Szerényebb lesz az idei karácsony

Szerényebb lesz az idei karácsony
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-16
 

A gyorsuló infláció az ünnepi készülődést is befolyásolja: kevesebben, kisebb összeget terveznek ajándékokra költeni az idén, mint a korábbi években és a szokásaink alakulására is rányomja a bélyegét a spórolás. 

Az előző évhez képest idén mértéktartóbb karácsonyi készülődést terveznek a magyarok. A Cofidis Hitel Monitor negyedik negyedéves reprezentatív felmérése szerint a válaszadók 35 százaléka szeretné takarékosabban tervezni az idei kiadásait, az ajándékozási kedv 2021-hez képest 13 százalékkal esett vissza. A felnőtt lakosság 18 százaléka pedig azt vallotta, hogy idén egyáltalán nem költ a karácsonyra. 

Ennyit költünk idén a karácsonyra

A fogyasztói árak 2022 októberében 21,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek 40 százalékos drágulása miatt sokkal súlyosabbnak érezzük az infláció hatásait, hiszen épp azon termékek ára emelkedett a legnagyobb mértékben, amelyeket leggyakrabban vásárolunk.

A konyhapénz látványosan megcsappant, a megkérdezettek július óta átlagosan 30 ezer forinttal kénytelenek többet költeni havonta. A Bankmonitor munkatársai körében végzett felmérés sem cáfol rá az adatokra.

A 2019-es 78 százalékról idén 58 százalékra mérséklődött azok aránya, akik ajándékot vásárolnak. A karácsonyi kiadásokra a legtöbben 100 ezer forintot szánnak, ebből szeretnék kigazdálkodni az asztalra és a fa alá valót is. Aki ajándékkal is készül, átlagosan 47 500 forintot tervez elkölteni a meglepetésekre, ami 2021-ben még átlagosan 35 800 forint volt. Ebből is látszik, hogy aki bevállalja az ajándékozást hiába próbál takarékosabb lenni, ez aligha sikerülhet.

Hirdetés

Hirdetés

Szokásainkat is a lehetőségeinkhez igazítjuk

Látható, hogy vásárlói szokásainkkal is próbálunk enyhíteni a helyzeten. Ma már jóval kevesebb márkás, exkluzív minőségű termék kerül a kosarakba, helyettük a boltok kedvezőbb árfekvésű, saját termékeit választjuk, illetve a szokásosnál is több időt töltünk az akciós termékek, kuponok, közeli lejárat miatt diszkontált áruk felkutatásával. Utóbbiakra viszont csak az áruházak dolgozói után van esély lecsapni, tapasztalatok szerint a nagyközönség számára ilyen már aligha marad.

A magyarok 46 százaléka tervezi minél olcsóbb alapanyagok felhasználásával elkészteni az ünnepi menüt. A megkérdezettek harmada idén is a jól bevált ételeket kívánja elkészíteni. A szokásosnál szűkebb körben telhetnek az ünnepek, számos család dönt úgy idén, hogy nem megy rokonlátogatóba, vagy nem fogad vendégeket, így az ajándékokon is spórolhatnak az érintettek.

Az ajándékvásárlás fő szezonja az idén is a november, a felmérésben résztvevőinek 50 százaléka ekkor kezdi beszerezni a fa alá valókat. Az ünnepi dekoráción is takarékoskodunk, a magyarok 73 százaléka idén erre egyáltalán nem tervez költeni. Ugyanakkor a karácsonyfa szinte kötelező tartozék, a lakosság kétharmada mindenképpen szeretne fát állítani. Vágott fenyőt a magyarok 30 százaléka, földlabdás verziót 10 százalékuk állít, míg az otthonok több mint felében már műfenyőt díszítenek kicsik és nagyok.

Tavaly még szívesebben vásároltunk üzletekben, idén fordult a trend a lakosság 55 százaléka az online vásárlást részesíti előnyben.

Népszerű hitelcélok

A nehezebb körülmények ellenére sem nőtt azok aránya, akik személyi kölcsönt terveznek felvenni a kiadások fedezésére. A leggyakoribb hitelcélok személyi kölcsön esetében a lakásvásárlás és felújítás, ezt követi az autóvásárlás, a bevételek és kiadások egyensúlyban tartása jelenleg a negyedik a sorban. A magyarok 5 százaléka a rezsiköltség kifizetésére költené az igényelt kölcsönt.

A Magyar Bankholding megbízásából készült kutatásból kiderül, hogy az áramár változása többeket érint mint a gázáré. Összességében átlagosan 10-60 ezer forinttal nő a magyarok rezsiköltsége. 

A válaszadók 59 százalékának jelent kihívást a megnövekedett rezsiköltség kifizetése. A többség a fogyasztás csökkentésével szeretne spórolni, de sokan terveznek felújítást, korszerűsítést is. A válaszadók közel negyede kölcsönből finanszírozná otthona energetikai korszerűsítését. 

Kalkulálj
Ismerd meg a bankok személyi hitel ajánlatait, hasonlítsd össze az aktuálisan elérhető legkedvezőbb hitellehetőségeket szabad felhasználásra!
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés