Súlyos hiányosságok vannak a magyarok megtakarítási tudatosságában!

Súlyos hiányosságok vannak a magyarok megtakarítási tudatosságában!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-19
 

Megjelent a 2021-es OTP Öngondoskodási Index: a felmérés a hazai megtakarítási szokásokat vizsgálja évről évre. Még mindig elmondható, hogy a magyarok pénzügyi ismeretei és megtakarítási döntései súlyos hiányosságokról tanúskodnak. Ismét előkerült a nyugdíjparadoxon is: az államtól várjuk az időskori megélhetés biztosítását, de közben tudjuk, hogy ez irreális várakozás. A magyarok 26%-ának ötlete sincs arról, miből fog megélni nyugdíjasként.

Tizenegyedik éve jelent meg az OTP által készített Öngondoskodási Index, amelynek célja felmérni a lakosság megtakarítási attitűdjét és szokásait. A friss, reprezentatív kutatás a bankszámlával rendelkező 18-70 év közöttiek körében készült, 1500 fő részvételével. A legfőbb megállapítások szerint továbbra is súlyos hiányosságok tapasztalhatók a magyarok pénzügyi tudatosságát illetően. Ugyanakkor már látszódnak egy lassan javuló trend körvonalai.

Hirdetés

Hirdetés

Stabilizálódott az öngondoskodási index

11 év után stabilizálódni látszik az index értéke: az utóbbi években csak kis mértékű ingadozások voltak, idén 34 pontra csökkent a tavalyi 35-ről. A különböző társadalmi csoportok körében azonban lényeges különbségek vannak: a magasabb képzettséggel és vagyonnal rendelkezők jóval tudatosabbak is. Kiderült, hogy a járvány hatására a válaszadók 27%-nak romlott az anyagi helyzete, 63%-nak nem változott, és 11%-nak egyenesen javult. A jövedelemcsökkenés miatt 10-ből 6-an kénytelenek voltak hozzányúlni a megtakarításaikhoz, illetve 10-ből 3-an kölcsönkértek a közvetlen környezetüktől.

10-ből 4 embernek van megtakarítása 2021-ben

A megkérdezettek 40%-ának van pénzügyi megtakarítása: ez az érték 2 évvel ezelőtt még 44% volt. Az elmúlt egy évben sajnos egyaránt csökkent az életbiztosítással, az önkéntes nyugdíjpénztárral és a nyugdíj-előtakarékossági számlával – tehát a hosszú távú megtakarításokkal – rendelkezők aránya. A többség még mindig a készpénzt és a bankbetéteket részesíti előnyben, míg az értékpapírok kevésbé népszerűek: csak minden hetedik embernek van értékpapírszámlája. Jó hír ugyanakkor, hogy a járvány következtében megspórolt pénzösszegről az emberek 54%-a azt mondta, nem fogja elkölteni, hanem megtakarítja.

Megdönthetetlen a készpénz uralma!

A készpénzmánia nagyon erősen jellemzi a magyar lakosságot, a megkérdezettek 45%-a mondta azt, hogy szokott otthon készpénzben megtakarítást tartani. Sőt, 37% gondolta úgy, hogy a járvány miatt ez még fontosabb lett, mint korábban! Ennek okai főként a bizonytalanságban és a bizalmatlanságban keresendők: a leggyakoribb indoklások szerint a pénzösszegre rövidesen szükség lehet, illetve általános az a vélekedés, hogy a pénz „otthon a párnában” van a legnagyobb biztonságban.

Milyen okokból tartjuk készpénzben a megtakarításainkat? (Bankmonitor, OTP)

Látható, hogy a válaszadók kétharmada rövidesen szeretné felhasználni a készpénzes megtakarítását, és még ennél is többen (10-ből 9-en) mondták azt, hogy a pénznek kéznél kell lennie. Nagyon gyakori az az indoklás is, hogy az összeg túlságosan kicsi a befektetéshez. Az OTP hangsúlyozta, hogy kifejezett céljuk megszólítani ezt a réteget, és több új fejlesztésük is szolgálja az ő igényeiknek a kielégítését. A bizalmatlanságnak több dimenziója is kirajzolódott a válaszokból: minden második ember csak akkor nyugodt, ha otthon van a pénze, 28% nem bízik a bankokban, és 25% fél attól, hogy a befektetéseit teljesen elveszíthetné. A készpénz mellett nagyon kedvelt megtakarítási forma a bankbetét is, de az elmúlt 1 évben keletkezett új banki megtakarítások 96%-a nincs lekötve, így csak nullához közeli hozamot termel.

Tudjuk, hogy kevés lesz a nyugdíj, mégsem cselekszünk

Ismét fény derült a nyugdíjparadoxonra: a magyarok 76%-a úgy véli, az állam feladata biztosítani az időskori megélhetést, de 63% arra számít, hogy a nyugdíj nem lesz elegendő a megélhetéshez! A megkérdezettek 35%-a arra készül, hogy kizárólag az állami nyugdíjából fog megélni. Akik más jövedelemforrásra is számítanak a nyugdíjon felül, ők nagyobbrészt a munkavégzést jelölték meg ennek forrásaként (22%), és csak 12% mondta azt, hogy támaszkodni tud majd a befektetéseire. A válaszadók negyede semmit nem tudott mondani arra a kérdésre, hogy idősként miből fog megélni.

Miből tervez majd megélni idős korában? (Bankmonitor, OTP)

Ugyanakkor az OTP kiemelte, hogy a fiataloknál megfigyelhető egy nagyon biztató trend. A korábbi generációkhoz képest ők lényegesen tudatosabbak, fontosabbnak tartják a megtakarítások kérdését, és fogékonyak az ezekkel kapcsolatos pénzügyi ismeretek elsajátítására.

Összefoglalás

A felmérésből kiderült, hogy az utóbbi egy évben nem tudott érdemben változni az öngondoskodási hajlandóság. A gondolatok szintjén van igény a tudatos pénzügyi magatartásra, de a tényleges döntéseink elmaradnak ettől. Így nemzetközi szinten még mindig a sereghajtók közé tartozunk a megtakarításokkal kapcsolatos viselkedésünk alapján. A pénzügyi tudatosság fokozódása egy lassú folyamat, és nagyon sok hátrányos berögződést kellene még kijavítanunk. Az egyik leginkább fejlesztendő terület a hosszú távra tervezés: a nem kellően előrelátó döntések miatt társadalmi szinten nagyon sok veszteségünk keletkezik.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés