Simonovits András: Mennyit vesztettek a nyugdíjak a reálértékükből?

Simonovits András: Mennyit vesztettek a nyugdíjak a reálértékükből?
Hirdetés
Hirdetés

2023-06-28
 

Korábbi cikkünkben bemutattuk, miként változott az évek során a nyugdíjasok által érzékelt árszínvonal, illetve ehhez képest hogyan emelkedtek az állami nyugdíjak. A cikkre reagálva Simonovits András nyugdíjszakértő eljuttatta a Bankmonitorhoz egy hozzászólását, melyet az alábbiakban közlünk.

Szerző: Simonovits András

„Süle-Szigeti Bulcsú a Bankmonitor 2023. június 15-i írásában (Itt a fájdalmas igazság: brutálisan leszakadt a nyugdíjak vásárlóértéke) kiszámolta, hogy 2019 januárja és 2023 májusa között hogyan alakult a nyugdíjak reálértéke. Fő következtetése, hogy míg az árszint 51, addig minden 2019. előtt megállapított nyugdíj csak 44%-kal nőtt, tehát a reálérték közel 5 százalékkal csökkent (1,44/1,51 = 0,954).

Szerintem az elemzés nem vette figyelembe, hogy 2019 januárjában volt egy 2,7 százalékos nyugdíjemelés, amely a várható éves inflációt akarta semlegesíteni, amely végül is 3,3 százalékra sikeredett. (N.B. Az éves infláció a 12 havi (január/január, …, december/december) havi árindex számtani közepe.) Ebben az írásban újraszámolom a folyamatot – itt az év elejére előre hozva az évközi és év végi nyugdíjemeléseket, mert nehéz jól elkönyvelni őket. Az inflációs számokat Palócz Éva 2023. januári előrebecslésével egészítettem ki.

A fő probléma nem a lemaradás, hanem az évközi hatalmas reálértékvesztés. Ehhez még hozzáfűzöm, hogy amikor ennyire megdrágulnak az alapvető fogyasztási cikkek árai, amelyet a kisebb jövedelműek az átlagosnál nagyobb arányban fogyasztanak, akkor a százalékos emelésen túl célzott jövedelemkiegészítésre van szükség – de nemcsak a kisnyugdíjasok számára! Akit érdekelnek a képletek, az írás végén megtalálhatja őket, kiegészítve egy egyszerűsítő példával.”

A teljes írás itt olvasható: Simonovits András: Mennyit vesztettek a nyugdíjak a reálértékükből? Hozzászólás Süle-Szigeti Bulcsú cikkéhez.

Simonovits András közgazdász, matematikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Közép-európai Egyetem oktatója, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa.

Hirdetés
Hirdetés