Spórolj vállalkozásod banki költségein! Adunk 5 tippet!

Spórolj vállalkozásod banki költségein! Adunk 5 tippet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-04-09
 

A tranzakciós illeték bevezetése óta jelentősen megnőttek a magyar vállalkozások bankköltségei. Például egy 450 millió forintos számlaforgalmat bonyolító cég szélsőséges esetben akár milliókat is elkölthet ilyen célokra. Külön érdekes, hogy e terhek kétharmad része az adó. Ilyen helyzetben alapvető fontosságú, hogy a vállalkozás kézben tudja tartani banki kiadásait.

 1. Utalj minél nagyobb összeget egyszerre!

  A tranzakciós illeték az elküldött összeg 0,3 százaléka, de legfeljebb 6 ezer forint lehet. Emiatt jobban jár az, aki nagyobb összeget utal egyszerre. Például: ha három 1,5 millió forintos utalást összevonunk és 4,5 millió forintot küldünk el, akkor ezzel az egy utalással 7500 forintot spórolunk. Értelemszerűen ezzel a lehetőséggel csak azok a vállalkozások tudnak élni, akiknek kevés partnerük van, azoknak viszont nagyobb összegeket szoktak utalni.
 2. Válassz megfelelő bankszámlát!

  Bizonyos időközönként vizsgáljuk meg, hogy valóban a számunkra legmegfelelőbb bankszámlát használjuk-e? Egy induló vállalkozásnál, amikor még kisebb a forgalom, akkor a leginkább a számlavezetési díj a legfontosabb költség. Nagyobb, régóta működő vállalkozásnál már a tranzakciós költségek meghatározóak. Sokan esnek abba a hibába, hogy az induló bankszámlájuk mellett kitartanak később is, holott az már egyértelműen kedvezőtlen a vállalkozás számára.
  Most könnyen megnézheted, hogy vállalkozásod a megfelelő bankszámlát használja-e! Használd kalkulátorunkat!

  Bankmonitor
  Sikeres kalkuláció!
  Eredményeidet a lenti listában találod!
 3. Utalj bankon belül! 

  Több hazai banknál a bankon belüli utalás teljesen ingyenes, jóllehet a tranzakciós illetéket ebben az esetben is meg kell fizetni. Jobban járunk, ha ott intézzük a banki ügyeinket, ahol legfontosabb partnereink is teszik. Jó megoldás a vállalkozás és annak munkavállalói számára is ugyanannál a banknál számlát nyitni. Ennek fejében a dolgozók számláját ingyen vezetik, a cég pedig kedvezményesen utalhat. Ezzel a megoldással a bérek utalási költségeit faraghatjuk le.

 4. Felejtsd el a készpénzt! 

  A készpénzfelvétel tranzakciós illetéke duplája az átutalásénak, 0,6 százalék. Ráadásul itt nincs is 6 ezer forintos plafon, mint az átutalásnál. Sokat spórolhatunk tehát, ha amit csak lehet, átutalunk. Ahol nagy a készpénzforgalom, például kereskedők vagy vendéglátók, ott érdemes kiszámolni, nem olcsóbb-e ha bankkártyás fizetést segítő POS terminálokat állítunk munkába.

 5. Tárgyalj a bankoddal! 

  Ha a már felsorolt praktikák sem segítenek és még mindig sokalljuk banki költségeinket, érdemes felvenni a kapcsolatot a számlavezető bankunkkal, hátha tud kedvezőbb számlacsomagot adni.  Ezen felül nem árt más bankok ajánlatait is tanulmányozni, különösképpen a kínált akciókra és kedvezményekre! A nagyobb vállalkozások bankolási szokásaik ismeretében rájuk szabott ajánlatot is kaphatnak, ami általában olcsóbb, mint a hivatalos tarifa.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés