SMS értesítéseket kapsz mindenről, ami a bankszámláddal történik? Akkor évente akár 30 ezer forintot is feleslegesen dobsz ki az ablakon!

SMS értesítéseket kapsz mindenről, ami a bankszámláddal történik? Akkor évente akár 30 ezer forintot is feleslegesen dobsz ki az ablakon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-03
 

Mindannyian igyekszünk a lehető legjobban kézben tartani, ellenőrizni a bankszámlánkon történő pénzmozgásokat. A legfontosabb ellenőrzési lehetőség még mindig a mobiltelefonra érkező SMS üzenet, amit sokan azért szeretnek, mert így azonnal láthatják, hogy mi történik. Igen ám, de ezeknek az SMS-eknek bizony díja van, és a pár tíz forintos tételek gyorsan több tízezer forintra híznak, amint elkezdjük gyakrabban használni a bankkártyánkat. De tényleg be kell vállalnunk az akár évi több tízezer forintos költséget a biztonságunk érdekében? Vagy van ennél olcsóbb, és legalább ennyire hatásos megoldás? Ennek jártunk utána.

Alapvető elvárás, hogy naprakészen tudjuk, éppen mekkora összeg van a bankszámlánkon, illetve azonnal értesüljünk arról, ha valaki esetleg illetéktelenül emelne pénzt le róla. Éppen ezért vezették be a bankok anno az SMS-értesítés szolgáltatást, amikor a számlatulajdonos rövid szöveges üzenetet kap a számlamozgásokról, a kártyás vásárlásokról vagy éppen a készpénzfelvételekről. A dolog természetesen finomhangolható, így beállítható például, hogy csak meghatározott összeghatár feletti tranzakciókról jöjjön üzenet.

Hirdetés

Hirdetés

Költséges SMS-ek

Igen ám, de az SMS értesítéseknek díja van, ami a bankok többségénél 20-30 forint üzenetenként. Ez elsőre nem tűnik tragikusnak, ám ha valaki rákapott a kártyás fizetés ízére, és havonta akár 100 alkalommal fizet készpénz nélkül, akkor ez éves szinten már 24-36 ezer Ft kiadást is jelenthet! Hogy nagyon soknak tűnik a havi 100 kártyás fizetés? Nem feltétlenül, hiszen ma már mind több üzletben lehet kártyával fizetni, ráadásul jövőre mindenhol használhatunk majd bankkártyát, ahol működik online pénztárgép. De gondoljunk csak az ételkiszállításra, hiszen az online felületeken sok esetben már kizárólag kártyát fogadnak el. És akkor még nem beszéltünk az online vásárlásokról, vagy akár a Magyar Posta iCsekk alkalmazásáról, amin keresztül bankkártyával lehet befizetni még a sárga csekkeket is.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyes bankok havi átalánydíjat számolnak fel az SMS értesítés szolgáltatásért, és bár az 500 Ft körüli átalánydíj sok üzenet fogadásakor előnyös (hiszen 100 SMS-nél csak 5 Ft-ra jön ki egy üzenet ára), még mindig évi 6 ezer forintos kiadásról beszélünk. Ráadásul vannak bankok, amelyek kombinálják a két díjtípust, így egyrészt van egy meghatározott havi díja az SMS-szolgáltatásnak, plusz még az egyes üzenetekért is díjat számolnak fel.

Van olcsóbb megoldás?

Az előbbi alapján látható, hogy az SMS-értesítések kora mára tulajdonképpen lejárt, hiszen amíg az emberek havonta 1-2 részletben felvették készpénzben a fizetésüket a számlájukról, és legfeljebb nagy ritkán fizettek a bankkártyájukkal, addig ez viszonylag hatékonyan tudott működni. Ha valaki még mindig így használja a számláját, annak tulajdonképpen az SMS jelenleg is megfelelő lehet, ám annak, aki aktívan bankol, már érdemesebb más, kifizetődőbb megoldás után néznie.

Bankszámlák teljes havi költsége SMS-értesítések kérésekor, illetve akkor, ha SMS helyett push noti üzenetet kérünk a számlamozgásokról és a bankkártyás tranzakciókról

A legjobb megoldás pedig az, ha az értesítések nem SMS-ben, hanem úgynevezett push noti üzenetben érkeznek a mobiltelefonra telepített banki alkalmazáson keresztül. Ehhez mindössze egy korszerű, androidos vagy iOS-es mobiltelefonra van szükség, amire le kell tölteni a bank mobilbanki alkalmazását. Itt azután beállítható, hogy miről szeretnénk push noti értesítéseket kapni, így akár azt is kiválaszthatjuk, hogy minden számlamozgásról jöjjön üzenet.

Ahhoz persze, hogy azonnal megkapjunk mindent, szükség van mobilinternetre is, ám ez manapság aligha megugorhatatlan kihívás, ráadásul számos egyéb olyan hasznos szolgáltatás van még – például a Viber, a Revolut vagy akár a Messenger –, ami miatt egyre többen fizetnek elő mobilnetre.

Ahhoz, hogy lemondhass a drága SMS értesítésekről, természetesen szükséged lesz internet banki szolgáltatásra, aminek lehet valamekkora költsége, ám a több mint félszáz bankszámlát összehasonlító Bankmonitor Bankszámla Kalkulátor szerint a legtöbb számlánál ez ingyenes, ahol pedig van havi díja, ott sem haladja meg sehol az 500 forintot.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés