Szabadesés a forint piacán

Szabadesés a forint piacán
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-10 Frissítve: 2022-10-11
 

Heves gyengüléssel indította a hetet a forint, a dollárral és az euróval szemben is korábban soha nem látott szinteken folyt a kereskedés a bankközi devizapiacon. A dollár 442 forint, az euró 428 forint fölött is járt. 

A nap szinte egésze az újabb és újabb történelmi rekordnak számító csúcsokat döntött a forint a bankközi devizapiacon.

Miért esik újra a forint?

Ha a hazai fizetőeszköz mozgást a napi aktualitásokhoz próbáljuk kötni két eseményt kell említeni

A heves mozgást erősítette ezeken túl az a tény, hogy a dollárnak az euróval szembeni ideiglenes gyengülése ismét megfordult, ilyen környezetben pedig a feltörekvő devizák – közöttük a forint – jellemzően gyengülnek.

Történt mindez azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank szeptember végi kamatdöntő ülésén bejelentette, abbahagyja a kamatemeléseket. A hír váratlanul érte a piacot, hiszen korábban a magyar jegybank azt kommunikálta, hogy mindaddig folytatja a szigorítást, amíg az infláció nem tetőzik, amit a korábban várt idén őszi időpontról már a jövő év elejére tolt el szeptemberi prognózisában.

Mindeközben a legfrissebb gazdasági adatok alapján egyre valószínűbb a dollár és az euró alapkamatának további emelkedése. Ha pedig a dollár és az euró kamatszint emelkedik, miközben a forinté változatlan, akkor az gyengébb forint pozíciót eredményez, hiszen a hazai devizát a magasabb kamatkülönbözet támaszthatná meg.

Hirdetés

Hirdetés

Meddig eshet a forint?

A helyzet érdekessége, hogy a pénzügyi elemzők jelentős része egyetért abban, hogy a forint árfolyama jelenleg már gyengébb az indokolnál. Erősödni viszont vélhetően csak akkor tud majd érdemben a forint, ha az EU-val megszületik a megállapodás és ismét érkezik az országba uniós forrás. Ebben a kérdésben azonban kézzel fogható előrelépés legkorábban novemberben várható.

A közeljövő viszont nem tartogat az előrejelzések alapján kedvező híreket. Az orosz-ukrán konfliktus fokozódik. Az energiaárak hullámvasúton, bár a gázt illetően az európai tározók töltöttségéről érkező hírek nyomán most épp árcsökkenés tapasztalható.

A hazai híreket illetően érdemes kiemelni, hogy holnap reggel publikálja a Központi Statisztikai Hivatal a szeptemberi inflációs adatot, amely további gyorsuló áremelkedést mutat majd az augusztusi 15,6 százalék után. A fogyasztói árak emelkedésének ütemét illetően a kérdés ma az elemzők körében már csak az volt, hogy fölülről vagy alulról közelíti meg a pénzromlás üteme a 20 százalékot. Magyarországon negyed évszázada nem emelkedtek ilyen ütemben a fogyasztói árak.

Mit tehetünk?

Fentiekből adódóan nem egyértelmű az sem hogyan védekezhetünk magánszemélyként a forint gyengülése ellen. Bár az Európai Unióval esetlegesen megszülető megállapodás akár a forint komolyabb erősödését is hozhatja, más tényezők is szerepet játszanak a forint gyengülésében. A megtakarított pénzünk devizára váltása ma már szintén erős kockázatokat tartalmaz, így csak egy fokozatos elmozdulás lehet célszerű a forintból külföldi devizák irányába.

Hirdetés
Hirdetés