Sokkal többet ér vidéken a Babaváró hitel, ha lakást vennénk belőle

Sokkal többet ér vidéken a Babaváró hitel, ha lakást vennénk belőle
Hirdetés
Hirdetés

2023-09-04 Frissítve: 2023-09-05
 

A Babaváró hitel maximális összege egységesen 10 millió forint, vagyis kortól és lakóhelytől függetlenül ennyit igényelhet az, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek, valamint rendelkezik az igényléshez szükséges jövedelemmel. Az ingatlanok ára azonban az ország egyes részein nagyon különböző, így míg a Dél-Dunántúlon és az Alföldön a vételár 60%-ára, az Alföldön pedig akár 71%-ára is elegendő a Babaváró, addig Budapesten bőven 20% alatt van ez az arány.  

Hiába szabad felhasználású az államilag támogatott Babaváró hitel, a fiatalok többsége valamilyen lakáscélra, felújításra, korszerűsítésre vagy vásárlásra fordítja azt.

A konstrukció nagy előnye, hogy az első öt évben mindenképpen kamatmentes, amennyiben pedig ezen idő alatt legalább egy gyereke születik a párnak, akkor azon túl, hogy 3 évre felfüggeszthető a törlesztés, a kamatmentesség a futamidő végéig be lesz biztosítva. A második baba születésekor ráadásul újraindul a 3 éves törlesztési moratórium, miközben elengedik a fennálló tőketartozás 30 százalékát, a harmadik gyereknél pedig lenullázódik az adósság.

Ezért, amennyiben a hitelt úgy igényli a pár, hogy már úton van a baba, a következő 2 gyerek pedig megfelelő időzítéssel érkezik, akkor akár egyetlen forintot sem kell törleszteniük. Ebben az esetben a Babaváró teljes egészében vissza nem térítendő támogatás lesz. Ennek mikéntjéről itt olvashatsz részletesebben. 

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan lehet önerő a Babaváró?

A Babaváró azért is lehet nagy segítség a lakásvásárlás során, mert ha önmagában nem is elég a kiszemelt ingatlan megvásárlására, részben vagy egészben önerőként is felhasználható akár egy lakáshitel mellé. Az önerőként történő felhasználással kapcsolatban van azonban egy kis csavar. Amennyiben legalább 90 nap eltelt a lakáshitel és a Babaváró felvétele között, akkor 100%-ban önrészként veszik figyelembe a bankok, ha nem telik el ennyi idő, akkor a Babaváró 75%-a önerőnek, 25%-a pedig hitelnek számít majd. Ez azért lehet fontos, mert a bankok legfeljebb a megvásárolni kívánt ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-áig hiteleznek, 20%-ot saját forrásból kell tudni előteremteni.

Többet ér vidéken a Babaváró hitel!

A lehetőségeket persze erősen behatárolja, hogy mennyibe kerül az adott ingatlan, ami régiónként nagyon különböző lehet. A KSH 2023. első negyedévi adatai szerint Budapesten például átlagosan 61,95 millió forintba kerül egy 70 négyzetméter alapterületű lakás, míg például Pest megyében 27,86 millió forintot, Dél-Dunántúlon 16,59 millió forintot, Észak-Alföldön 15,40 millió forintot, a Dél-Alföldön pedig 15,61 millió forintot kell fizetni ezért.  Az átlagos négyzetméterár egyébként az észak-magyarországi régióban a legalacsonyabb, így itt 14 millió Ft az átlagos vételár.

A számokat persze fenntartással kell kezelni, hiszen nagyon nem mindegy, hogy az adott régió valamelyik nagyvárosában, vagy egy kisebb településen lévő ingatlanról van-e szó, ezek négyzetméterárai között ugyanis akár többszörös is lehet a különbség.

Ha azonban maradunk a KSH statisztikáinál, akkor a maximálisan igényelhető 10 millió forint Babaváró részaránya bizony nagyon különböző lesz egy átlagos ingatlan esetében. Budapesten ez a pénz a vételár mindössze 16,14%-ára elegendő, míg Pest megyében 35,89%-ra futja belőle. A Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön már jobbak az arányok: itt a vételár 60,28 – 64,94 százalékát fedezi önmagában a Babaváró hitel.

Mivel egészíthető ki a Babaváró hitel?

A gyerekes vagy gyermekvállalást tervező családok számára vissza nem térítendő támogatás lehet a CSOK – családok otthonteremtési kedvezménye -, ami a gyerekek számától és az ingatlan típusától – új vagy használt – függően 0,6-10 millió forintot jelenthet. A CSOK támogatás meglévő gyereknél ráadásul önerőnek számít egy lakáshitelnél, míg vállalt gyereknél bankfüggő a dolog, így ha ez fontos, célszerű előre tájékozódni a pénzintézeteknél, vagy akár egy független hitelszakértőnél.

A vissza nem térítendő támogatást kiegészítheti egy lakáshitel, ami meglévő vagy vállalt gyerekek esetén lehet akár az állami támogatású CSOK hitel is. Ennek kamata legfeljebb fix 3%, a felvehető hitelösszeg felső határa 2 gyereknél 10 millió, 3 gyereknél pedig 15 millió forint. Ha jogosult rá a pár, akkor ezt mindenképpen érdemes kihasználni, hiszen a végig fix piaci lakáshitelek kamata jelenleg 7-10 százalék között van, ami 15 millió forint hitelösszegnél akár 70 ezer forint különbséget is jelenthet havi törlesztőben.

Hogyan változik a Babaváró hitel 2024-től?

Jövőre már csak azok a párok igényelhetik a Babaváró hitelt, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét, ám annyi könnyítés még lesz, hogy ha a feleség már várandós, akkor rájuk jövőre még a 40 éves felső korhatár vonatkozik. Ez nagyon komoly szigorítást jelent majd, hiszen a Bankmonitor saját statisztikái szerint az érdeklődők több mint felénél a feleség már elmúlt 30 éves, és ehhez képest csekély előny, hogy 2024-től 1 millió forinttal, 11 millió forintra emelkedik a Babaváró maximális összege. (A Babaváró hitel feltételeiben most szeptembertől is változtak dolgok, ám ezek nem lényegi módosításokat, inkább csak bizonyos speciális eseteket igyekezett a törvényalkotó tisztázni, kezelni.)

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés