Spórolj a közüzemi számlákkal! Miért éri meg a csoportos beszedés?

Spórolj a közüzemi számlákkal! Miért éri meg a csoportos beszedés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-19
 

Nem igazán értjük a csoportos beszedési megbízás hányattatott sorsát, főként annak fényében, hogy szélsőséges esetben több mint 1000 forintunk bánja havonta, ha a jól megszokott postai sorban állást választjuk helyette. Tény, hogy a postai ügyintézésnek is megvan a maga varázsa, de biztosak vagyunk benne, hogy senki sem ellensége saját pénztárcájának.

A Magyar Nemzeti Bank által készített
Jelentés a fizetési rendszerről (2013) címet viselő kiadványt bújva egy mellbevágó ténnyel szembesültünk a minap, miszerint „az elmúlt egy évben nem történt jelentős előrelépés a közüzemi számlák és egyéb szolgáltatási számlák fizetésének készpénzmentesítése terén”.

Ez a tény főként azért tölt el minket szomorúsággal, mert az elmúlt időszakban folyamatosan arról adhattunk hírt, hogy fokozatosan nő a lakosság pénzügyi öntudatossága. Tapasztalataink alapján egyre tudatosabbak vagytok bankszámlátok kiválasztása során, és nagy örömünkre nyitottak a készpénzkímélő megoldások iránt.

A pénzügyi tranzakciós illeték egyik pozitív hozadéka, hogy a bankok a korábbiaknál is erőteljesebben terelik ügyfeleiket az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatások irányába. Ez az egyik oka annak, hogy a bankkártyás vásárlások a legtöbb esetben továbbra is díjmentesek, és hogy a készpénzfelvételek után felszámított díjak jelentősen megemelkedtek. Az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatások köre a kártyás vásárlásoknál azonban jóval szélesebb, hiszen ide tartoznak a különböző átutalások is (eseti, rendszeres utalás, csoportos beszedési megbízás), amelyek szintén előnyt élveznek a készpénzes tranzakciókkal szemben.

Mindezek fényében egyszerűen nem értjük, hogy miért csak ilyen lassan csökken a készpénz- átutalási megbízás (sárga csekk) dominanciája. Leginkább azért, mert a csoportos beszedési megbízás erre kényelmes és biztonságos alternatívát kínál, valamint a legtöbb esetben ez a legolcsóbb megoldás.

Beszéljenek a számok magukért!

Három eltérő viselkedés mintát vettünk alapul, mindhárom esetben összesen 30.000 Ft fizetési kötelezettségnek teszünk eleget. A táblázatba bankonként azok a számlacsomagok kerültek, amelyek átlagos jövedelem (150.000 Ft) és normál bankhasználati szokások mellett a legjobb feltételeket kínálják az ügyfelek részére.

  1. Az első esetben a teljes összeget, saját bankunk automatájánál vesszük fel és fizetjük be a postán készpénzben, valószínűleg nem kevés várakozás és egyéb nélkülözhető viszontagság mellett.
  2. A második esetben, egy összegben bankkártyával fizetünk a postán annak ellenére, hogy a kedves ügyintéző külön felhívja a figyelmünk, hogy a tranzakció sajnos nem minősül bankkártyás vásárlásnak.
  3. A harmadik esetben csoportos beszedéssel teszünk eleget fizetési kötelezettségeinknek, 3 megbízás keretében átlagosan 10.000 Ft értékben.

kozuzemi

Ezen a ponton értünk el odáig, hogy nem kell mondanivalónkat tovább magyarázni. Mindössze két bankot (K&H Bank, Sberbank) találunk, ahol a vizsgált feltételek mellett jobb alternatívát találunk a csoportos beszedéssel szemben. Minden más esetben kétségkívül jobban járunk, ha csoportos beszedés mellett döntünk.

Ezzel szemben a postai bankkártyás fizetés fájó emlékeket szülhet. A legtöbb esetben még akkor is jobban járunk, ha előzetesen bankunk automatájából gondoskodunk a szükséges készpénzről. Talán nem kell külön nyomatékosítanunk, hogy a
postán eszünkbe se jusson bankkártyával fizetni!

Reméljük, hogy a számok tükrében sokakban átértékelődnek a csoportos beszedések. Megítélésünk szerint egyéb tényezők bújhatnak meg a hátterében, amiért ódzkodunk az ilyen típusú megbízásoktól, ezért adósotok maradtunk a megbízást érintő további részletekkel!

Addig is mindenkit arra buzdítunk, hogy ne habozzon kalkulálni, érdemes összehasonlítani saját banki szokásaidat figyelembe véve, hogy mennyit nyerhetsz a csoportos beszedések segítségével!Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés