Rosszul járhatsz a készpénzfelvétellel, ha ingyenesen kéred!

Rosszul járhatsz a készpénzfelvétellel, ha ingyenesen kéred!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-25 Frissítve: 2021-10-08
 

Már nem sok számlacsomag biztosít teljesen ingyenes készpénzfelvételt, és ezek között van olyan, amely csak akkor adja a kedvezményt, ha nem írod alá az ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatot. Cserébe viszont 8 díjmentes készpénzfelvételt biztosít!

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

2014 februárja óta kötelező a bankok számára, hogy a bankszámlákhoz havi 2 db díjmentes készpénzfelvételt biztosítsanak összesen 150 000 Ft összeghatárig. Ez a kedvezmény kizárólag a bankkártyás tranzakciókra vonatkozik, a bankfiókban történő pénzfelvételre nem. Személyenként egyszerre csak egy számlához jár, illetve írásban, vagy netbankon keresztül kell nyilatkozatban megigényelni.

Ugyan a mai világban már készpénz nélkül is át tudjuk vészelni a mindennapokat, elő-előfordulhat, hogy a havi 2 alkalom mégsem elegendő. Pláne, ha biztonsági okokból nem szeretünk magunknál nagyobb összeget tartani, és inkább apránként vesszük fel az adott hónapban szükséges pénzt.

Ezért a gyakorlatért azonban igen borsos árat fizethetünk, ugyanis a bankkártya használat igen sokba tud kerülni! Ma már a legtöbb bank csak a jogszabály által előírt díjmentes készpénzfelvételt biztosítja, azon felül maximum kedvezményes díjat érvényesít pár tranzakcióra. Ez többnyire kimerül abban, hogy „csak” a tranzakciós illetéket számítja fel utána, amely 0,6%, vagy egy csomagdíjat számít fel, amibe meghatározott számú kedvezményes kártyahasználat van.

Szerencsére találunk pár kivételt is! Jelenleg 4 olyan – jelenleg értékesített – bankszámla ajánlat létezik, amelyhez teljesen ingyenes ATM készpénzfelvétel kapcsolódik. Azonban több esetben nem jár a kedvezmény, ha kéred a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételt!

A Gránit Bank Bajnok Plusz bankszámlája esetén bármely belföldi ATM-nél ingyenes az első 4 db tranzakció, és amennyiben kéred a jogszabályit is, akkor azt ebből le kell vonni, tehát csak 2 marad.

A havi számlavezetés azonban nem ingyenes, 990 forintba kerül, amennyiben minden hónapban maximum 2 részletben érkezik a számlára 280 000 Ft összegű jóváírás (nem feltétlen munkabér), vagy a számla egyenlege minden nap végén eléri a 150 000 forintot.

A Raiffeisen Bank Prémium Gold 2.0 számlacsomagja érdekes megoldást választott: ha kéred a jogszabályi díjmentességet, akkor azon felül 2 db ingyenes kártyás készpénzfelvételt ad még, azonban ha nem írod alá a nyilatkozatot, akkor összesen 4 db-ot. Látszólag ugyanott vagyunk, de mégsem, ugyanis a bank által adott kedvezmény csak saját ATM-re érvényes. Azaz az első esetben 2 ingyenes alkalom van bármely ATM-nél, és 2 sajátnál, míg utóbbi esetben 4, de kizárólag saját ATM-nél.

A számla egyébként igen olcsó megoldást kínál a magas jövedelemmel, vagy jelentős megtakarítással rendelkező ügyfeleknek. Ingyenes a havi számlavezetés, amennyiben maximum 3 részletből érkezik a számlára legalább 400 000 Ft összegű jóváírás (nem feltétlen munkabér), vagy a banknál elhelyezett megtakarítási állomány (pl. bankbetét, értékpapír) egyenlege eléri a 8 millió Ft-ot.

A Sberbank Fair számlacsomag 3. kategória esetén 3 ingyenes készpénzfelvétel jár, és itt is le kell belőle vonni a jogszabály biztosította 2 db-ot. Ennél a számlánál legalább 300 000 Ft beérkező összegnek kell lenni minden hónapban, a 0 Ft-os számlavezetéshez pedig összesen havi 50 000 Ft-os tranzakciós forgalomnak, valamint 4 db tranzakciónak kell teljesülnie. Ezek bármilyen tranzakciók lehetnek, pl. csoportos beszedés, netbanki utalás, bankfióki pénztári tranzakciók, stb.

Saját bankszámlád megtalálásához használd bankszámla kalkulátorunkat!

Végül az UniCredit Bank zárja a sort, amely két számlacsomaghoz is ad ingyenes készpénzfelvételt, és nem is keveset! Az Ikonhoz 8-at, 4-4-et saját és idegen automatához, a Triplához pedig 3-at, kettőt saját ATM-hez, egyet pedig idegen ATM-hez. De! A kedvezmények egyáltalán nem járnak, ha aláírod az ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatot!

Előbbi számla egyébként nem éppen a legolcsóbb. Normál havidíja 4 096 Ft, és amennyiben legalább 400 000 Ft érkezik a számlára utalásból, vagy az átlagos nap végi záró egyenleg eléri az 5 millió forintot, ennek a felét utólag jóváírják. Egy visszavonásig tartó akció keretében azok kaphatják vissza a teljes számlavezetési díjat, akik legalább 30 millió Ft megtakarítási állománnyal rendelkeznek a banknál.

Utóbbi, azaz az UniCredit Tripla számlacsomag normál havi díja 5 120 Ft, de ha havi 150 000 Ft érkezik utalásból, akkor a teljes összeg utólag jóváírásra kerül.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés