Simán lehet ingyenes számlája egy átlagos magyarnak

Simán lehet ingyenes számlája egy átlagos magyarnak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-13 Frissítve: 2023-11-14
 

A bankszámla költségek nem tűnnek óriásinak, de azért éves szinten mégis akár több tízezer forintot is kifizetünk erre. Pedig nem kell prémium ügyfélnek lennünk magas jövedelemmel ahhoz, hogy teljesen ingyenes legyen a számlacsomagunk. Sőt akár több bank díjmentes ajánlata közül is választhatunk.

A bankszámla költségek elsőre nem tűnnek óriásinak, ettől függetlenül egy átlagos magyar éves szinten 35 ezer forintot fizet a bankszámlája után, ami a teljes hazai bankszámlaállományra vetítve durván 330 milliárd forint kiadást jelent. (A lakossági hazai számlaköltségeiről részletesen itt olvashatsz.)

Mindennek fényében meglepő lehet, hogy már átlagos jövedelemmel is találhatunk teljesen ingyenes számlát. Olyan csomagot, ahol

  • a számlavezetés mellett
  • a készpénzfelvételért,
  • az utalásért,
  • a bankkártyáért és
  • az értesítésekért

sem kell fizetni. Sőt egy átlagos magyar több ilyen számlacsomag közül is választhat.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen ingyenes bankszámla érhető el átlagbérrel?

Elsőre meglepő lehet, de a számlaköltségek szempontjából meghatározó a fizetésünk nagysága, ez határozza meg ugyanis, hogy mekkora jóváírást tudunk vállalni havonta. Márpedig magasabb jóváírás mellett jellemzően több kedvezményt, azaz összességében egy olcsóbb számlacsomagot tudunk megszerezni.

De nézzük, mit érhet el egy átlagos jövedelemmel rendelkező magyar? A KSH adatai alapján augusztusban a bruttó átlagbér 573 132 forint volt. Ez a HR portál kalkulátora alapján havi nettó 381 133 forintnak felel meg. Ekkora jövedelemmel már lehet teljesen ingyenes számlánk, sőt akár három bank ajánlata közül is választhatunk:

  • Az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró teljes ingyenességéhez a bank havi 75 ezer forint jóváírást vár el.
  • A CIB ECO Bankszámla esetében a minimálbérnek megfelelő jóváírásra van szükség (ez jelenleg 154 280 forint) a díjmentességhez.
  • Az Erste Privilégium 2.0 Partner számlájánál havi 225 ezer forint jövedelemből származó jóváírás szükség az ingyenességhez.

Ezen csomagokhoz kapcsolódó jóváírás tehát teljesíthető az átlagbérből. Felmerülhet ugyanakkor, hogy az átlagbér mennyire tükrözi egy átlagos magyar bevételét. Ez jogos észrevétel, érdemes lehet inkább a mediánbérrel számolni. (A mediánbér az a jövedelemszint, aminél a magyarok fele többet, míg a fele kevesebbet keres.) A bruttó mediánbér a nyár utolsó hónapjában 465 625 forint volt, ez nettó 309 640 forintnak felel meg. Eszerint a mediánfizetéssel megegyező havi jóváírás mellett a fent említett három csomag továbbra is teljesen ingyenes maradhat.

Jó tudni
Vagyis egy átlagos magyar tényleg több teljesen ingyenes bankszámla közül választhat. (Újfent ki kell hangsúlyozni, hogy nem csak a számlavezetési díj ingyenes, az átutalásokért, készpénzfelvételért és az értesítésekért sem kell fizetni.)

A jó döntés mellett a bankolási szokások is nagyon fontosak

 Nem mindegy melyik banknál nyitunk bankszámlát

Természetesen nem minden banknál lehet teljesen ingyenes számlánk. Vagy legalábbis teljesen más dolgokat kell teljesítenünk – például havi jóváírást – az ingyenességért cserébe. Különböző ugyanakkor az is, hogy mit kapunk ténylegesen ingyen az adott pénzintézettől, számlacsomagtól.

  1. Van, ahol a jogszabályi díjmentességen felül – akár több alkalommal, nagyobb összegben – juthatunk ingyenesen készpénzhez.
  2. Van, ahol csak a mobilapplikáción keresztül megadott megbízások ingyenesek, míg máshol a netbanki megbízások is díjmentesek.
  3. Az egyes számlacsomagoknál más-más bankkártya jár díjmentesen az ingyenes számlához.
  4. Az sem mindegy, hogy milyen értesítések díjmentesek: van ahol az SMS is díjmentes, de akad olyan bank, ahol „csak” a push üzenetért nem kell fizetnünk.
  5. Az sem mindegy, hogy meddig biztosítja a bank az ingyenességet.

Nagyon fontos a jó döntés, a Bankmonitor bankszámla keresője alapján az éves számlaköltségünk 0 forint és 30 ezer forint között mozoghat. (Akkor is, ha csak a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételt használjuk ki, megbízásainkat pedig elektronikus úton adjuk meg.)

Nem mindegy hogyan használjuk a számlát

A megfelelő számla felkutatása mellett nagyon fontos lehet felülvizsgálni a pénzügyi szokásainkat is. Mennyi készpénzt használunk? Hány részletben vesszük fel a szükséges összeget? Hogyan tudjuk lecsökkenteni a készpénzhasználatot?

Fontos
Nagyon fontos, hogy az ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget használjuk ki. Arra azonban figyeljünk, hogy ez nem automatikus, jeleznünk kell a számlavezető bankunk felé, máskülönben minden egyes ATM használatért meg kell fizetnünk a banki díjat.

Használjuk a bank netbankját, mobilapplikációját: egy személyesen, bankfiókban megadott megbízás mindig drágább annál, mintha mindezt otthonról, az ügyintéző igénybevétele nélkül intéztük volna.

Az értesítéseket kérjük push üzenetben: az SMS értesítés jellemzően drágább a mobilalkalmazásba érkező push üzeneteknél. Ehhez azonban szükséges egy megfelelő mobilkészülék és mobilnet.

Kalkulálj
Bankváltás, csomagváltás nélkül, önmagában ezen szokások felvételével is érdemben csökkenhet a számlaköltségünk. Éppen ezért az első lépés a saját pénzügyi szokásaink felülvizsgálata, ezt követően pedig meg lehet nézni a Bankmonitor kalkulátorával, hogy melyik csomag lenne számunkra a legjobb. Ezek a lépések nem kerülnek semmibe és elköteleződést sem jelentenek. Viszont egy jó lehetőség kihasználásával éves szinten több tízezer forintot megtakaríthatunk.
Hirdetés
Hirdetés