Szétbombázták a tuti befektetést

Szétbombázták a tuti befektetést
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-10 Frissítve: 2021-07-01
 

Az egy dolog, hogy bankbetéttel ma már nem lehet keresni, de sajnos ott tartunk, hogy a gyorsan pénzzé tehető és magas biztonságú helyettesítői, a pénzpiaci alapok is szenvednek. A legtöbb alap semmit sem hozott egyéves időtávon, de akadtak olyan is, amelyek minimális veszteségbe futottak bele. Az ok az, hogy ők sem tudnak a befektetési korlátok miatt jó lehetőségeket találni, a költségek pedig felemésztik a hozamot. Mivel még közel 900 milliárd forint van pénzpiaci alapokban, érdemes lehet elgondolkozni a cserén, akár egy állampapír, akár egy abszolút hozamú alap formájában. Új hírlevelünk, a CashMester új számával jelentkezünk. 

Mi történt pontosan?

Emlékszel még, amikor egy éve kiábrándultál a lekötött betétből és kerestél volna helyette valami jó befektetést? Akkor azt mondták a bankban, hogy ami gyorsan pénzzé tehető és egyben biztonságos is, de nem is betét, az a pénzpiaci alap. Most jött a csalódás, mert a három legtöbb pénzzel bíró alap semmit sem ért el, sőt több alap veszteséget szenvedett el.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

Évekkel ezelőtt még kényelmesen érezhettük magunkat, ha a kockázatmentesnek tekinthető pénzpiaci alapokba tettük a pénzünket, mert sok esetben azt ígérték nekünk, hogy bizonyos időszak után (néhány héttől több hónapig terjedően) legalább a betett pénzünket visszakapjuk. Nem nagy üzlet, de a kiszámíthatóság sokaknak fontos volt.

A befizetett forintok megőrzése nem is volt olyan nagy vállalás a profi befektetők részéről, amikor az átlagos betétre is 1,5-3%-os kamatot ígértek a bankok. A világ azonban sokat változott, a kamatok esése oda vezetett, hogy ma már a nem akciós betétek 0% felett alig hoznak. Nem beszélve az állampapírokról, ahol éven belül 0,08-0,13%-ot kereshetünk.

Nincsenek csodák itt sem, kerek perec ki kell mondanunk, hogy a legnagyobb biztonságot adó alapok körül is elfogyott a levegő. Képtelenség olyan befektetést találni, ami elegendő lenne a kiadásokra, ezért is adják fel sorra a tőkevédelemre vonatkozó ígéretet az alapok (két kivételtől, a CIB-től és az OTP-től eltekintve). Más szóval, nemcsak a költségeket bukhatjuk, hanem a pénzünk egy kis részét is.

Miért kellene engem érdekelnie?

Nagyon is egyszerű a képlet. Ma olyan költséggel lehet egy pénzpiaci alapot üzemeltetni, aminél nem nagyon találnak többet hozó befektetést. Persze ki lehet hozni, hogy legalább a költségeket kitermelje az alap, de a nagy kérdés, hogy miért tennénk oda vagy hagynánk ott a pénzt, ha tudjuk, hogy nagy valószínűséggel semmit sem fogunk rajta keresni.

Két választási lehetőségünk van. Egyrészt, ha nem akarunk nagyobb kockázatot vállalni, akkor a lakossági állampapírok kézenfekvő lehetőségnek tűnnek, 2-4%-os közötti hozammal. Másrészt, némileg nagyobb kockázattal maradhatunk az alapoknál, de akkor érdemesebb már abszolút hozamú alapot választani.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés