Sokkal olcsóbb lett a végig fix kamatú lakáshitel! De ki húzhat ebből hasznot?

Sokkal olcsóbb lett a végig fix kamatú lakáshitel! De ki húzhat ebből hasznot?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-24 Frissítve: 2021-12-29
 

Az év elejéhez képest lényegesen kedvezőbb feltételekkel vehető most fel végig fix kamatú lakáshitel, ennek köszönhetően egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője 8 ezer forinttal, teljes visszafizetése pedig 1,8 millió forinttal lehet kevesebb a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint. Ez nem csak a közeljövőben lakást vásárlók számára lehet fontos, hanem akár azoknak is, akik meglévő, változó kamatozású lakáshitelüket szeretnék lecserélni fix kamatúra.

A lakáshitelek – akár csak más termékeké és szolgáltatásoké – folyamatosan változik, függően a pénz „beszerzési árától” valamint a bankok aktuális üzletpolitikájától. Jelenleg azt láthatjuk, hogy a kamatkockázat szempontjából legbiztonságosabbnak számító, végig fix kamatozású lakáshitelek olcsóbbak, mint az év elején voltak, ami különösen jó hír a vevők számára, hiszen közben sok helyütt a lakásárak is csökkenni kezdtek.

A végig fix kamatú lakáshitelek kamatszintje azért különösen fontos, mert ezeknél a kamat és a havi törlesztő a futamidő végégéig rögzített, vagyis a bank egyoldalúan nem módosíthat ezeken. Ennek köszönhetően az adós forintra pontosan tudja a szerződés aláírásakor, hogy milyen fizetési kötelezettségekkel számolhat.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit nyerhetünk ezzel?

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint 300 ezer forint igazolt jövedelemmel például egy 20 millió forint összegű, 20 évre felvett lakáshitel kamata most 4,22%-nál kezdődik, míg januárban 4,87% volt a legkedvezőbb ajánlat. Ez havi szinten csaknem 8 ezer Ft pénzügyi előnyt jelent, amiből két évtized alatt 1,8 millió Ft gyűlhet össze. Jelenleg a Budapest Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele a legolcsóbb (4,22%), amelyet az UniCredit Stabil Kamat Lakáshitel (4,87%) valamint a K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (4,89%) követ.

Végig fix kamatú lakáshitelek

Mennyibe kerül a nagyobb biztonság?

A kiszámíthatóság azonban plusz költséget jelent, ugyanis minél hosszabb egy hitel kamatperiódusa – az az időszak, amin belül a kamat nem módosulhat –, annál drágább egy hitel. Ám jelenleg a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú, illetve futamidő végéig fix kamatú lakáshitel között – azonos feltételekkel – mindössze 0,68 százalék a különbség, míg ugyanez januárban még 1,48 százalék volt. Vagyis relatíve sokkal kisebb plusz anyagi ráfordítást jelent egy hiteligénylőnek a kamatkockázatot teljesen kiiktatnia, mint akár 10 hónappal ezelőtt.

A hitelkiváltók is örülhetnek

Azzal, hogy a végig fix lakáshitelek költsége csökkent, egy esetleges hitelkiváltás költsége is alacsonyabb lett, hiszen sokan meglévő változó kamatozású hiteleiket szeretnék hosszabb időre fixált, vagy akár a futamidő végéig rögzített kamatúra lecserélni. A hitelkiváltás nem más, mint a meglévő hitel lecserélése, akár egy másik bank kölcsönére, emiatt a hiteligénylés folyamata megegyezik egy új hitelfelvételével, csak itt a hitelcél maga a kiváltás. Ez azért fontos, mert kiváltás esetén az igazolt jövedelemnek kizárólag az új kölcsön havi törlesztőjét kell „elbírnia”, hiszen a régi hitel az új kölcsön felvételével egy időben meg fog szűnni. (Hogy mennyi lakáshitelt vehetsz fel a jövedelmed alapján, azt a Mennyi lakáshitelt kaphatok? kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizheted.

Persze az a 85-90 ezer változó kamatozású lakáshitellel rendelkező adós, akiknél a futamidőből még legalább 10 év van hátra, több lehetőség közül is választhat. A bankjuk ugyanis hamarosan levélben juttat el részükre egy ajánlatot, amiben felajánlja a lehetőséget, hogy kockázatos hitelüket hosszú kamatperiódusúra vagy végig fix kamatúra cseréljék. Mivel egyáltalán nem biztos, hogy a saját bankjuk adja számukra a legkedvezőbb árat, nekik is érdemes összevetni az ajánlatot a piacon elérhető hitelekkel, és a kedvezőbbet választani közülük.

Persze a hitelkiváltás esetében azt is mérlegelni kell, hogy itt hitelbírálat is történik, vagyis ellenőrzik a jövedelmet és az ingatlan forgalmi értékét, valamint számos járulékos költséggel is számolni kell, mint például az értékbecslés, a közjegyzői díj vagy éppen a földhivatali ügyintézés költségei. A bankok egy része ezt azonban akció keretében elengedi, így ezt is célszerű figyelembe venni, ha az egyszeri költségeket le szeretnénk faragni. Az érkező banki ajánlat esetében azonban mindössze szerződésmódosítás történik, így nincs bírálat, a költségek pedig alacsonyabbak lehetnek.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés