitelek kamatainak alakulásában számottevő szerepe van.

A jegybank mai döntésének következményeként a piaci hozamok további emelkedése várható. Ez pedig egyes meglévő (elsősorban a Buborhoz kötött) kölcsönök kamatára is hatással lesz. 

Kalkulálj
Tudd meg, hogy milyen költségekkel igényelhetsz most lakáshitelt, személyi kölcsönt, vagy vállalati hitelt cégednek! Ha teheted, ne várj a további drágulásra, igényelj mielőbb!
Hirdetés
Hirdetés