Széchenyi Hitel 0%-ért vagy az NHP 2,5%-on? Melyik jobb a vállalkozásomnak?

Széchenyi Hitel 0%-ért vagy az NHP 2,5%-on? Melyik jobb a vállalkozásomnak?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-16
 

Ha a puszta számokból indulunk ki, a kérdés felvetése is nevetségesnek tűnhet. Érdemes azonban más oldalról is megvizsgálni a dolgot. Nem mindegy ugyanis, hogy a kamat a hitel teljes futamideje alatt fixált, vagy bármelyik pillanatban megváltozhat!

Az igazi dilemma

Nem mindegy, hogy a hitelünk futamideje alatt nyugodtan hintázunk a karosszékünkben, tudva, hogy vállalt hitelünk visszafizetésében nem lesz változás, vagy végig azon izgulhatunk, hogy a jó kis kamatunk mikor száll el annyira, hogy az akár már fizetési nehézségeket is okozhat. Ez az aspektus némileg már módosítja a 0%-os Széchenyi Hitel kontra 2,5%-os Növekedési hitel dilemmát.

Melyik a fix és melyik a változó?

A Növekedési Hitel (NHP) óriási előnye, hogy a 2,5%-os kamata fixált. Ez azt jelenti, hogy a hitel teljes futamideje alatt rögzített a kamatszint, történjen bármi, ez nem fog változni.

A Széchenyi Beruházási Hitel fizetendő kamata azonban változó, azaz nem rögzített. Ez három részből tevődik össze:

  • a bármikor változó Buborból, ami jelenleg rekord alacsony szinten áll (1 havi Bubor 0,1%),
  • illetve egy 4,5%os kamatfelárból,
  • mindehhez pedig kapcsolódik egy 5%-os állami kamattámogatás.
  • A jelenlegi alacsony Bubor és a kapcsolódó 5%-os állami támogatásnak köszönhetően így ez a hitel jelenleg 0% kamattal érhető el.

A ténylegesen fizetendő kamat mértékét azonban a Bubor szint alakulása mozgatja. Ha változik a Bubor, változni fog a fizetendő kamatunk is.

Azt, hogy mikor és milyen mértékű Bubor változásra számíthatunk, nehéz megmondani, és nem is szeretnénk jóslatokba bocsátkozni. Azt kijelenthetjük azonban, hogy a jelenlegi rekord alacsony szint hosszú távú fennmaradására senki nem számít a piacon.

Hirdetés

Hirdetés

Mi segíthet még a döntésben?

A kérdést az dönti el, hogy mire szeretnénk a hitelt igényelni.

1. Ez egyrész befolyásolja a hitel futamidejét. Egy gyors amortizációjú eszköz vagy berendezés esetén a futamidő is rövidebb, egy telephely vásárlásnál azonban a 10 éves futamidejű hitel teljesen megszokott.

Lehetetlen 5-10 évre előre megjósolni, hogy miként alakul majd a Széchenyi Hitel kamatának részét képező Bubor. Ezért ilyen futamidőnél erősen ajánlott a fix kamatozás mellett letenni a voksunkat.

Ha hitelcélunkhoz rövidebb futamidő társulhat – 3-5 év -, már érdemes elgondolkodnunk. Jelentős kamatemelkedés azonban itt sem kizárt. A megfontolásnál vegyük figyelembe, hogy mekkora plusz kamatfizetési terhet bír még el a vállalkozásunk, ha kamatemelkedésre kerülne sor.

2. Másrészt azt is ki kell derítenünk, hogy hitelcélunk melyik támogatott hitelkonstrukcióba fér bele. Nem minden hitelcélt finanszírozza ugyanis mindkét támogatott konstrukció.

A Bankmonitor NHP kalkulátorának segítségével könnyedén megnézheted, hogy a te hitelcélod finanszírozható-e Növekedési hitellel.

Széchenyi hitel
Bankmonitor

3. Az igényelt hitelösszeg nagysága is egy további tényező, hiszen a Széchenyi beruházási hitel maximum 100 millió forint összeggel igényelhető, míg az NHP keretében akár 3 milliárd forint hitel is kapható. Kérdés persze, hogy vállalkozásunk mekkora hitelfelvételre alkalmas egyáltalán.

Nézd meg a Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorával, hogy céged mekkora maximális hitelfelvételre alkalmas.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

 

Hirdetés
Hirdetés